Veikė 10 metų

Vydūno vidurinės mokyklos vaikai nuo rudens mokysis ne senamiestyje esančiame pastate, o turės važinėti į vadinamąjį Žvejybos rajoną.

Sprendimą mokyklą iš centro iškelti į Sulupės gatvėje esančias buvusias I.Simonaitytės pagrindinės mokyklos patalpas priėmė Klaipėdos politikai. Jis esą yra logiškas, nes Vydūno vidurinės mokyklos pastatas kelia grėsmę ir moksleiviams, ir pedagogams, o I.Simonaitytės pagrindinės mokyklos patalpos atsilaisvino.

Vydūno vidurinė Daržų gatvėje esančiame pastate veikė nuo 2000-ųjų. „Kai atėjome į šias patalpas, jos buvo tarsi griuvėsiai. Patys viską susitvarkėme, susikūrėme, o dabar turime išsikraustyti“, – apgailestavo šios mokymo įstaigos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

Ši mokykla buvo meninės pakraipos. Direktorius džiaugėsi, jog greta jos veikė Parodų rūmai, kitos kultūros įstaigos, su kuriomis moksleiviai bendradarbiavo. Be to, senamiestis buvo itin patraukli erdvė mokytis, nes pradedantiesiems dailininkams nereikėjo toli eiti ieškoti vaizdų, kuriuos galėtų piešti.

Mokyklą numatė nugriauti

A.Girdzijauskas pripažino, jog pastatą būtina remontuoti, tačiau lėšų darbams niekada nebuvo skirta. Galimybę gauti pinigų sužlugdė laikinas mokyklos statusas.

Detaliajame plane numatyta, kad Vydūno vidurinė mokykla iš Daržų gatvėje esančio pastato turi būti iškraustyta, o jis – nugriautas.

„Mes dėjome labai daug pastangų, kad detalusis planas būtų pakeistas, numatyta visuomeninė sklypo paskirtis ir mokykla nebūtų iškraustyta. Tačiau miesto planuotojai tokioms mūsų vizijoms nepritarė. Ilgai kovojome, bet kiek galima kariauti donkichotišką karą?“ – pečiais trūktelėjo A.Girdzijauskas.

Suprojektavo kotedžus?

Kas įsikurs sklype, kuris buvo skirtas Vydūno vidurinei mokyklai? „Paskutinėmis žiniomis, kiek girdėjau savivaldybėje, sklypas bus užstatytas kotedžais. Tačiau tai tik šnekos. Taip pat girdėjau, kad stadione, kuris detaliuoju planu buvo atskirtas nuo mokyklos, kotedžai jau suprojektuoti“, – teigė Vydūno vidurinės mokyklos direktorius.

Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas tvirtino, kad jokie projektavimo darbai tikrai nevyksta, nes sklypas yra suformuotas ne visuomenės poreikiams, o jo nuomos aukcionas dar net nėra paskelbtas.

Sklypai senamiestyje aukcione gali būti tik išnuomojami. Ilgiausiai – 99 metams.

Sklypas – komercijai

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė teigė, jog sklypo, kuriame stovi Vydūno vidurinė mokykla, detalusis planas patvirtintas dar 2003 metais. Numatyta, kad jis bus įgyvendintas dviem etapais. Vienas jų – kol mokykla Daržų gatvėje veikia, o kitas – kai ji bus iškraustyta.

Sklypo paskirtis – komercinė. „Tai reiškia, kad sklype turėtų būti statomi ne gyvenamieji namai. Nors gal tik pirmieji pastatų aukštai bus naudojami komercijai, kaip įprasta senamiestyje, o antrieji ir mansardos – gyvenamajai paskirčiai“, – aiškino R.Gružienė.

Savivaldybėje dabar svarstoma, ką daryti su tuščiu liksiančiu Vydūno vidurinės mokyklos pastatu. Vienas variantas – jį nugriauti, bet tam reikėtų nemažai miesto biudžeto pinigų. Todėl svarstoma pastatą privatizuoti. „Tai ir yra silpnoji vieta. Detaliajame plane numatyta, kad pastatas turi būti nugriautas. Todėl jį įsigijęs naujas savininkas taip ir turės elgtis, tačiau tuomet neteks teisės žemę išsinuomoti pirmumo tvarka“, – teigė R.Gružienė.

Kalba apie prekybos centrą

Anot K.Macijausko, Vydūno vidurinės mokyklos ir aplink ją esančioje teritorijoje suformuotos keturios sklypų grupės. Valdininkas svarstė, kad nuomoti reikėtų ne atskirai sklypus, o grupėmis, nes taip esą būtų išvengta chaoso.

Tarp senamiesčio verslininkų sklando kalbos, jog visą Vydūno vidurinės mokyklos ir aplink ją esančią teritoriją užims vienas prekybos centras, prie kurio bus ir automobilių stovėjimo aikštelė.

„Iki šiol sklypais tikrai niekas nesidomėjo“, – garantavo R.Gružienė.

Paklausta, kodėl senamiesčio vystymo vizijose neliko vietos mokyklai, Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėja Edita Petrauskienė teigė, jog toks sprendimas orientuotas į buvusį istorinį užstatymą.

„Todėl toje teritorijoje ir numatyta atkurti buvusį gatvelių tinklą bei statyti komercinės ir gyvenamosios paskirties pastatus. Vydūno vidurinė mokykla turi būti nugriauta, tik tiek, kad nėra jokių terminų“, – aiškino E.Petrauskienė.

R.Gružienė tvirtino, jog sprendimas iškraustyti Vydūno vidurinę mokyklą yra priimtas jos bendruomenės labui.

„Gaila, kad senamiesčio vizijose neliko vietos meninės pakraipos mokyklai. Tačiau savo mokyklą susikursime ir naujose patalpose“, – optimistiškas išliko A.Girdzijauskas.

Laima Prižgintienė, Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja

Vydūno vidurinės mokyklos remontas pareikalautų labai daug lėšų ir negirdėjau, jog dėl tokio pastato rekonstrukcijos būtų galima pretenduoti į europinius fondus. Be to, toks pastatas neatitinka senamiesčio užstatymo. Klaipėdoje yra labai daug tuštėjančių mokyklų, todėl nėra jokios logikos miesto pinigus investuoti į pastatą, kuris neatitinka mokyklai keliamų reikalavimų. Seniau buvo galvojama ir apie naujos mokyklos statybas, tačiau dabar atsirado kitas būdas, kaip išspręsti šią problemą. Aišku, ankstesniais metais, kai moksleivių skaičius ne taip mažėjo, buvo svarstymų, kaip Vydūno vidurinę pritaikyti prie senamiesčio, ieškota architektūrinių sprendimų dėl priestato sporto salei statybos. Tačiau dabar apie tai kalbėti yra nelogiška. Vydūno vidurinėje mokykloje nėra nei normalios valgyklos, nei sporto, nei aktų salės. Moksleiviai išblaškyti per du pastatus. Sprendimas iškraustyti mokyklą tikrai nėra skubotas, juk tai buvo svarstoma dešimt metų. Ar senamiestyje nereikia mokyklos? Vitės pagrindinė yra tuščia, Sendvario šiuo metu taip pat yra apytuštė, todėl moksleivių srautai turi normaliai pasiskirstyti.