Tokiu būdu bus siekiama išnaudoti ekonominį pastatų potencialą ir surinkti lėšų jų renovacijai.

Versalio rūmų prezidentas Jean-Jacques`as Aillagonas žurnalistams sakė, kad „Hotel du Grand Controle“, kur tradiciškai gyvendavo rūmų iždininkai, virs labai prabangiu viešbučiu“.

„Tai būtų labai inovatyvus sprendimas“, – aiškino J. J. Aillagonas.

2011 m. pabaigoje 23 miegamųjų su vaizdais į prašmatnią oranžeriją arba dekoratyvinį šveicarišką ežerą viešbutis turėtų būti jau baigtas.

Vienu iš XVIII a. prancūzų architektūros šedevrų laikomi rūmai įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Jau ilgą laiką tai viena labiausiai turistų lankomų vietų.

Veidrodžių sale ir tuo, kad čia nuo 1682 metų veikė Prancūzijos teismas garsėjęs kompleksas valdant Karaliui Saulei Liudvikui XIV buvo išplėstas ir tapo karališkos didybės ir absoliutizmo simboliu. Iki pat Prancūzijos revoliucijos, kaip 1789 metais Marija Antuanetė per slaptą išėjimą paliko Versalį, rūmuose buvo įsikūrusi šalies valdžia.

Įgyvendinant projektą, koncesijos teisės 30 metų suteiktos belgų kompanijai „Ivy International SA“, kuri renovuos ir vystys antraeilį pastatą, menantį XVII amžių. Kompanija panašų prabangų viešbutį dabar kuria Prancūzijos Bretanės regione.

XVII amžiaus pabaigoje architekto Juleos Hardouin-Mansarto pastatytame 1,7 tūkst. kvadratinių metrų „Hotel du Grand Controle“ iki pat 2006 metų buvo darbuotojų valgykla.

„Šis pastatas mums atiduotas labai nutriušęs. Man patikėta užduotis jį išsaugoti“, – teigė J. J. Aillagonas.

Belgijos įmonė apmokės renovacijos darbus, kurių vertė sieks 5,5 mln. eurų. Jiems vadovaus istorinių paminklų architektas Fredericas Didier. Be to, kompanija kasmet Versaliui mokės nuomą.

Dar 2009 m. lapkritį su kultūros ministerija ir turizmo departamentu pasirašyta sutartimi siekiama skatinti Prancūzijos paveldo objektų ekonominį ir turistinį vystymą.

Kai kurių pastatų paskirtį norima pakeisti ir į pietus nuo Paryžiaus esančioje Fontainbleau pilyje.

„Reikia rasti naują paskirtį šiems pastatams, kad jie nevirstų griuvėsiais. Vienas iš būdų – įrengti viešbučių kompleksą pasiturintiesiems“, – teigė Fontainbleau prezidentas Jean-Francois Hebertas.

Nacionalinis paminklų centras paprašė ištirti, ar būtų galima pakeisti dar mažiausiai 20 kultūros paveldo objektų paskirtį.

Tuo metu prestižinis XVIII amžiuje statytas „ Hotel de la Marine“, stovintis prie Paryžiaus Konkordijos aikštės, tylomis buvo išnuomotas 60–80 metų.

Pastatas, kurį pastatyti užsakė Liudvikas XV, laikomas Prancūzijos palikimo brangakmeniu, tačiau jo ištaigingas interjeras mažai pažįstamas visuomenei. Dabar jame įsikūrusi karinio jūrų laivyno būstinė, tačiau iki 2014 metų ji turi išsikelti į naują pastatą.