Kaip perkūnas iš dangaus

Šiaurinėje miesto dalyje daugiau nei šešerius metus gyvenantiems klaipėdiečiams ėmė kelti nerimą statybos darbus pradėti ketinančių verslininkų užmojai.

Nors tuomet, kai žmonės pirko būstus, jiems buvo užtikrinta, jog ateityje čia atsiras tik individualūs namai arba kotedžai, staiga visi nekilnojamojo turto vystytojų planai pasikeitė.

Anot Žolynų gatvės gyventojų, statybas tęsti nutarę verslininkai vietoj mažų namų užsimojo statyti devynių aukštų daugiabučius bei komercinės paskirties patalpas.

"Kad kvartalas plėsis, žinojome, tačiau mūsų niekas neperspėjo, jog ims dygti kone dangoraižiai. Visiems čia būstus pirkusiems gyventojams buvo rodomi detalieji planai ir aiškinta, jog ateityje netoliese atsiras mažaaukščiai pastatai. Tačiau kaip perkūnas iš giedro dangaus mus pasiekė žinia apie iškilsiančius devynaukščius. Gali atsirasti ir didelis prekybos centras", – sunerimę kalbėjo kvartalo gyventojai.

Pakeitė detalųjį planą

Šiame mikrorajone kol kas statyti tik keturaukščiai daugiabučiai, kotedžai ir individualieji namai. Gyventojai tikina, jog jie neprieštarauja statyboms, bet norėtų, kad naujieji namai būtų panašūs į jau esamus, kaip anksčiau buvo numatyta ir detaliajame plane.

"Nenorime, kad rajonas būtų išdarkytas. Šalia esantis Botanikos sodas nori pasistatyti trijų aukštų laboratoriją, tačiau savivaldybė niekaip neišduoda leidimų. O kvartalo išdarkymui pritarė. Labiausiai piktina tai, kad nežinia kaip staiga buvo pakeistas detalusis planas, patvirtintas dar 2001-aisiais", – apmaudo neslėpė čia gyvenantis Tadas (redakcijai pavardė žinoma – K.P.).

Vyriškis pabrėžė, jog apie tai, kad jau parengtas naujas detalusis planas, sužinojo visai neseniai. Tačiau, jo teigimu, čia gyvenančius žmones apie tai informuoti turėjo prieš du mėnesius.

Iškirs 500 ąžuolų?

"Esame tikrai sunerimę, nes pavyzdžių, kai maži kvartalai apstatyti daugiaaukščiais, Klaipėdoje jau yra. Nenorime, kad mūsiškis pavirstų į tokią pat žmonių mišrainę. Skųsime tokį sprendimą. Visi gyventojai tam nepritaria", – kalbėjo klaipėdietis.

Jis patikino, jog prieš naująjį detalųjį planą jau pasirašė 400 iš 500 šio kvartalo gyventojų.
Be to, anot Tado, prieš pradedant statybas čia teks iškirsti šimtus medžių.

"Tose vietose, kur planuojamos statybos, auga 500 ąžuolų, visus juos iškirs. Nesuprantu, kur žiūri gamtosaugininkai? Nors architektas mums aiškino, kad tų medžių tėra vienas kitas, patys visus juos suskaičiavome", – įtikinėjo gyventojas.

Daugiabučiai neužgoš

Detalųjį planą projektavęs architektas Algirdas Sviderskis patvirtino, jog čia jau suformuoti sklypai visuomeninės ir komercinės paskirties pastatams. Tačiau jis teigė nesuprantantis, kodėl gyventojai piktinasi.

"Detaliajame plane numatyta, jog čia galės atsirasti daugiabučiai, kurių aukštingumas negalės viršyti 29 metrų – ne aukštesni nei 9 aukštų. Tačiau tai nereiškia, kad tokie namai ir atsiras. Bus visokių, ir panašių į dabar šiame kvartale stovinčius. Kas bus komercinės paskirties pastatuose, nežinau. Iš kur žmonės nusprendė, jog ten bus prekybos centras, nė neįsivaizduoju", – stebėjosi architektas.

Jis pabrėžė, jog nauji sklypai suformuoti 7 hektarų plote, todėl daugiabučiai čia tikrai nebus statomi tankiai.


"Aš galiu visiems šio namo gyventojams viską ramiai paaiškinti, tačiau jie manęs nesiklauso. Galų gale esu tik detaliojo plano projekto vykdytojas", – situaciją aiškino specialistas.
Vertingus medžius išsaugos

Kiek čia galėtų atsirasti naujų daugiabučių, A.Sviderskis teigė nežinantis, tačiau jis patikino, jog gyvenamasis plotas sieks apie 30–40 tūkst. kvadratinių metrų.

Taip pat architektas suskubo raminti, kad jokie medžiai nebus iškirsti.
"Pelkynuose apstu alksnių, o vienoje vietoje – krūva 4 cm aukščio ąžuolų. Normalu, kad jų prisiveisė tuščiame plote. Žinoma, čia yra nemažai ir vertingų medžių, tačiau nė vienas jų nebus nukirstas", – žadėjo architektas.

A.Sviderskis patikino, jog visi šie medžiai detaliajame plane pažymėti, apibraukti, o papildomose taisyklėse nurodyta, jog jie negali būti iškirsti.