Leidimas penkių, kaip nurodoma dokumentuose, „būdingą Kuršių nerijos gyvenviečių žvejo sodybos architektūros charakterį“ atitinkančių gyvenamųjų namų statybai Vyriausybė gali išduoti jau ateinantį trečiadienį. Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas savo parašą jau padėjo.

Tuo tarpu Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė, iš DELFI sužinojusi apie planuojamas statybas, ragina bent jau atidėti šį Vyriausybės sprendimą, o dėl Neringos savivaldybės ir Aplinkos ministerijos veiksmų kreipiasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Socialinis būstas ar kotedžai?

Vyriausybei pateiktame aplinkos ministro pasirašytame nutarimo projekte prašoma pritarti penkių gyvenamųjų namų statyboms Neringoje, Purvynės gatvės 21, 23, 25, 27 ir 29 numeriais pažymėtuose valstybinės žemės sklypuose.

Nutarimo projekte nurodyta, kad Purvynės g. 21, 23 ir 25 išdygs 4 butų gyvenamieji namai, o Purvynės g. 27 ir 29 – 6 butų pastatai. Ir visa tai – būsimasis socialinis būstas kiek daugiau nei 3,5 tūkst. gyventojų turinčiai Neringai.

„Šiuose valstybinės žemės sklypuose, perduotuose neatlygintinai naudotis Neringos savivaldybei, šiuo metu statinių nėra. Projektiniuose pasiūlymuose numatyta statyti tris 4 butų gyvenamuosius namus su priklausiniais ir du 6 butų gyvenamuosius namus su priklausiniais, įrengti reikiamą infrastruktūrą (inžinerinius tinklus, susisiekimo komunikacijas). Šis statybų projektas inicijuojamas siekiant įgyvendinti LR Vyriausybės socialinio būsto plėtros programas ir patenkinti būtiniausią socialinio būsto poreikį Neringos mieste“, - rašoma G. Kazlausko parašu padabintame dokumente.

Aplinkos ministerija nurodo, kad socialinio būsto Neringoje šiuo metu laukia 103 asmenys.

Pastatų dydis – 4-6 butai – nėra vienintelė išskirtinė būsimojo socialinio būsto charakteristika. Saugomoje teritorijoje sumanyti statiniai taip pat pasižymės socialiniam būstui nebūdinga architektūra.

„Pastatų architektūra atitinka būdingą Kuršių nerijos gyvenviečių žvejo sodybos architektūros charakterį, mastelį, proporcijas, medžiagas ir spalvinę gamą“, - nurodo Aplinkos ministerija.

Nurodo, kad 5 namai saugomoje teritorijoje sumažins emigraciją

Prie nutarimo projekto pridėtoje teisinio reguliavimo poveikio vertinimo pažymoje nurodoma, jog taip socialinis būstas netgi padės atkurti istorinę gyvenvietę.

„Bus baigta formuoti (pagal 1942 metų išlikusį planą) sunykusi Purvynės gyvenvietės šiaurinė dalis ir bus sukurtas papildomas gyvenamasis fondas Neringos gyventojams. (...) Investicijos į būsto plėtrą teigiamai atsilieps aplinkos kokybės gerinimui, teiks socialinę-ekonominę naudą – bus sukurtos papildomos darbo vietos daliai vietovės (ar regiono) gyventojų statybų metu, tikėtina, kad investicijos į būsto plėtrą mažins gyventojų socialinę atskirtį ir jų emigraciją, skatins naujų investicinių projektų kūrimą“, - statybų saugomoje teritorijoje privalumai vardijami pažymoje.

Tarp kitų statybų privalumų nurodoma, jog „pastatai išlaikys tradicinės regiono architektūros pobūdį, bus atkurtas tradicinis marių pakrantės sutvarkymas, suformuotas rekreacinių ir gyvenamųjų teritorijų estetinis vaizdas“.

O jeigu Vyriausybė nepalaimins statybų saugomoje teritorijoje, esą „nebus sudarytos sąlygos socialinei atskirčiai mažinti“, o teritorija Purvynės gatvėje liks nesutvarkyta, „neintegruota į susiformavusį kultūrinį Neringos kraštovaizdį“ ir „nepritaikyta gyvenimui ir rekreacijai“.

Planuojamų statybų Neringoje vieta

A.Bilotaitė kreipiasi į STT

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja A. Bilotaitė, iš DELFI sužinojusi apie planuojamas statybas, nutarė kreiptis į STT.

„Kvepia, kad tai bus mūsų komisijos klausimas. Bent iš to, ką jūs išdėstėte, kvepia tuo, kad kažkas planuoja pastatyti kotedžus. Nujaučiu, kad tai greičiausiai bus ne socialinis būstas, bet bus daromas verslas. (...) Kad nori statyti viešbutį ar kotedžą – tai tikriausiai nebūtų teisinis motyvas. O remiantis tuo, kad yra poreikis socialiniam būstui, bandoma prisidengti ir „prastumti“ projektą saugomoje teritorijoje. Manau, reikės skųsti šitą nutarimą STT. Tegul padaro antikorupcinį vertinimą“, - DELFI sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, iki STT išvadų gavimo Vyriausybė neturėtų svarstyti šio klausimo. „Tik tada, mano nuomone, Vyriausybė gali priimti sprendimą. Man regis, reikia stabdyti šito klausimo sprendimą Vyriausybėje“, - teigė politikė.

Ji taip pat stebėjosi planuojamų statybų specifika – 4-6 butų pastatais pagal „Kuršių nerijos gyvenviečių žvejo sodybos architektūros charakterį“.

„Prabangūs socialiniai būstai, kaip suprantu. Tikriausiai visi kraustysimės tenai“, - ironizavo pašnekovė.

Aplinkos ministerija: jei ten bus ne socialinis būstas, imsimės priemonių

Tuo tarpu Aplinkos ministerija teigia šioje istorijoje atliekanti tik tarpininko tarp Neringos savivaldybės ir Vyriausybės vaidmenį.

„Iniciatyva yra Neringos savivaldybės. Tokiais atvejais mūsų reikalas yra įvertinti, ar tai, ką jie daro, atitinka teritorijų planavimo dokumentus. Tas patikrinimas buvo atliktas – tai atliko Statybos inspekcija. Nustatyta, kad statyba galima. Tada, pagal visas procedūras, mes teikiame Vyriausybei. Ir Vyriausybė priima sprendimą – leisti ar neleisti“, - DELFI teigė aplinkos ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Pasak jo, jeigu Purvynės gatvėje išdygs ne socialinis būstas, ministerija į tai reaguos nedelsdama.

„Niekas nesako, kad Kuršių nerijoje visiškai uždrausta statyba. Taip nėra. Statyti galima, bet pagal nustatytus reikalavimus, kurie, palyginus su kitais, yra labai griežti, nes tai saugoma teritorija. Kad būtų pastatyta tai, ką jie deklaruoja, kad tai nevirstų vilomis ar pan., bus kontroliuojama. Jeigu bus padaryta kažkas kitokio, bus imtasi atitinkamų priemonių, pvz., statinius nugriauti“, - reziumavo T. Beržinskas.

Neringos savivaldybė: statybos prie marių neišvengiamos

Neringos savivaldybės penktadienį išplatintame pranešime teigiama, esą socialinio būsto statybos Purvynės gatvėje suplanuotos dar 2005 m., o savivaldybėje per pastaruosius 10 metų nesuteiktas nė vienas socialinis būstas.

„Parengto naujos statybos techninio projekto projektiniai pasiūlymai buvo viešai svarstyti su visuomene, gauti derinimai iš Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos ir Kultūros paveldo departamento. Pritarus Vyriausybei, projektas bus teikiamas statybos leidimo gavimui. Atkreipiame dėmesį, kad istoriškai susiklostė taip, kad ilgiausios ir gražiausios Lietuvoje Neringos savivaldybės visos gyvenvietės yra išsidėsčiusios palei Kuršių marias, todėl neišvengimai gyvenamojo būsto statyba yra planuojama palei šį vandens telkinį“, - teigiama savivaldybės pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)