Galimybes įsigyti nuosavus namus gali apriboti ir spalį turinčios įsigalioti Lietuvos banko ruošiamos atsakingo skolinimosi taisyklės.

Ekonominio būsto stygius – viena iš priežasčių, trukdančių nekilnojamojo turto (NT) rinkai pajudėti aukštyn, mano „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Paklausesni - ekonominės klasės butai

„Visada tokioje šalyje kaip Lietuva didžiausia paklausa bus ekonominės klasės būstui. Tie žmonės, kurie laiko save vidutine klase, tokios klasės būsto neįperka, kurių kvadratinis metras svyruoja nuo 4000 iki 6000 litų. Ekonominio būsto paklausa išliks aukšta ilgai, kol žmonių pajamos smarkiai neišaugs“, - sakė S. Vagonis.

Lietuvos nekilnojamo turto plėtros asociacijos valdybos pirmininkas Robertas Dargis DELFI teigė, kad tarp naujų būstų dominuoja aukštesnės nei vidutinės klasės butai. Koks būstas yar statomas lemia ir tai, kurios bendrovės išgyveno krizę ir gali tęsti pradėtus darbus. Bet ekonominės klasės būsto pirkėjų turėtų būti daugiau, tai - perkantieji pirmą būstą arba ieškantys ekonomiškesnių namų.

„Dabar logika diktuotų, kad turėtų būti daugiau ekonominės klasės būstų rinkoje ir jie būtų geriau perkami“, - kalba S. Vagonis.

„Pasiūloje dabar yra daugiau vidutinės klasės būstų, kuriuos dažniau ir perka, nors ekonominei klasei turėtų būti daugiau pirkėjų nei vidutinei“, - kalba ir R. Dargis. Jo nuomone, pigesnio naujo būsto statybos veikiausiai turėtų plėstis Pašilaičiuose, Lazdynuose ir Pilaitėje.

Bet kainai jautriems pirkėjams nuo spalio gali atsirasti papildomų kliūčių, jei Lietuvos bankas priims atsakingo skolinimosi taisykles, kurios neleis imti paskolos būstui be mažiausiai 15 proc. pradinio įnašo nuosavomis lėšomis.

„Jei toks sprendimas bus priimtas, tai labiausiai jis palies ekonominės klasės segmentą, todėl, kad čia žmonės mažiausiai turi pradinio kapitalas. Smuks pirkimai. Vidutinės klasės būstai bus perkami labiau, nes tokio būsto pirkėjai jau turi būstą ar pradinį kapitalą, nes ekonominį būstą renkasi jauni žmonės, kurie sunkiau surenka pradinį įnašą“, - sako R. Dargis.

Anot jo, po krizės drąsiau perkami ir dar tik statomi būstai, jo paties vadovaujamos „Eikos“ kotedžų projektas Santariškėse jau parduotas visas.

„Žmonės tikrai drąsiau perka nepastatytuose butuose. Jie daug labiau atsargesni ir daugiausiai lemia statybų bendrovės vardas. Jeigu įmonė išgyveno krizę, mažiau galimybių, kad ji bankrutuotų dabar“, - kalba ir S. Vagonis.

Tuo tarpu NT skelbimų portalo aruodas.lt apklausos rodo, kad pirkėjai į nepastatytus butus žiūri įtariai.

„Paklausti, ar nepastatytiems butų projektams skirtų dė mesio, dauguma (58 proc.) aruodas.lt respondentų teigia, kad tai rizikinga ir nelabai patrauklu, kiti respondentai (36 proc.) nuolatos stebi, kokių projektų statybos vyksta, tačiau dar nė ra nusprendę, ar iš anksto pirktų butą dar nepastatytame pastate. Likusioji nedidelė dalis (6 proc.) respondentų teigia, kad naujo būsto pasiūlos trūksta, tod ėl jie, nor ėdami pirkti naują būstą, rimtai domisi ir dar nepastatytais objektais“, - sakoma aruodas.lt pranešime spaudai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją