"Siekiama, kad nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose daugiau būtų statoma tradicinių sodybų", - teigia VSTT.

Anot jos, bus parengti penki Lietuvos regionams būdingų statinių katalogai, atspindintys Vakarų Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos architektūros tradicijas.

Šeštasis katalogas apie Rytų Aukštaitijos tradicinę architektūrą jau išleistas.

Kataloguose pristatoma istorinė dalis, tradicinės architektūros pastatų ir elementų pavyzdžiai, projektavimo ir statybos darbų organizavimas bei vykdymas.

Bus pristatomi ir naujų sodybų projektai, sukurti pagal tradicinės statybos dėsningumus. Anot tarnybos, tai nebus baigti architektūriniai projektai, o tik pavyzdžiai, kuriais norima diegti teisingą požiūrį į tradiciją.

VSTT teigimu, šiuose kataloguose, skirtingai nei teisiniuose reglamentuose, bus pasiūlytas patrauklesnis, patogesnis bei kūrybiškesnis būdas sodybų projektavimui ir statybai.

"Šimtmečius tobulinta statyba įkūnija žmogaus ir gamtos santarvę, grožio ir naudos vienovę. Žengdami su moderniu gyvenimu turėtumėme išsaugoti vertingą savastį, o tęsdami tradicijas - formuoti darnią aplinką", - teigiama pranešime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją