„Sniego dangos storiui kai kuriuose Lietuvos rajonuose perkopus 10 centimetrų ribą raginame visus pakelti akis į viršų ir pasižiūrėti, ar ant stogo nesikaupia storas jo sluoksnis. Temperatūrai pakilus ar prasidėjus atlydžiui, jo svoris gali padidėti maždaug dešimt kartų ir jis taps rimtu išbandymu stogo konstrukcijai. Taigi, siekdami išvengti gresiančio pavojaus, sningant raginame visus pradėti rūpintis ne tik šaligatvių, bet ir stogų būkle“, - sako „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

2011 metų žiemą „Lietuvos draudimas“ dėl sniego slėgio pridarytos žalos išmokėjo daugiau nei 6 mln. litų. Dar daugiau nuostolių teko atlyginti patiems gyventojams ar įstaigoms, nes didelė dalis jų iš viso neapsidraudę arba įvykiai, susiję su ilgai besikaupusio sniego padarytais nuostoliais, buvo pripažinti nedraudžiamaisiais.

„Esant itin staigiam ir stipriam snygiui, kai per parą iškrenta 20 mm ir daugiau kritulių, o sniego dangos storis padidėja 20 cm ir tampa neįmanoma laiku pašalinti susikaupusio sniego ir dėl to sulūžta stogas ar kitaip nukenčia turtas, draudimas atlygina žalą. Tačiau gyventojai ir įmonės privalo nuolat valyti sniegą nuo sau priklausančių objektų ir neleisti susidaryti pavojingam jo sluoksniui“, - aiškina G. Matiukas.

Draudimo ekspertai ypač atkreipia ne nuolat gyvenamų pastatų savininkų dėmesį: gyventojai, turintys sodybas užmiestyje, raginami esant tokios oro sąlygoms reguliariai apsilankyti jose ir apžiūrėti, ar per ilgą laiką susidaręs sniego sluoksnis nebus pavojingas ir neįluš stogas.

Itin daug pranešimų draudikai registruoja dėl prie pastatų stovinčių automobilių, ant kurių nukrito sniego ar ledo, apgadinimų, todėl net ir valant sniegą ar daužant varveklius, reikėtų įsitikinti, kad valydami neapgadinsite apačioje stovinčio svetimo turto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją