„Yra ir kitų sunkumų: kad žmonės įsigytų būstus, jie ir taip ėmė paskolas. Be to, Lietuvoje nėra nekilnojamojo turto masinio vertinimo. Pavyzdžiui, tas, kuris ėmė paskolą butui 2007 m., jo butas įkainuotas 800 tūkst. Lt, bet kai kuris turi didžiausią namą, jo kaina tesiekia 320 tūkst. Lt“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Tuo tarpu pozicijos atstovas Seimo narys Kęstutis Masiulis tvirtina, kad nekilnojamojo turto mokestis būtų socialiai teisingas.

„Juk iš tikro NT mokestis yra sunkiausiai paslepiamas, turtingesnieji žmonės tokio turto turi ir daugiau, ir geresnio. Socialiai šis mokestis būtų teisingesnis. Kita, tai yra mokestis į savivaldybių biudžetus, savivaldybės jį galėtų kontroliuoti, nustatyti tarifus, - sakė K. Masiulis, - Štai latviai jau įsivedė tą mokestį, palaipsniui jis yra įgyvendinamas“.

Anot parlamentaro NT mokestis pasižymi visomis gero mokesčio savybėmis. „Ir vis dėlto, niekas iki šiol nesiryžo jo įvesti, nes kiekvienas Seimo narys apskaičiuoja, kad turės sumokėti: kas turi namą, kas turi sodybą, kas sodą ir kiekvienas pasiskaičiuoja. Ir prieš save neina. O juk, šis mokestis pagyvintų NT rinką“, - teigė K. Masiulis.

„Visų pirma, juokingai skamba, kad dešinieji nori būti didesni socialistai nei socialdemokratai ir visą laiką pabrėžia socialinį teisingumo aspektą, - ironizavo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Robertas Dargis. - Dėl mokesčio būtų kita diskusija, jeigu būtų kalbama ne apie socialinę lygybę, o apie tai, kad tie surinkti į savivaldybių biužetus pinigai miestą padarytų patrauklų investicijoms. Tokiu atveju tai būtų objektas diskusijoms. Šiandien apie tai nekalbama“.

Be to verslininkas skeptiškai vertina kalbas, kad NT mokestis pagyvintų nekilnojamojo turto rinką.

„NT rinka dar šiek tiek gyva Vilniuje, o Kaune kainos ir toliau krenta. Jeigu šiandien laikinojoje sostinėje, mieste su 400 tūkst. gyventojų, per mėnesį parduodami 4 butai, tai apie kokią NT gyvastį kalbame? - klausė R. Dargis. - Nekilnojamojo turto rinkai įtakos turės kiti dalykai. Pavyzdžiui, man atrodo, žymiai didesnę įtaką turės žinia, kad šiluma rudenį brangs 30 proc., ir jeigu tai bus realybė, tuomet gyventojai greičiausiai ims kažką daryti“.

Tuo tarpu ekonomistas Dr. Raimondas Kuodis teigia, kad sumaniai nustačius, kokia minimali gyventojų NT dalis turėtų būti neapmokestinama, nekilnojamojo turto mokestis – pasiteisintų.