Ministras pirmininkas Andrius Kubilius, ūkio ministras Dainius Kreivys, kiti Lietuvos Vyriausybės delegacijos nariai, tęsdami darbo vizitą Danijos Karalystėje, trečiadienį dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje su Danijos pramonininkų konfederacijos atstovais. Susitikime dalyvavo ir Lietuvoje investuojančių įmonių "Carlsberg", "Danfoss", "Nordisk Wavin", "CEO Royal Unibrew" ir kitų vadovai.

Diskusijos dalyviai daug dėmesio skyrė Lietuvos daugiabučių namų ir visuomeninių pastatų renovacijos ir atnaujinimo programai. Daugelis danų bendrovių pareiškė norą aktyviai dalyvauti renovacijos procese.

Be to, danų pramoninkai labai gerai vertina Lietuvos energetinės nepriklausomybės planus. Pasak diskusijos dalyvių, ne vienai Danijos firmai atsirastų ką veikti realizuojant šiuos abu projektus.

Bendrovės "Danfoss" atstovai pasiūlė pasidalinti savo ekspertine patirtimi vykdant būsto bei visuomeninių pastatų renovavimo programą.

"Ir Danijoje, ir kitose šalyse, kurios sėkmingai įgyvendino analogiškus projektus, kyla tokios pat problemos. Jos - įveikiamos", - tikino danų verslininkai.

Nuoširdaus pokalbio metu Danijos pramonininkų konfederacijos prezidentas Hansas Skovas Christensenas prisiminė ilgalaikį ir prasmingą bendradarbiavimą su Lietuvos pramonininkų konfederacija, jiems teiktą konsultacinę ir dalykinę paramą, teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

H. S. Kristensenas pastebėjo, kad Danijos ir Lietuvos ekonominiai ryšiai, investicijos, eksportas ir importas tarp abiejų šalių nuosekliai didėjo. Krizė kiek sulėtino šiuos procesus, tačiau Pramonininkų konfederacijos prezidentas išsakė viltį, kad netolimoje ateityje abi šalys vėl galės džiaugtis ir didžiuotis augančiu abipusiai naudingu bendradarbiavimu.

"Danijos suteikta parama Lietuvai buvo didžiausia ir ženkliai prisidėjo prie mūsų narystės NATO ir ES siekių įgyvendinimo, gausių Danijos investicijų atėjimo į Lietuvą. Bendra Danijos parama buvo mažesnė tik už ES paramą. Diplomatinių santykių atkūrimo 20-mečio proga geriausia dovana būtų - nauja, didelė danų investicija Lietuvoje", - sakė A. Kubilius.

Tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje 2010 m. antrojo ketvirčio pradžioje buvo 33,5 mlrd. litų, iš jų tiesioginės Danijos investicijos - 3,9 mlrd. litų. Danija užima 3-iąją vietą pagal tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje dydį.

Lietuvos tiesioginės investicijos 2010 m. antrojo ketvirčio pradžioje buvo 5,4 mlrd. litų, iš jų Danijoje - 194,8 mln. litų.

Daugiausia tiesioginių Danijos investicijų tarp Lietuvoje veikiančių įmonių 2010 m. balandžio mėnesį turėjo TEO LT, DFDS LISCO, "Lietuvos draudimas", "Kalnapilio-Tauro grupė", Baltijos laivų statykla.

Premjero A. Kubiliaus vadovaujama delegacija iš Danijos į Vilnių grįš ketvirtadienį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją