Tyrimą prokurorai pradėjo gavę Teatro gatvėje gyvenančių gyventojų pareiškimą – žmonės nustėro, kaip šalia namų esančio garažo rekonstrukcija virto gyvenamojo namo statybomis.

Leidimą vykdyti statybos darbus bendrovei „Grangeras“ išdavė Vilniaus miesto savivaldybė. Gyventojai įtaria, kad savivaldybės tarnautojai galėjo keisti išduotus statybų sąlygų sąvadus ir nuolatinės statybų komisijos protokolus.

Gyventojų pareiškime prokuratūrai buvo teigiama, kad Vilniaus savivaldybės darbuotojai galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, viršyti įgaliojimus arba netinkamai atlikti pareigas. Įtariama, kad tarnautojai kai kuriuos dokumentus ištaisė teksto korektoriais.

Pasak gyventojų interesams atstovaujančio advokatų kontoros „Apex Legal“ advokato Nerijaus Stuko, statybos sostinės Senamiestyje buvo pradėtos kaip 20 kv. metrų garažo rekonstrukcija ir tik vėliau dokumentuose atsirado leidimas naujoms 300 kv. metrų dvibučio gyvenamojo namo statyboms.

„Buvo vienaaukštis garažas ir truputį daugiau medžių. Ir staiga vieną rytą žiūrim, kad jau medį pjauna vieną. Tai tiktai keista, bet gal įstatymai mūsų tokie. Nes jeigu kyla ginčas, statybas reiktų nutraukti bent jau kuriam laikui, kol ginčas išsispręs. O dabar va taip, deja“, – žurnalistams yra sakęs kaimyninio namo gyventojas Algirdas Linartas.

Pirminiais duomenimis, dar 2008 m. vasarį bendrovė „Grangeras“ kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, prašydama išduoti projektavimo sąlygų sąvadą garažo Teatro g. rekonstravimui. Tų pačių metų rugpjūtį bendrovė gavo sąvadą, kuriame buvo nurodyta statybos rūšis – rekonstrukcija, tačiau lapkritį vieno savivaldybės administracijos specialisto parašu statybos rūšis esą buvo ištaisyta į „naują statybą“, be to, galimai buvo ištaisytas ir 2008 m. išduoto dokumento turinys.

Pasak advokato, analogiškai pasielgta ir su tam pačiam pastatui išduoto statybos leidimo dokumentais: 2009 m. lapkričio 9 d. rekonstrukcijai išduotas leidimas 2010 m. gegužę virto leidimu naujai statybai, ištaisant Vilniaus m. savivaldybės nuolatinės statybos komisijos protokolus bei kitus dokumentus.

„Kylanti nauja statyba tikrai nėra rekonstrukcija ar tuo labiau buvusio prieš tai garažo perstatymas, o primena daugiabučio statybą, vykdomą pažeidžiant ne tik statybos įstatymą, bet ir daugelį kitų teisės aktų“, – pažymėjo gyventojai.

„Toks pastatas, koks yra pastatytas dabar, negali stovėti – arba turi būti nugriautas, arba perstatytas“, – įsitikinęs advokatas N. Stukas. Pasak jo, jeigu statybos būtų pradėtos leistinais būdais, gyventojai tam neprieštarautų ir nekeltų triukšmo.

Kai šia istorija susidomėjo Lietuvos televizijos žurnalistai, Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybų leidimų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė aiškino, kad jokių pažeidimų nebuvo padaryta.

„Statyba galima tada, kai teisės aktai leidžia tai daryti. O vienas iš tų teisės aktų yra detalusis planas. Detalųjį planą jie turėjo. Detalus planas jiems leidžia įvairias statybos rūšis – ir rekonstrukciją, ir naują statybą, ir kapitalinį remontą. Ką tiktai nori“, – aiškino tarnautoja.

Ji pabrėžė, kad daryti korekcijas dokumentuose įstatymai esą leidžia.

„Pagal statybos techninį reglamentą, statybos rūšys, sąvokos „rekonstrukcija“ ir „statyba“ darbų apimtimis, sprendiniais yra tokios panašios, kad tą ribą išvesti, ar yra rekonstrukcija, ar nauja statyba, yra labai sunku“, – aiškino A. Petrauskienė.

Teatro g. gyventojai teisme taip pat siekia, kad būtų panaikintas savivaldybės išduotas statybos leidimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją