A.Zuoko bendrovės ir kaimyno ginčą, į kurį įtraukta Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybė ir dar vienas kaimynas, antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas.

Atsakovu patrauktas A. Vainauskas nenusileidžia A. Zuokui ir pareiškė priešieškinį pareiškimą, kuriame atsakovais patraukė ne tik patį Vilniaus merą, bet ir jo žmoną, Seimo narę Agnę Zuokienę.

Šioje byloje trečiuoju asmeniu patraukta Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį teismui įteikė atsiliepimą į A. Zuoko kaimyno A. Vainausko priešieškinį, kuriame nurodė, kad su juo nesutinka ir palaiko dabartinio sostinės mero poziciją.

Ginčas byloje kilo dėl Užupio g. 28 ir 30 esančių sklypų – pirmuoju adresu gyvena A. Vainauskas ir dar keletas jo kaimynų, antruoju – A. Zuokas su žmona, čia registruota ir jam priklausanti bendrovė „BNA grupė“.

Politiko ieškinyje teismui nurodyta, kad A. Vainausko butas 4,55 kv. m patenka į bendrovės „BNA grupė“ nuomos teise valdomo žemės sklypo dalį, todėl jis teismo prašo pašalinti neteisėtos statybos padarinius. Ir tai, anot ieškovo, turėtų būti padaryta per mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Tuo tarpu A. Vainauskui atstovaujantis advokatas Povilas Juzikis teisme aiškino, kad žemės sklypas Užupio g. 28 dar 2008 m. buvo suformuotas neteisėtai ir tai po ilgai trukusio bylinėjimosi įsiteisėjusiu sprendimu esą pripažino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Nors savivaldybė yra įpareigota iš naujo suformuoti sklypą, tai iki šiol nepadaryta.

Advokatas aiškino, kad A. Vainauskas statiniai stovi nuo 2001-ųjų.

„Čia nieko nereikia griauti, o nustatyti teisingas ribas žemės sklypuose“, – advokatas aiškino, kad būtent dėl neteisingai suformuotų sklypų ir kyla ginčas. Pasak jo, A. Zuoko bendrovės pastatas taip pat „įlenda“ į kito sklypo teritoriją.

„Mes manome, kad tikslingausia byloje būtų paskirti ekspertizę dėl tikslios geografinės padėties sklype nustatymo“, – aiškino su ieškiniu nesutinkantis P. Juzikis.

Byloje trečiuoju asmeniu patrauktas A. Vainausko kaimynas Mindaugas Jonutis teisme nurodė, kad Užupio g. 28 stovėjo lauko sandėliukas ir tualetas, kurį nusigriovę gyventojai įsirengė butus. „Jeigu mes būtume nuardę sienas, tai jie būtų iš karto atėję ir pareiškę pretenzijas, o ne po dešimties metų“, – teigė kaimynas.

Zuokams ir bendrovei „BNA grupė“ atstovaujantis advokatas Jovitas Elzbergas teisme tikino, kad kilęs ginčas yra principinis ir taikos susitarimas yra įmanomas tik tuomet, kai A. Vainauskas nugriaus įrengtą žiemos sodą ar dalį sienos.

„Mes manome, kad buvo grubiai pažeisti Užupio g. 30 gyventojų interesai“, – teigė jis.

Bylą nagrinėjanti teisėja Zoja Monid nusprendė išreikalauti administracinę bylą, kurioje buvo ginčijamas sklypų Užupio g. suformavimas. Teismas viliasi, kad iki kito posėdžio proceso šalys ginčą išspręs taikiai.

Tuo tarpu A. Zuokas nėra linkęs komentuoti konflikto su kaimynais. „Aš neturiu jokių konfliktų, neturiu konfliktų su niekuo“, – antradienį aiškino Vilniaus meras.

Jis pareiškė, kad savo asmeninio gyvenimo žiniasklaidai nekomentuos.

„Šiuo atveju, manau, dėl tokių komentarų turėtumėte kreiptis į įmonės vadovus arba į teisininkus, kurie atstovauja, nes puikiai žinote, kad šiuo atveju aš čia tikrai jokių komentarų ta tema neturiu“, – sakė A. Zuokas.

Vilniaus meras patikino, kad visus savo „asmeninio gyvenimo reikalus, tame tarpe ir akcijų valdymą“ perdavė teisininkams.

„Visi komentarai, kurie susiję su mano asmeniniais dalykais, ypatingai, be abejo, su akcijų valdymu arba su turtiniais dalykais, yra perduoti advokatams ir jie įgalioti spręsti, pasirašyti, parduoti, išdalinti ir t.t.“, – tikino A. Zuokas.

Kai A. Zuokui žurnalistai priminė, kad kalba eina ne apie akcijas, o teisminį ginčą su kaimynais, meras atsivėrė tylos siena: „Negaliu komentuoti, net nežinau apie ką eina kalba“.

Tuo tarpu A. Zuoko bendrovei atstovaujantis advokatas J. Elzbergas iš karto pareiškė, kad teisminio proceso žiniasklaidai nekomentuos. „Tai nėra susiję su viešaisiais asmenimis ir tai yra privačių asmenų tarpusavio ginčas ir komentarų dėl to nebus“, – teigė jis.

Kitas teismo posėdis A. Zuoko byloje yra numatytas birželio 17-ąją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)