Teismas sprendimą dėl senojo Vitės kvartalo sklypų grąžinimo valstybei paskelbė išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovo Dainiaus Danėliaus civilinį ieškinį. Šioje byloje jis gynė viešąjį interesą, rašo „Lietuvos rytas".

Prieš dešimtmetį Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco") plėsdama savo teritoriją, įsigijo apie 2,5 ha ploto miesto žemės šalia uosto, kur kažkada buvo nusidriekęs istorinis Vitės žvejų kvartalas.

Tačiau dabar teismas nustatė, kad sklypų ir pastatų, esančių istoriniuose miestų kvartaluose, pagal Žemės reformos įstatymą negalima privatizuoti.

Visi žemės pirkimo ir pardavimo sandoriai pripažinti niekiniais – „Klasco" savininkai turės grąžinti žemę valstybei. Sandorius pasirašiusios valstybės institucijos įpareigotos grąžinti įmonei už tris sklypus gautus 2,4 mln. litų.

Kas kaltas dėl to, kad senamiesčio žemė atiteko verslo struktūroms, teismas nesiaiškino. Neteisėtus sandorius laiminusių valdininkų nubausti nebeįmanoma - jų veikoms suėjęs senaties terminas.

Pasak dienraščio, netikėtas apygardos teismo sprendimas pašokdino ir valdininkus, ir verslo įmones - Klaipėdoje nagrinėjama dar keliolika tokių ieškinių dėl neteisėto valstybės žemių istoriniuose kvartaluose pardavimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją