„Dar kartą įsitikinome, kad Aplinkos ministerija ir jai pavaldi Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra dirba silpnai ir faktiškai iniciatyvų jokių, kad būtų ta programa įsukama ir įgyvendinama, nerodo, išskyrus tai, kad padarė tam tikrus seminarus, apvažiavo visas savivaldybes, paaiškino, kad yra toks įstatymas priimtas, nors tą įstatymą gali pamatyti internete, bet šiuo atveju matosi, kad administraciniu požiūriu procesas yra mirštamai silpnas“, - po komiteto posėdžio sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas.

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros direktorius Valentinas Petkūnas penktadienį yra išvykęs į Valstybinės atestacijos komisijos posėdį Aplinkos ministerijoje, todėl su juo nepavyko susisiekti.

Pasak J. Šimėno, daugiabučių renovacijos procese susiduriama ir su kita problema - kai kurioms savivaldybėms, pavyzdžiui, Visagino, „pradėjo augti apetitas“, esą jai nebepakanka gaunamo finansavimo daugiabučių renovacijai, kuris susidaro iš valstybės kompensuojamų lėšų ir tokių fondų kaip atominės elektrinės uždarymo bei klimato kaitos.

„Sako, mums mažai, mums reikia ne mažiau 85 proc. Jeigu mes lauksime, kol atsiras 85 proc. o gal ir 100 proc., tai tada iš tikrųjų tos renovacijos nebus, o kai ateina žiema pradedamas kelti klausimas, kodėl taip brangiai kainuoja šildymas“, - piktinasi Aplinkos apsaugos komiteto vadovas.

Jonas Šimėnas
Jis priminė, kad ir gyventojai, gaunantys kompensacijas už dideles sąskaitas taip pat yra nesuinteresuoti dalyvauti renovacijoje.

„Niekas nieko nedaro. Buvome parengę parlamentinę išvadą, kad reikia ieškoti sprendimų, Vyriausybės atstovės pranešime yra tai numatyta, tačiau Aplinkos ministerija kol kas niekaip nekomentuoja, kad reikia keisti situaciją. Aš matau Aplinkos ministerijos neleistiną pasyvumą arba neveiklumą“, - sako J. Šimėnas.

Renovuota 50 namų

„Savaime aišku, norėtųsi, kad ji gal ir tris kartus labiau judėtų, bet kad daryt nedaro, negaliu to pasakyti, nes pati renovacija kiek galima yra viešinama. Žinoma, pernai, kurie įvyko konkursai, konkurentai vieni kitus apskundė teismui, tai tas procesas stovi. Šiemet mes tą viešinimą, kas apskritai susiję su ministerija, atnaujinsime. Pasikeitė Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros vadovai, viešinimo ir kontrolės skyriai bus visai kitaip pertvarkyti“, - sako Aplinkos ministerijos viceministras Stanislovas Šriūbėnas.

Pasak jo, šiuo metu renovuojama apie 50 namų, dar apie 370 jau renovuota. Viceministras sutinka, kad šiuo metu renovacija vyksta „vangiai“.

“Viskas priklauso nuo gyventojų, kadangi jiems tik teikiama pagalba, o jie patys sprendžia”, - aiškina viceministras ir primena, kad per 2011 m. Aplinkos ministerijos ir Vyriausybės pastangomis renovacijai dar pridėtas papildomas 15 proc. vertės darbų kompensavimas pagal klimato kaitos programą, jei namas pasiekia 40 proc. arba D klasės efektyvumą.

S. Šriūbėnas pabrėžė, kad renovacijos procesą taip pat stabdo ir tie gyventojai, kurie gauna kompensacijas už šildymo sąskaitas – esą jie kompensacijas priima, bet su renovacija nesutinka.

Kai namo renovacijai nepritaria daugiau nei pusė jo gyventojų, renovacija negali vykti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją