Valdžiai aktyviai agituojant už renovaciją, lrt.lt domėjosi, kiek vidutiniškai per žiemos mėnesį kainuoja Lietuvos ministerijų, Centrinio banko, Seimo ir Vyriausybės pastatų apšildymas. Taip pat, kokia šiuo metu šių pastatų būklė ir kiek būtų galima sutaupyti atlikus renovacijos darbus.

Ūkio ministerija: už šilumą mokame pilną PVM

Kaip informavo Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja Laura Šebekienė, per tris 2010–2011 metų šildymo sezono mėnesius Ūkio ministerijos administracinio pastato, kuriame yra ir Energetikos ministerija bei valstybės įmonė Energetikos agentūra šildymas kainavo nuo 2,25 iki 5,96 lito už kv. m per mėnesį (duomenų už 2011 m. sausį dar nėra).

„Šiluminės energijos kaina įskaitant šilumą sunaudotą karštam vandeniui ruošti ir šilumą sunaudotą ventiliacijos ir oro kondicionavimo sistemose atsiėjo: spalį – 24 397,17 Lt su 21 proc. PVM; lapkritį – 31476,96 Lt su 21 proc. PVM; gruodį – 64 700,00 Lt su 21 proc. PVM.

Atkreipiame dėmesį, kad skirtingai negu gyventojai, kurie už šilumą moka lengvatinį 9 proc. PVM, mes mokame pilną 21 proc. PVM“, – lrt.lt teigė pašnekovė.

Ūkio ministerijos administracinio pastato, kuriame yra ir Energetikos ministerija bei valstybės įmonė Energetikos agentūra, bendras plotas 10850,65 kv. m, Ūkio ministerija naudoja 6675,41 kv. m.

Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja L. Šebekienė informavo, jog ministerijos administracinio pastato renovavimas baigtas 2007 metais.

Susisiekimo ministerija: kompleksinės renovacijos nebuvo

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Arūnas Daugis teigė, jog šildymo sezono metu (per 6 mėn.), vidutiniškai per vieną mėnesį sumokama 10 tūkst. Lt., elektros vidutiniškai (išvedus metų vidurkį) per mėnesį sunaudojama už 13,6 tūkst. Lt.

Ministerijos bendro valdomo turto plotas yra 4464,52 kv.m.

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas A. Daugis informavo, jog visas ministerijos pastatas kompleksiškai renovuotas nebuvo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija: per mėnesį šildymas kainuoja 12 tūkst. Lt

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja Lina Burbaitė informavo, jog per 2010 metus ministerijai šildymas vidutiniškai per mėnesį kainavo apie 12 tūkst. litų, elektros energija – apie 17 770 Lt, vanduo ir vandentiekis – apie 1200 Lt.

Ministerijos bendras patalpų plotas – 7187.55 kv.m.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja L. Burbaitė informavo, A. Vivulskio g. 11 administracinis pastatas renovuotas 2003 m., A. Vivulskio g. 13 (I – korpusas) administracinis pastatas renovuotas 2007 m., A. Vivulskio g. 13 (II – korpusas) administracinis pastatas renovuotas 2009 m.

Finansų ministerija: per mėnesį šildymui – 50 tūkst. Lt

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausias specialistas Giedrius Šniukas informavo, jog ministerijos šildomas plotas yra apie 8100 kvadratinių metrų, per žiemos mėnesius šildymui išleidžiama vidutiniškai apie 50 000 litų per mėnesį (vidutiniškai apie 6 litus už kvadratinį metrą). Siekiant taupyti lėšas ne darbo metu, savaitgaliais ir per šventes patalpų šildymas sumažinamas.

Pašnekovo teigimu, į dabartinį pastatą (pastatytą 1983 m.) Finansų ministerija atsikėlė 1997 metais.

Siekiant efektyviau ir taupiau naudoti energiją buvo imtasi nuoseklių žingsnių: renovuotas šilumos punktas, 2003 metais pakeisti langai ir lauko durys, 2005 metais įrengta rekuperacinė vėdinimo sistema.

Teisingumo ministerija: apšiltintas pastato fasadas

Teisingumo ministro patarėjos viešiesiems ryšiams su visuomene Vaidos Vincevičiūtės suteiktais duomenimis, ministerijoje išlaidos už šildymą ir karštą vandenį žiemos mėnesiais vidutiniškai kainuoja 12679 Lt/mėn. (duomenys už 2010 m.). Ministerijos pastato plotas (Gedimino per. 30/1) yra 3981,42 kv. m.

Teisingumo ministro patarėjos viešiesiems ryšiams su visuomene V. Vincevičiūtės teigimu, 2008 metais buvo renovuotas ir apšiltintas pastato fasadas.

Užsienio reikalų ministerija: renovacija vykdoma šiuo metu

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius informavo, jog šildymas kainuoja apie 65 tūkst. litų. Bendrasis URM pastatų plotas yra 16,4 tūkst. kv. m.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus specialistai informavo, jog ministerijos renovacija vykdoma šiuo metu. Tarp atliekamų darbų yra ir pastato apšiltinimas iš išorės, kuris padės taupiau naudoti energiją ir sumažinti išlaidas šildymui.

Švietimo ir mokslo ministerija: šildymas kainuoja 17 tūkst. Lt

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovė Elona Bagdanavičienė informavo, kad Švietimo ir mokslo mi n isterijos bendras plotas – 3678, 93 kv.m. , o šildymas vidutiniškai kainuoja 17 tūkst.

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovė E. Bagdanavičienė informavo, jog kapitalinis ministerijos remontas buvo atliktas 1976 m., o 2004 m. buvo perdengtas ministerijos stogas, pastogėje įrengtos papildomos patalpos.

Vidaus reikalų ministerija: po rekonstrukcijos sunaudota 23 proc. mažiau energijos

Vidaus reikalų ministerijos Ryšių su visuomenės skyriaus vedėja Violeta Kiburytė informavo, jog ministerijos šildymas vidutiniškai per mėnesį kainuoja 19 000 lt, išlaikymas (kitos komunalinės paslaugos – vanduo, elektra) – 47 000 lt. Vidaus reikalų ministerijos administracinio pastato Šventaragio g. 2 bendras plotas yra 5554,34 kv. m.

Vidaus reikalų ministerijos Ryšių su visuomenės skyriaus vedėja V. Kiburytė informavo, jog Vidaus reikalų ministerijos administracinio pastato Šventaragio g. 2, Vilniuje, rekonstrukcija buvo užbaigta 2006 metais.

2009–2010 metais buvo atlikta šildymo sistemos ir šiluminių punktų rekonstrukcija, buvo įdiegtas šildymo proceso automatizuotas valdymas.

Palyginus šiluminės energijos sunaudojimą 2009 metų lapkričio – gruodžio mėnesiais ir pilnai baigus šiluminių punktų rekonstrukciją 2010 metų lapkričio – gruodžio mėnesiais, šiluminės energijos sunaudota ~ 23 proc. mažiau.

Sveikatos apsaugos ministerija: renovacijai prasmės nėra

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kancleris Rimantas Remeika teigė, jog vienas mėnuo (šildymas) kainuoja apie 12,5 tūkst. Lt. Plotas yra 2500 kvadratinių metrų.

R. Remeika pastebi, jog renovuoti pastato, kuriame dabar įsikūrusi SAM, nėra prasmės.

„Pastatas senas, netgi korpusas yra suskilinėjęs. Telekomo statytas tarp 1970–1980 metų, bet pati konstrukcija jau yra sutrupėjusi ir aptrupėjusi, jį reikėtų renovuoti iš pagrindų. Mūsų koncepcija kita.

Manau, kad būtų teisinga, tokius pastatus miesto centre parduoti. Taip, atiduoti į Turto banką ar Turto fondą ir parduoti, o ministerijai keltis į kažkokius pigesnius, statyti ar nuomoti ofisus ne miesto centre. Tai būtų daug pigiau ir efektyviau“, – sakė pašnekovas.

Krašto apsaugos ministerija: žiemos mėnesį – 32 tūkst. Lt už šildymą

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Viešųjų ryšių departamento atstovė Jovita Bazevičiūtė informavo, jog Krašto apsaugos ministerijos pastatų (Totorių g. 25/3–27) bendras plotas yra 5466,18 kv.m. Vid. žiemos mėnesio šildymo kaina – 32 tūkst. Lt.

J. Bazevičiūtė informavo, jog Gynybos štabo pastatas yra eksploatuojamas nuo 1997 metų. Pastatas nėra renovuotas. Apskaičiuota, kad atlikus renovaciją (pakeitus visus langus, renovavus šildymo ir ventiliacijos sistemas, inžinerinius tinklus, kt.) būtų galima sutaupytų iki 10 proc. dabar sunaudojamos šilumos energijos.

Paskutinį kartą renovacija KAM pastatuose buvo atlikta 2010 m. – buvo rekonstruotas 494,31 kv.m. ploto fligelis (pakeisti langai, stogas, perplanuotos patalpos, atlikti vidaus apdailos darbai).

Gynybos štabo (jis yra integruota ministerijos dalis) pastato (Šv. Ignoto g. 8/29) bendras plotas 7512,14 m². Vid. žiemos mėn. šildymo kaina – 33 tūkst. Lt.

„Norime atkreipti dėmesį, kad aukščiau minimuose pastatuose be KAM ir Gynybos štabo yra įsikūrusios ir tarnybos prie KAM – Centralizuota finansų ir turto tarnyba, Bendrasis reikalų departamentas“, – pastebėjo pašnekovė.

Ministro pirmininko administracinio pastato šildymas – 74 tūkst. Lt

Ministro pirmininko tarnybos (MPT) Informacinių sistemų ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Arvydas Domanskis informavo, jog MPT administracinio pastato šildymas vidutiniškai per žiemos mėnesį kainuoja apie 74 tūkst. Lt. Kitos vidutinės mėnesinės pastato eksploatacinės ir komunalinės išlaidos sudaro apie 80 tūkst. Lt. Pastato šildomų patalpų plotas – 13 066 kv.m.

A. Domanskis informavo, jog 1982 metų statybos pastatas nėra renovuotas.

„2012 metais planuojama keisti langus. Ministro Pirmininko įsakymu yra nustatyti biudžeto lėšų taupymo 2011 metais būdai. Be kita ko, numatoma administracinio pastato patalpų šildymą poilsio ir švenčių dienomis sumažinti iki 17º–18ºC, Vyriausybės rūmų kino ir reprezentacinių salių šildymą, kai jos nenaudojamos, sumažinti iki minimumo.

Perdegusias elektros lempas kabinetuose ir kitose patalpose numatyta keisti į energiją taupančias lempas, taip pat numatyta atlikti pastato termovizinius tyrimus ir energinio naudingumo sertifikavimą ir pagal jų rezultatus parengti priemonių planą pastato energinio naudingumo pagerinimui“, – informavo A. Domanskis.

Lietuvos bankas: pastatai iš dalies renovuoti

Lietuvos banko atstovas Mindaugas Milieška teigė, jog vidutiniškai per 2010 m. žiemos mėnesį už šildymą Lietuvos banko pastatuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje buvo mokama 156 tūkst. Lt.

Lietuvos banko pastatų, esančių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, bendras plotas yra 39658,63 kv. m.

M. Milieška teigė, jog Lietuvos banko pastatai iš dalies buvo renovuoti: Esantis Jogailos g. 14 Vilniuje – 1995 m., Totorių g. 2 Vilniuje – 1995 m., Totorių g. 4 Vilniuje – 1996 m., Gedimino pr. 6 Vilniuje – 1997 m., Žirmūnų g. 151 Vilniuje – 2001 m., Naujoji Uosto g. 16 Klaipėdoje – 1999 m., Maironio g. 25 Kaune – 2000 m.

Seimas: po remonto išlaidos būtų gerokai mažesnės

Seimo Bendrųjų reikalų departamento direktorius Antanas Dimaitis informavo, jog gruodžio mėnesį pirmuosiuose Seimo rūmuose buvo šildoma 9000 kvadratų, antruose – 8800 kvadratų, trečiuose – 8600 kvadratų.

„Faktūroje parašyta, kad pirmieji rūmai gruodžio mėnesį kainavo 79 tūkst. Lt, antrieji Seimo rūmai gruodžio mėnesį kainavo 47 tūkst. Lt ir treti rūmai kainavo 58 beveik tūkst. Lt.

Skirtumai, kaip matote, yra gana dideli. Antri rūmai atsieina mažiausiai, nes yra restauruoti, naujai atstatyti, rekonstruoti, apšiltinti. Treti rūmai yra dalinai apšiltinti iš vidaus, bet juose yra seni langai, tai atitinkamai ir ta kaina čia daugiau negu 10 tūkst. didesnė, palyginus su antrais rūmais. Plotas pora šimtų kvadratų mažesnis, bet vis dėlto apšiltinimas iš vidaus duoda efektą, pakeitus langus, kurie yra trisdešimt metų tie patys, manau, išlaidos būtų gal net mažesnės negu antrų rūmų.

Šildymo kaina lyderiauja pirmieji rūmai, kaip matote, kaina yra praktiškai du kartus didesnė negu antruose trečiuose rūmuose, nors plotas čia didesnis tik pora šimtų kvadratinių metrų. Tai va tokia situacija su šildymu pas mus“, – pasakojo pašnekovas.