Kaunietis Vytautas, ieškojęs buto Klaipėdos universiteto studente tapusiai dukrai, gali lengviau atsikvėpti. Tačiau kad surastų tinkamą pastogę netoli miesto centro, vyrui teko kaip reikiant paplušėti.

Dienraštyje "Klaipėda" įdėjęs skelbimą, kad išsinuomotų būstą, Vytautas ramybės neturėjo keletą dienų. Tačiau keliasdešimt skambinusiųjų, neįsigilinę į skelbimo turinį, išvien klausinėjo, kur yra nuomojamas butas.

Galiausiai 2 kambarių tvarkingą būstą Kretingos gatvėje kauniečiui pavyko išsinuomoti už 700 litų per mėnesį. Kaip įprasta, atskirai dar teks susimokėti komunalinius mokesčius. Vyras patyrė, jog iš dabartinės pasiūlos tai buvo optimalus kokybės ir kainos santykis.

Vienos Klaipėdos nekilnojamojo turto agentūros vadovas Algimantas Bružas pripažino, jog, palyginti su tuo pačiu metu pernai, būstų nuoma pabrango nuo 5 iki 7, kai kuriais atvejais – 10 procentų.

To priežastis – ne tik šiuo metu tradiciškai suaktyvėję studentai ar atsigaunanti nuomos rinka, bet ir artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas.

"Čempionatui iš anksto ieškoma išsinuomoti butus, dėl to suaktyvėjo trumpalaikė nuoma bei padidėjo kainos. Tai atsiliepia ir ilgalaikei nuomai – tikėdamiesi daugiau uždirbti, nemaža dalis būstų šeimininkų pereina į trumpalaikę nuomą", – teigė pašnekovas.

Tad A.Bružo teigimu, dabar dairytis nuomai būsto – pats nepalankiausias metas. Jei yra galimybė, specialistas patarė palaukti iki antros rugsėjo pusės, tačiau prognozavo, jog kainos daug nesikeis.

"Tiesiog bus didesnė pasiūla, ir ta pačia kaina bus galima pasirinkti kiek geresnį variantą", – mano pašnekovas.

Pasak A.Bružo, priklausomai nuo vietos, patalpų įrengimo, pietinėje miesto dalyje už 1 kambario butą šiandien vidutiniškai prašoma 250–300 litų, šiaurinėje miesto dalyje, kaip antai Miško kvartale, – 350–400 litų per mėnesį. Dviejų kambarių ilgalaikė būsto nuoma esą atsieis vidutiniškai 100 litų brangiau. Tvarkingą 2 kambarių butą centre galima išsinuomoti maždaug už 800 litų.

Kitos NT tarpininkų bendrovės atstovas Linas Juozaitis tvirtino, jog kol kas norinčiųjų išsinuomoti būstą ažiotažo nejaučia. Tačiau pripažino, jog pigesnių variantų nei 300–400 litų už 2 kambarių butą vargu ar verta tikėtis.