„NT mokesčiui mes sakome ne, nes tam, kad tai būtų padaryta, reikia apmokestinti viską – kiekvieną plotą, kiekvieną šuns būdą tam, kad surinktume (lėšų – DELFI). Ar šiandien mes esame pasiryžę nuskriausti dirbančius žmones? Ne, mes jų neskriausime“, – trečiadienį po koalicijos partnerių pusryčių žurnalistams sakė Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas.

Antradienį Seimo pirmininkės Irenos Degutienės iškeltą prabangos mokesčių idėją jis vadina keista ir siūlo palaukti detalesnių skaičiavimų.

„Aptarėme tokį keistą prabangos mokesčio pasiūlymą. Tikrai nesame prieš jį nusiteikę, tiesiog norėtume iš finansų ministrės, Seimo pirmininkės sulaukti, kas yra tas prabangos mokestis ir kiek tai galėtų duoti naudos biudžetui. Mes ne prieš šį mokestį, be abejo, deimantai, jachtos, vilos turi būti apmokestinti, bet norėtume žinoti, kas tai yra ir kiek tai duos naudos“, – kalbėjo A. Čaplikas.

Seimo pirmininkė antradienį žadėjo NT ir prabangos mokesčių projektus parengti per parą.

Prabangos mokesčiai – populizmas

Algis Čaplikas, Arūnas Valinskas
Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas taip pat tvirtino sutinkąs su prabangos apmokestinimu, tačiau tai esą duotų ne daugiau 10-20 mln. Lt per metus.

„Prabangos mokestį mes tikrai vertinsime, nesame prieš jį, bet esame kategoriškai prieš NT mokestį ir PVM auginimą. Buvo paskaičiuota, kad viešai išreklamuotas prabangos mokestis gali atnešti 10-20 mln. Lt į biudžetą, o skylė siekia 1 mlrd. Lt. Tai yra labiau populistiniai pasisakymai, todėl Vyriausybė, klausimą spręsdama iš esmės, turės ieškoti kitų rezervų. Sutarta tai daryti“, – žurnalistams sakė jis.

Pasak A. Valinsko, jie nėra prieš pensijų atstatymą, tačiau tuomet siūlytų, kad į buvusį lygį grįžtų ne tik senatvės pensijos, bet ir išmokos žmonėms su negalia.

„Šiandien konfidencialiai buvo sutarta ieškoti papildomų rezervų ir aš neabejoju, kad įstengsime jų surasti“, – teigė jis.

DELFI primena, kad Vyriausybės Seimui pateiktame atnaujintame kitų metų biudžeto projekte numatyta, jog visos valstybės biudžeto išlaidos turi mažėti 4 proc. palyginti su šiais metais, o sumažintos senatvės pensijos turėtų būti atstatytos ne 100 proc., bet 50 proc.

Tačiau tokiam taupymo planui pasipriešino TS-LKD frakcija Seime, siūliusi verčiau jau įvesti NT ir prabangos mokesčius, apmokestinti automobilius, bet pensijas atstatyti visiškai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad netoleruos taupymo pensininkų sąskaita.

Tuo metu liberalios valdančiosios koalicijos partijos pasisako prieš naujus mokesčius, išskyrus prabangos, kuris didelių pajamų neduotų.

Karštos diskusijos dėl kitų metų biudžeto likimo užvirė tuomet, kai Finansų ministerija nuo ekonomikos augimo prognozę nuo 4,7 proc. sumažino iki 2,5 proc. Tuomet paaiškėjo, kad į biudžetą bus surinkta gerokai mažiau pajamų, nei tikėtasi anksčiau. Todėl norint turėti ne didesnį nei 3 proc. BVP deficitą, teks papildomai pasispausti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją