Savivaldybė yra paskelbusi konkursą likusiems darbams Rotušės aikštėje baigti. Jos įrengimas gali nutolti iki metų pabaigos.

Padaryta apie pusę darbų

Savivaldybės skelbtą konkursą Rotušės aikštei rekonstruoti „Luidas” laimėjo daugiau kaip už 3 mln. litų, nors skaičiuotina darbų kaina buvo per 5 mln. litų.

Europinių fondų finansuojamą projektą „Luidas” pradėjo vykdyti 2009-ųjų pabaigoje, o darbai turėjo būti baigti pernai rugpjūčio viduryje. Aikštės atnaujinimo projektas buvo keičiamas, siekiant išvengti numatytos arkos, vienu metu gavusios net kartuvių pavadinimą. Projektas imtas keisti, atsižvelgiant į visuomenės, architektų išsakomas nuomones.

Tai, pasak miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo Sigito Stumbro, „Luidui” į rankas įdavė savotišką kozirį vėluoti su darbais. Šie iki šiol neatlikti – padaryta apie pusę darbų.

Statybos skyriaus vedėjo skaičiavimu, iš viso „Luidas” padarė darbų maždaug už 1 mln. 600 tūkst. litų, tačiau daugiau nei pusė milijono litų bendrovei nesumokėta dėl nekokybiškai atliktų darbų.

Nekokybiškus darbus nustatė aikštės rekonstravimo techninę priežiūrą vykdanti Kauno bendrovė „SDG”. Savivaldybė yra išsiuntusi raštą „Luidui”, kuriame prašoma ištaisyti broką, tačiau veikiausiai bendrovė to padaryti negalės dėl iškeltos bankroto bylos.

Savivaldybė yra paskelbusi konkursą likusiems darbams Rotušės aikštėje pabaigti – įrengti apšvietimą, fontaną, pakloti likusią dalį dangos.

Konkurso rezultatai gali paaiškėti balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje, o darbai užsitęsti iki šių metų pabaigos.

Vadovaujantis Statybos įstatymu, darbų garantijos penkerių metų terminas įsigalioja nuo jų atidavimo užsakovui. Naujasis rangovas atsakys už likusius atlikti darbus Rotušės aikštėje. O kas atsakys už „Luido” darbus? Bankroto administratoriaus pareiga – tik per parduodamą turtą atsiskaityti su kreditoriais.

Bankroto administratorius – iš Vilniaus

Į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo kreipėsi šeši juridiniai asme­nys. Jų ieškinį palaikė keturi tretieji taip pat juridiniai asmenys. „Luidas” teismo prašė nekelti bendrovei bankroto bylos, nes jos turtas yra daugiau kaip 69 mln. litų vertės, o pagal kreditorių sąrašą įsipareigojimai sudaro beveik 58 mln. litų. Didžiausią sumą sudaro vieno iš bankų finansinis reikalavimas – beveik 39 mln. litų. Kitos skolos – už suteiktas paslaugas, prekes ir darbus.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad „Luidas” dirba nuostolingai, turimo turto kasmet mažėja, kiekvienais metais patiriama vis daugiau nuostolių. Todėl „Luidui” iškelta bankroto byla minėto teismo praėjusių metų gruodžio pabaigoje priimta nutartimi.

Rotušės aikštės rekonstravimo konkurso laimėtojas „Luidas” buvo įvardijamas kaip Vilniuje registruota įmonė. Vilniaus apygardos teismo nutartyje „Luido” buveine nurodomas Alytus, Naujoji g. 126. „Alytaus naujienų” duomenimis, čia veikia viena gabenimais ir langų gamyba Dzūkijos sostinėje besiverčianti įmonė.

Vilniaus apygardos teismo nutartis buvo apskųsta Lietuvos apeliaciniam teismui. Praėjusį pirmadienį šis priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kuria pakeistas tik „Luido” bankroto procedūrų administratorius. Juo paskirta Vilniaus bendrovė „Admivita”.

Pabrėžtas „Luido” išskirtinumas

Kai tik prasidėjo Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbai, aptariant projektą ne kartą buvo pabrėžiamas „Luido” išskirtinumas, – įmonė rekonstravo net sostinės Gedimino prospektą.

Tačiau nepraėjus nė pusantrų metų nuo rekonstruoto prospekto atidarymo, grindinio plytelės ėmė skilinėti ir trupėti. Jos taip pat, kaip ir pradėtos kloti Rotušės aikštėje, kiniškos. Kaip tvirtina specialistai, nepritaikytos Lietuvos klimatui, joms lietuviška žiema tiesiog pražūtinga.

Alytaus pagrindinė aikštė betoninėmis trinkelėmis buvo išklota daugiau kaip prieš penkiolika metų. Miestiečių pastebėjimu, šios trinkelės aikštėje dar galėjo tarnauti daugelį metų, nes didelių duobių ir dangos susidėvėjimo daug kas neįžvelgė, o europines lėšas buvo galima panaudoti kitiems miesto objektams tvarkyti. Tačiau ankstesnė miesto valdžia nusprendė rekonstruoti Rotušės aikštę.