Šiemet mainais į investicijas leidimo gyventi Latvijoje pareikalavo 1 079 asmenys, tarp jų – septyni investuotojai.

Vyriausybės ataskaitoje šiuo klausimu rašoma, kad pataisos galioja tik metus, todėl sunku tiksliai įvertinti jų įtaką šalies ekonomikai.

Populiariausias būdas gauti leidimą gyventi ES – nekilnojamojo turto pirkimas. Įsigiję nekilnojamojo turto, leidimo gyventi ES, Latvijoje paprašė 778 asmenys. Iš jų – 633 Rusijos piliečiai, 57 Ukrainos piliečiai, 38 Kazachstano gyventojai, taip pat kitų šalių gyventojai, daugiausiai iš buvusių sovietinių respublikų. Jie dažniausiai perka būstą Rygoje arba Jūrmaloje (280 objektų iš 328 sandorių, sudarytų, siekiant gauti leidimą gyventi). Nekilnojamojo turto savininkai Latvijoje uždirbo iš užsienio investuotojų 45,3 mln. latų.

Kiti būdai gauti leidimą gyventi Latvijoje – investicijos į įmones ir subordinuotą bankų kapitalą ne tokie populiarūs. Pasinaudodamas viena iš šių galimybių 301 užsienietis pretenduoja į leidimą gyventi. Dėl šių būdų Latvijos įmonės ir bankai gavo 21,1 mln. latų (102,7 mln. Lt) investicijų, apie 20 mln. latų (97,3 mln. Lt) – būtent bankai. Tokius būdus gauti leidimą gyventi renkasi investuotojai iš Rusijos, iš Ukrainos, iš Kazachstano ir kitų buvusios Tarybų Sąjungos respublikų.

Tiesa, Latvijos Ekonomikos ministerija nepatenkinta didžiuliu susidomėjimu investicijomis į nekilnojamąjį turtą ir siūlo kelis būdus, kaip paskatinti užsieniečius investuoti į įmones. Vienas iš pasiūlymų – nutraukti leidimų gyventi išdavimą manais į nekilnojamojo turto įsigijimą Jūrmaloje arba Rygoje, kitas – padidinti nekilnojamojo turto objektų Rygoje ir Jūrmaloje kainą iki 500 000 tūkst. latų (2,4 mln. Lt), kurių pirkimas užtikrina investuotojams leidimą gyventi.

Ataskaitos išvadose rašoma, kad taisyklė „leidimas gyventi manais į investicijas“ galioja tik metus, todėl dar anksti kalbėti apie jos tikslingumą ar permainų būtinybę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją