Severn Road, esantis aplink Viktorijos viršukalnę, pralenkė praėjusių metų brangiausią vietovę – Princesse Grace alėją Monte Karle, kadangi Monako nekilnojamojo turto kainos toliau mažėja ir kyla dar vienos pasaulinės krizės grėsmė.

1. Severn Road, Honkongas
70 000 dolerių (185 787 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: +72 proc.

Praėjusių metų sąraše aštuntąją vietą užėmusios Severn Road pakilimas simbolizuoja nuolat vykstančius pokyčius Vakaruose ir Rytuose. Šioje vietovėje prie Viktorijos viršukalnės, esančioje aukštai virš Honkongo komercinio rajono, gyvenamojo ploto kainos siekia ne mažiau kaip 70 000 dolerių (185 787 Lt) už kvadratinį metrą. Vietos gyvenamųjų namų rinka yra viena iš nepastoviausių pasaulyje, tačiau ji greitai atsigavo po to, kai jos vertė buvo staiga sumažėjusi 40 proc. krizės pradžioje.

Kensington Gardens
2. Kensington Palace Gardens, Londonas, Jungtinė Karalystė
65 000 dolerių (172 516 Lt) už kv. m.
Vertė nepakito

Šio privataus Londono kvartalo, dar vadinamo „Milijardieriaus gatve“, vertė praėjusiais metais nepakito.

2. Fifth Avenue, Niujorkas, JAV
65 000 dolerių (172 516 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: -10 proc.

Tą pačią, antrąją vietą, užėmusios Penktosios aveniu kaina sumažėjo dėl pigiausių čia esančių pastatų vertės sumažėjimo.

Fifth Avenue, Niujorkas
4. Princesse Grace alėja, Monakas
64 000 dolerių (169 862 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: -45 proc.

Įspūdinga Princesse Grace alėja iš pirmosios vietos, kurią užėmė praėjusiais metais, nukrito į ketvirtąją, sumažėjus paklausai. Vietos agentas Pieteris van Naeltwijckas sako: „Rinka sustojo vietoje ir nėra nieko naujo. Aš prognozuoju gana ramius metus, bandant parduoti esamą nekilnojamą turtą.“ Jo teigimu, pirkėjai gali tikėtis nuolaidų iki 25 proc., pirkdami butus, iš kurių atsiveria vienas iš gražiausių vaizdų pasaulyje.

5. Chemin de Saint-Hospice, Cap Ferrat, Prancūzija
55 000 dolerių (145 975 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: -45 proc.

Chemin de Saint-Hospice, besisukantis aplink Cap Ferrat pusiasalį į rytus nuo Nicos, šių metų sąraše nukrito į penktąją vietą iš antrosios.

Ženeva
6. Rue Bellot, Ženeva, Šveicarija,
45 000 dolerių (119 434 Lt) už kv. m.
Nauja vietovė

Rue Bellot šiemet pirmąjį kartą pateko į sąrašą. Brangiausioje Šveicarijos gatvėje kainos, kurias palaiko griežti pardavimo apribojimai, siekia mažiausiai 45 000 dolerius (119 434 Lt) už kvadratinį metrą. Vietos agentų teigimu, kainų augimą skatina ypač turtingų žmonių, kurie nori persikelti į Šveicariją, paklausa. Ypač daug tokių žmonių yra tokiose šalyse, kaip Didžioji Britanija, kurios vyriausybė didina mokesčius turtingiesiems.

Porto Cervo, Sardinija
7. Via Romazzino, Porto Cervo, Sardinija, Italija
42 000 dolerių (111 472 Lt) už kv. m.
Vertė nepakito

Via Romazzino, brangiausios Italijos gatvės privilegijuotame Porto Cervo kurorte, nekilnojamojo turto vertė šiemet nepakito. Tai vieta, kurioje atostogauja turtingiausi šios šalies žmonės. Čia gyvena Rusijos oligarchas, futbolo klubo savininkas Ališeris Usmanovas. Už namus, iš kurių atsiveria gražiausias vaizdas, pasiruoškite sumokėti iki 50 000 dolerių (132 705 Lt) už kvadratinį metrą.

8. Ostoženka, Maskva, Rusija
40 000 dolerių (106 164 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: +14 proc.

Ostoženka palypėjo viena vieta aukščiau nei praėjusiais metais. Daugelis turtingiausių Rusijos žmonių turi apartamentus Ostoženkoje, kuri su Butikovsky ir Khilkovo keliais sudaro Maskvos dalį, vadinamą Auksine mylia.

Avenue Montaigne, Paryžius
9. Avenue Montaigne, Paryžius, Prancūzija
32 000 dolerių (84 931 Lt) už kv. m.
Vertės pokytis: -40 proc.

Šiemet Montaigne alėja Paryžiuje yra viena iš labiausiai sąraše nukritusių vietovių, kadangi pernai stiprus euras atbaidė Prancūzijos ir užsienio pirkėjus.

10. Wolseley Road, Point Piper,
Sidnėjus, Australija
28 000 dolerių (74 315 Lt) už kv. m.
Vertė nepakito

Point Piper, Sidnėjus
Stipri Australijos ekonomika ir vietos valiuta padėjo Wolseley gatvėje esančiam nekilnojamam turtui išlaikyti nepakitusią vertę. Anksčiau šiemet verslininkas Andrew Bankas pateikė pardavimui savo esančią vilą „Veneto“, už kurią prašė 53 milijonų dolerių (140 mln. Lt).
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)