Tokią nuomonę D.Matulionis žurnalistams išsakė pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo svarstyti premjero Andriaus Kubiliaus sudarytos darbo grupės pasiūlymai dėl teritorijų planavimo ir statybos procedūrų Kuršių nerijoje ir Palangoje.

"Sabonio boteliai, sakyčiau, tarpinėje kategorijoje. Ieškoma sprendimų ir dėl jų. Vyksta konsultacijos, kiek suprantu, su Saugomų teritorijų tarnyba, savivaldybe, kad pagal būsimą Neringos tvarkymo planą ten galimybė sudaryti taikos susitarimą atsiranda", - sakė D.Matulionis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad Arvydo Sabonio įmonės "Sabonio klubas ir partneriai" Kuršių nerijoje, Preilos gyvenvietėje, pastatyti boteliai gali išlikti, D.Matulionis atsakė: "Na, iš esmės, taip".

Pasak jo, svarstoma, kad tais atvejais, kai statybos tapo neteisėtomis dėl pasikeitusios "teisinės bazės", nors statytojai turėjo leidimus, būtų galima susitarti taikiai.

"Tie žmonės tokiu atveju, jei priimamas galutinis sprendimas nugriauti pastatą, iš tikrųjų gali, greičiausiai taip visi ir darytų, kreiptis į teismą dėl kompensacijos. Tai reiškia, kad iš valstybės biudžeto reikėtų ne milijono, o keliasdešimt milijonų litų kompensacijoms. Todėl ir siūlomi sprendimai, kurie vestų į tam tikrus taikos susitarimus tais atvejais, kai akivaizdu, kad pačio statytojo kaltės nesimato. O kaltė daugiau yra savivaldybės ar valstybės pareigūnų", - aiškino premjero kancleris.

Jis pridūrė, kad diskusijos šiuo klausimu bus tęsiamos kitą pirmadienį.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorius Tomas Tukačiauskas BNS sakė, kad vadinamųjų Sabonio botelių nėra tarp parko direkcijai labiausiai užkliūvančių pastatų: "Kiti statiniai daro didesnę žalą nei Sabonio boteliai".

Anot jo, parko direkcija labiausiai norėtų, kad Juodkrantėje neliktų vadinamojo jachtininkų restorano ir druskų sandėlio, o Preiloje - "nežinia kokios architektūros pastatų". Tuo metu kai kuriuos kitus statinius, pakliuvusius teismų akiratin, svarstoma "pataisyti", kad jų nereikėtų griauti.

"Sabonio boteliai galbūt patektų į tą kategoriją, kur užtektų tokių minkštesnių priemonių ištaisyti tai situacijai. Privatūs savininkai su valdininkais ieško aukso vidurio ir tarpinio sprendimo", - sakė T.Tukačiauskas.

Be to, anot jo, "būtų absurdas", jei nugriovus šiuos botelius, KKNP tvarkymo rengėjai pasakytų, kad šie statiniai vis dėlto gali stovėti Preiloje. Parko tvarkymo planą organizuojančios Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorės pavaduotoja Rūta Gruzdytė BNS patvirtino, kad Sabonio boteliai kaip su uostu susiję apgyvendinimo pastatai šiame plane numatomi.

"Tai nėra pats grubiausias pažeidimas Kuršių nerijoje, nes grubiausi pažeidimai yra tie, kur visiškai naujoje vietoje atsirado naujos statybos, kur istoriškai nėra buvę. O Preiloje, šioje vietoje, nuo seno yra buvusi komunalinė-ūkinė zona su tam tikrais sandėliais. (...) Matome galimybę, kad ten atsirastų rekreacinės paskirties objektas - naudojamas būtent valtims ir lankytojams, atplaukiantiems laivais, aptarnauti", - sakė ji.

R.Gruzdytės ir T.Tukačiausko teigimu, šiuo klausimu, nepaisant teismo sprendimo, galutinį žodį tars Vyriausybė, kuri turi patvirtinti parko tvarkymo planą.

"Teismo sprendimas sako, kad reikia nugriauti, bet intensyviai dirba Vyriausybė, jos sudaryta darbo grupė, kuri turi priimti galutinį sprendimą. Institucijų nuomonės išsiskyrė: VSTT laikėsi pozicijos, kad reikia griauti, o savivaldybė ir kitos institucijos sakė, kad nereikia griauti. Nesusitarus valdiškoms institucijoms, priimtas sprendimas, kad Vyriausybė turi pasakyti, ką galima pataisyti, o ką reikia nugriauti", - kalbėjo KNNP direktorius.

Viena iš garsiausių užginčytų statybų - Arvydo Sabonio įmonės "Sabonio klubas ir partneriai" Kuršių nerijoje, Preilos gyvenvietėje, pastatyti boteliai, kuriuos teismai nurodė nugriauti. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai pastatytų botelių, bet iki šiol jie nenugriauti.

Bendrovė tuomet teigė nežinanti, kaip turės įgyvendinti teismo sprendimą, nes visi septyni pastatyti dvibučiai už paskolą yra įkeisti "Danske" bankui. Pastatytų statinių vertė 2006 metais siekė 23 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)