Bahreino didybė

Persijos įlankoje esančioje Bahreino Karalystėje pradėtas statyti šiuo metu ambicingiausiu ir didžiausiu šiame regione laikomas „Bahrain Bay“ kompleksas. Planuojama, kad šiaurės rytinėje sostinės Menamos pakrantėje išaugsiantis „Bahrain Bay“ taps didžiausiu ir prestižiškiausiu nekilnojamojo turto projektu visoje Menamos pakrantės zonoje.

Pagrindinę „Bahrain Bay“ projekto koncepciją – salą, kurią jungia du tiltai, suformuojantys vidinį uostą – sukūrė Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose įsitvirtinusi Čikagos projektavimo firma „Skidmore, Owings and Merrill“, projektavusi Dubajuje stovintį aukščiausią pasaulio pastatą „Burj Khalifa“. Maždaug 1,8 mlrd. eurų vertės „Bahrain Bay“ kompleksas planuojamas kaip itin gyvybingas ir judrus gyvenamasis, komercinis ir prekybos metropolis.

„Bahrain Bay“ kompleksas

Per 430 tūkst. kvadratinių metrų užimančiame plote turėtų iškilti daugiau kaip 40 žinomų architektūros firmų suprojektuotų pastatų bei dangoraižių, kuriuose apsigyvens daugiau kaip 25 tūkst. žmonių. Baigiamąją projekto fazę numatoma pradėti apie 2012 metus. Šiuo metu jau visiškai baigta projekto infrastruktūra, pagrindinis su miestu jungiantis Menamos greitkelis. Bendras visų erdvių plotas turėtų siekti 1,45 mln. kvadratinių metrų.

Be šių, parengti dar trys papildomi sklypai, skirti kertinėms projekto statyboms: bankui „Arcapita“, viešbučiui „Four Seasons“ ir Singapūro plėtros kompanijai „Capitaland“.

Ne veltui projekto rengėjais buvo pasirinktos tokios žinomos firmos kaip „Skidmore, Owings and Merrill“ – siekiama sukurti kuo modernesnio Bahreino įvaizdį su šiuolaikine architektūra, kuria būtų galima puikuotis.

Garsiai deklaruojama, kad šio masyvaus projekto centre numatytas „Four Seasons“ viešbutis taps aukščiausiu pastatu Bahreine. Panašaus ryškumo dėmesio vertu objektu turėtų tapti ir vieno pagrindinių projekto investuotojų – banko „Arcapita“ – biurų pastatas, kurio numatomas plotas siekia 18 tūkst. kvadratinių metrų. O Singapūro kompanija „Capitaland“ jau plėtoja „Raffes City Bahrain“ – auksinio standarto gyvenamąjį ir komercinės paskirties mišrų projektą, kurį suprojektavo pasaulinio garso architektas Rafaelis Viñoly.

„Bahrain Bay“ projekte numatyta ir darnioji strategija, padėsianti kurti aplinkai draugišką ir darnią bendruomenę. Metropolyje įrengta protingo miesto infrastruktūra padės stebėti ir valdyti energijos bei komunalines paslaugas pačiu efektyviausiu būdu. Taip pat čia stovės autonominė aušinimo įranga, kuri užtikrins energiją tausojantį, mažų sąnaudų oro kondicionavimą visuose pastatuose. Ši „Bahrain Bay Utilities“ valdoma įranga taip pat valys vietos nuotekas, o išvalytą vandenį naudos drėkinimui – taip smarkiai sumažindama vandens sąnaudas.

„Bahrain Bay“ valdybos pirmininkas Bobas Vincentas sakė, kad projektas keičia plėtros modelį Persijos įlankoje. Plėtotojų kompanijoms siūlomas iki galo išbaigtas paketas, kurį naudodami jie taupys ir laiką, ir sąnaudas.

Seulo karūnos perlas

„Kompanijai „Yongsan Development“ garbė paskelbti apie vieno didžiausių pasaulyje nekilnojamojo turto projektų darbų pradžią tokioje išskirtinėje nekilnojamojo turto parodoje kaip MIPIM“, – taip vykdomasis „Yongsan Development“ rinkodaros viceprezidentas Charlesas Kimas pristatė naują Pietų Korėjos projektą „Dream Hub“.

„Dream Hub“ (liet. „Svajonių centras“) – tai mišrios paskirties projektas, planuojamas naujame „Yongsan“ kompanijos tarptautiniame verslo rajone, kuris įsikurs Pietų Korėjos sostinėje Seule.

Tiesiogiai įkvėptas senosios Korėjos Silos karalystės karūnos, žinomo architekto Danielio Libeskindo suprojektuotas 570 tūkst. kvadratinių metrų kompleksas turėtų tapti nauja Seulo širdimi ir paversti Korėjos sostinę aukščiausio lygio tarptautiniu uostu ir verslo centru.

Strategiškai ir simboliškai suprojektuotas Seulo centre, „Dream Hub“ šiaurės rytuose ribojasi su vaizdingais Nam kalnais, pietvakariuose – su didinga Han upe, o rytuose – su didžiuliu Yongsan parku. Rengdamas bendrąjį projekto planą, architektas ypač atsižvelgė į tobulą ir įkvepiančią lokaciją, kuri idealiai atitinka fengšui filosofiją – priekyje teka upė, o galinę pusę dengia kalnai.

Statybos darbus ketinama pradėti 2011 metais ir baigti 2016-aisiais. Apie 18 mlrd. eurų vertės centre duris atvers komercinės, kultūrinės ir gyvenamosios paskirties erdvės. Projekto dydis – apie 30 pagrindinių pastatų, kurių svarbiausias bokštas sieks net 600 metrų. Projekto poveikis Korėjos ekonomikai turėtų turėti didelę reikšmę.

„Yongsan Development“ kompanijos atstovų teigimu, šis svajonių centras ne tik pritrauks planuojamus 140 mln. lankytojų, bet ir sukurs apie 360 tūkst. naujų darbo vietų, sugeneruos apie 42 mlrd. eurų pridėtinės vertės.

Kai 1953 metais pasibaigė trejus metus trukęs karas su Šiaurės Korėja, Pietų Korėja buvo atstatoma paskubomis ir formuojama pernelyg negalvojant apie architektūrinį išplanavimą. Greta Han upės iškilsiantis „Svajonių centras“ turėtų sukurti patrauklesnį miesto veidą ir architektūriškai įdomų verslo traukos centrą, orientuotą į Vakarų verslo pasaulį.

„Yongsan Development“ valdybos pirmininkas ir prezidentas Lee Won-ickas mano, kad tai bus panašu į „Itaewon“ – populiarų užsieniečių rajoną centriniame Seule. Čia gatvėmis vaikštinėjantys žmonės lengvai galės paklausti krypties ir kalbėtis su parduotuvių savininkais anglų kalba. Kelio ženklai bus žymimi anglų kalba. Ligoninės, mokyklos, finansų ir kitos įstaigos naujajame mieste irgi bus pritaikytos kalbantiesiems angliškai, nes bus skatinamas anglų kalbos vartojimas.

L. Won-ickas pripažino, kad orientavimasis į angliškai kalbantį pasaulį yra būtinas projekto sėkmei ir išskirtinumui, nes potenciali klientų bazė bus ne tik vietos, bet ir iš viso pasaulio.

Didingi užmojai Afrikoje

Milijonai žmonių keliauja į smėlėtas Kairo lygumas pasigėrėti vienu iš septynių pasaulio stebuklų – baimingą pagarbą keliančiomis Egipto piramidėmis. Kasmet pritraukiantys per 11 mln. lankytojų, statiniai yra svarbus šios Šiaurės Afrikos šalies turizmo verslo elementas. Tačiau vis greičiau augant šalies ekonomikai turi augti ne tik paklausa, bet ir pasiūla. Todėl viena sparčiausiai Egipte augančių nekilnojamojo turto plėtros kompanijų „Rooya Group“ pristato išskirtinį projektą „Stone Towers“.

„Stone Towers“

Pasaulinio garso architektė Zaha Hadid iš Londono buvo pakviesta sukurti Nilo žemėje išskirtinį ir bekompromisį architektūros objektą, kuris geriausiai pristatytų šiuolaikinį Egiptą pasaulinei verslo bendruomenei ir kartu įsilietų į Egipto kontekstą.

„Rooya Group“ valdybos pirmininkas Hishamas Shokri sakė, kad Egipte sparčiai auga aukščiausius tarptautinius standartus atitinkančių projektų poreikis, kurį lemia rimtas ir augantis investicinis šalies klimatas. „Stone Towers“ projektui reikėjo architekto su drąsiomis idėjomis, novatorišku požiūriu, tarptautine praktika bei patirtimi – čia reikėjo Z. Hadid.

„Stone Towers“ – tai maždaug 550 tūkst. kvadratinių metrų bendro erdvių ploto modernus verslo parkas, skirtas pirmiausia išskirtinio lygio verslo erdvėms. Taip pat čia įsikurs parduotuvės, restoranai ir penkių žvaigždučių 480 kambarius siūlantis viešbutis. Biurų nuomininkams bus pateikta didelė mišraus naudojimo aplinkos ir patalpų pasiūla. Iš viso čia stovės 18 pastatų, kurie toliau bus suskaidyti į 36 vienetus. Juos jungs tušti atriumai, sukuriantys fizinį ir vizualų pralaidumą. Pastatų kraštai vizualiai susijungia ir įsilieja į aplinką, taip sukurdami darnios kompozicijos įspūdį.

„Stone Towers“ projekte pasitelkiama intensyvios Egipto saulės jėga – kaip architektūrinis elementas, kuris apšviečia ir meta šešėlį ant šių geometrinių formų, taip pabrėždamas senovės Egipto akmenskaldžių sukurtą tekstūrą.

Projektui įgyvendinti pasirinkta strateginė vieta – prie Kairo aplinkkelio, kur planuojamas didžiausias verslo parkas, tapsiantis unikaliais vartais į Naująjį Kairą. Šiuo metu „Stone Towers“ projektavimo stadija yra dar darbinė. Lieka tikėtis, kad šiuolaikiniai monumentai išaugs greičiau nei monumentaliosios senovės piramidės.

Itališkas kaimas Nigerijoje

Dar vienas įdomesnių, o gal net keistesnių naujų projektų rado savo erdvę Nigerijoje. Riverso valstijos valdžia drauge su plėtotojų kompanija „SBT Juul Africa“ ketina pastatyti itališko stiliaus prekybos ir pramogų parką „Monte@Rivers“.

Port Harkorto mieste iškilsiančio centro plėtotojų teigimu, „Monte@Rivers“ pasiskolins elementus iš tradicinio toskaniško kaimo – pirkėjai ir lankytojai emociškai bei psichologiškai persikels į Italiją.

Svajojantiesiems pavakarieniauti Italijoje unikalią patirtį ir aplinką pasiūlys puikūs restoranai ir tiesiog gatvėse įsikūrusios lauko kavinės – beveik mažoji Italija, į kurią taip plūsta laimės ieškotojai iš šiaurinių Afrikos kraštų.

Šiame 109 mln. eurų vertės mišrios paskirties centre įsikurs verslo kompleksai, prekybos ir pramogų centrai, prabangus viešbutis ir renginių centras su jungtuvių koplyčia, papildomomis salėmis religiniams susirinkimams, konferencijų ir pobūvių patalpomis.

Projekte taip pat numatyta universali „piazza“ (liet. „aikštė“), kurioje galės būti rengiamos parodos ir pristatymai. Čia taip pat bus saugoma automobilių stovėjimo aikštelė, kino teatrai, teatrai ir žaidimų pasažai, amfiteatras bei erdvės, skirtos aktyvioms pramogoms: laipiojimui uolomis, boulingui, vandens pramogų parkas ir atrakcionas.

IT parkas

„Monte@Rivers“ plėtotojų kompanija „SBT Juul Africa“ savo planų sąraše turi numačiusi dar vieną kaimą, tik čia įsikurs informacijos ir technologijų centras „IT@Rivers“. Naujovių parkas taps projektuojamo Gardeno miesto dalimi ir apytiksliai užims 80 hektarų plotą.

Šis 65,4 mln. eurų vertės projektas prisidės prie skaitmeninės plėtros ir kompiuterinio raštingumo plėtojimo šioje pasaulio dalyje. Dėl šio centro ne tik padidės technologijų vaidmuo visais gyvenimo aspektais – daug svarbiau tai, kad jis sukurs daugiau darbo galimybių ir padės mažinti valstijos nedarbo lygį.

„IT@Rivers“ centre – 350 vietų auditorija ir konferencijų erdvė, prekybos pasažas, informacinių ir komunikacinių technologijų biblioteka bei knygynai. Taip pat čia planuojama įrengti 10 posėdžių bei mokymų salių, 100 žmonių per valandą aptarnaujančią virtuvę ir technologijų laboratorijas: kompiuterinių tinklų, telekomunikacijų, plačiajuosčio interneto.

O kol europietiška kava, pramogos ir plačiajuostis internetas įsikurs Nigerijoje, greičiausiai teks šių gėrybių vykti ieškoti į Europą – tiek, kiek ji bus svetinga.