VMI šių metų gegužės mėn. jiems siųs priminimus deklaruoti ir sumokėti mokestį už 2010 – uosius, o nepateikusiųjų NTM deklaracijų įmonių sąrašas jau yra skelbiamas VMI svetainėje.

Sąrašas skelbiamas čia.

„VMI raginimus sumokėti NTM mokesčių mokėtojams siunčia jau antrus metus. Praėjusiais metais, po to kai VMI priminė apie NTM gyventojams, už 2007 ir 2008 metus buvo pateikta beveik 9 tūkst. deklaracijų ir valstybei sumokėta daugiau nei 2,6 mln. Lt. Įmonės, po priminimo deklaruoti, pernai pateikė apie 3 tūkst. deklaracijų ir sumokėjo beveik 4,5 mln. Lt NTM už 2007, 2008 ir 2009 metus“, - pažymi VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

VMI primena, kad NTM privalo deklaruoti ir jį sumokėti įmonės bei kai kurie gyventojai. NTM mokamas už įmonėms nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą ir už tą nekilnojamąjį turtą, kurį jie yra neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui perėmę naudotis iš gyventojų. Gyventojai NTM privalo deklaruoti ir sumokėti NTM už gyvenamąsias patalpas, sodų, garažų statinius, fermas, šiltnamius, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinius, poilsio arba žuvininkystės ir inžinerinius statinius, tuo atveju, jei jie naudojami individualiai ekonominei veiklai, o su šiuo nekilnojamuoju turtu susijusios išlaidos ar pridėtinės vertės mokestis atskaitomas. Taip pat už kitos paskirties statinius (pvz., administracinės, viešbučių, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, gamybos ir t.t.) neatsižvelgiant į tai ar jie naudojami individualioje veikloje, ar ne.

VMI pažymi, jog pasitaiko tokių atvejų, kai gyventojo turimo nekilnojamojo turto tikslinė paskirtis pagal Registrų centro duomenis neatitinka faktinės jo naudojimo paskirties, pavyzdžiui, gamybos paskirties patalpos (už tokios paskirties nekilnojamąjį turtą pagal NTM įstatymą turi būti mokamas NTM) yra pertvarkomos, įrengiamas kaip gyvenamasis būstas, kitaip vadinami „loftai“ (už gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą pagal NTM įstatymą NTM mokėti nereikia), tačiau gyventojas vis tiek privalo mokėti NTM už tokį turtą, nes mokesčio objektas nustatomas pagal tikslinę objekto paskirtį, kuri įregistruota Registrų centre. Tokiu atveju gyventojas turėtų kreiptis į Valstybės įmonės Registrų centrą dėl objekto paskirties pakeitimo.

VMI primena, kad NTM deklaracija turi būti pateikta ir nekilnojamojo turto mokestis sumokamas, mokestiniam laikotarpiui (kalendoriniams metams) pasibaigus, iki kitų kalendorinių metų vasario 1 dienos. NTM tarifo dydį, kuris gali kisti nuo 0,3 iki 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, nustato kiekviena savivaldybė savarankiškai (savivaldybės taip pat savo biudžeto sąskaita gali atleisti mokesčių mokėtojus nuo šio mokesčio).

VMI duomenimis už 2009 m. NTM deklaravo beveik 29 tūkst. įmonių, kurių deklaruota apskaičiuota mokesčio suma viršija 299 mln., už 2010 m. jau deklaravo beveik 27 tūkst. įmonių, deklaruota apskaičiuota mokesčio suma viršija yra kiek daugiau nei 298 mln. Lt. Gyventojai už 2009 m. deklaravo ir sumokėjo apie 5 mln., o už 2010 m. jau yra sumokėję kiek daugiau nei 4 mln. Lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją