Dabar įstatymai nenumato procedūros, kaip panaikinti saugomų teritorijų statusą. Todėl pernai Panevėžio rajono savivaldybės tarybos kreipimasis į Vyriausybę ir Seimą dėl Krekenavos regioninio parko panaikinimo buvo atmestas.

Krekenavietis ragina politikus kilti į naują mūšį. „Politikams pats laikas pradėti ginti žmones, kurie juos išrinko, ginti jų teisę regioniniuose parkuose gyventi nesibaiminant biurokratų kišimosi“, – teigia R.Kiltinavičius. Pernai jis su Krekenavos regioninio parko direkcija ne juokais sukryžiavo ietis dėl privačioje valdoje pastatyto kebabų kioskelio.

R.Kiltinavičiui širdį skaudą ne tik dėl, pasak jo, gyventojams skiriamų baudų už šuns būdas ar malkines nuosavuose kiemuose.
VKD vadovui akis bado ir už miestelio, Dobrovolės kaime, iškilęs Krekenavos regioninio parko direkcijos ir lankytojų centro tris milijonus litų kainavęs pastatas, kurio statybas finansavo Europos Sąjunga. Jis mano, kad iš jo naudos mažai, tik vėjais švaistomi pinigai.

Rajono valdžia – už panaikinimą

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis „Sekundę“ patikino, kad rajono Taryba savo nuomonės dėl Krekenavos regioninio parko statuso panaikinimo nepakeitė. Savivaldybė nuolat siunčia raštus į Aplinkos apsaugos ministeriją – primena apie pernai savo priimtą sprendimą, bet kol kas nėra atitinkamų įstatymų pakeitimų. 

Krekenavos regioninio parko direktorė Alma Kavaliauskienei nuo tokių kalbų vėl atsinaujina galvos skausmas. Pasak jos, neprotinga naikinti regioninį parką, kaip ir atsisakyti Europos Sąjungos pinigų.

„Nejaugi nieko nebėra saugotino? Manantieji, kad panaikinus regioninį parko statusą bus galima statyti ką nori ir kur nori, klysta. Vis tiek reikės laikytis statybas reglamentuojančių įstatymų“, – kalbėjo ji.

A.Kavaliauskienės teigimu, jau padarytos išlygos palengvino gyventojų dalią. Nuo šių metų liepos vidurio įsigaliojęs pakeistas Krekenavos regioninio parko apsaugos reglamentas panaikino nemažai apribojimų statyboms. Anksčiau buvo leidžiama užstatyti ne daugiau kaip 300 kvadratinių metrų plotą, o dabar, priklausomai nuo turimo žemės sklypo dydžio, gyventojai gali užstatyti iki 4 tūkstančių kvadratinių metrų plotą.

Be to, yra parengtas Krekenavos regioninio parko ir jo zonų ribų planas. Jo rengėja – Saugomų teritorijų tarnyba – esą atsižvelgė į maždaug 80 procentų gyventojų pasiūlymų.

„Tikrai buvo įsiklausyta į žmonių nuomonę. Netenkinti tik kai kurie norai, pavyzdžiui, prašymas leisti statyti vagonėlius“, – aiškino ji.

Tačiau P.Žagunis mano, kad iš esmės tai nepalengvino žmonių gyvenimo.  „Gyventojams vis tiek surištos rankos. Tebėra daug draudimų, ir jie riboja ar apsunkina ūkinę veiklą, gyvenimo sąlygas. Niekas nekompensuoja nuostolių, kuriuos žmonės patiria dėl suvaržymų“, – savo nuomonės laikosi meras.

Centras tarnaus žmonėms

Šiemet rugpjūtį atidarytas Krekenavos regioninio parko lankytojų centras – 570 kvadratinių metrų pastatas su mansarda, primenantis nedidelį dvarą, sukėlė daug kalbų tarp vietos gyventojų.
Vieni juo džiaugėsi, kiti, kaip ir R.Kiltinavičius, pyko, kad taip švaistomi pinigai.

„Turistų kaip nėra, taip nėra. Stovi regioninio parko rūmai, darbuotojai grėbsto lapus, valo dulkes ir šluoja biudžeto pinigus“, – tikina Visuomeninės kraštotvarkos draugijos pirmininkas.

Jam darosi baugu, pagalvojus, kad naujasis ES lėšomis suręstas pastatas galbūt taps kliuviniu panaikinti parko statusą. R.Kiltinavičius svarsto, kad Europos Sąjunga gali pareikalauti grąžinti tuos pinigus.

A.Kavaliauskienė neneigia, kad kol kas centre retai išvysi lankytoją. Mat pastatas stovi tuščias, jame nėra net baldų. Tačiau direktorė tvirtina, kad kitąmet čia virte virs gyvenimas.Mat už ES lėšas pastatas bus sutvarkytas ir įrengtas.

Pastate bus lankytojams priimti, ekspozicijoms, renginiams ir pristatymams, mokomiesiems užsiėmimams skirtos zonos. Be to, planuojama atidaryti suvenyrų parduotuvę.

Bene įspūdingiausia turėtų būti moderniai įrengta ekspozicija, informuojanti apie parke esančias gamtos ir kultūros vertybes. Pasak A.Kavaliauskienės, ekspozicija atspindės Krekenavos apylinkių savitumą.

„Ekspozicijoje bus panaudota per vienuolika direkcijos darbo metų surinkta ir sukaupta informacija apie parką, nuotraukos, filmai“, – pasakojo ji.

Lankytojų centre gyventojai gaus išsamią informaciją apie poilsiavimo parke galimybes. Žmonės galės įsigyti parko žemėlapius, lankstinukus su pėsčiųjų, dviratininkų, vandens turizmo maršrutais. Bus nuolat organizuojami mokomieji pažintiniai renginiai, veiks parodos, kad gyventojai sužinotų, kuo turtingas šis kraštas.

Bus suteikta galimybė reklamuotis kaimo turizmo sodyboms, ekologiniams ūkiams. Lankytojų centras dirbs savaitgaliais, lauks moksleivių, ekskursijų ir šeimų, norinčių įdomiai ir turiningai praleisti laisvalaikį.

Tai – vizija. O realybė tokia, kad direktorė nėra tikra, jog kitais metais Krekenavos regioninio parko lankytojų centras turės iš ko sumokėti už komunalinius paslaugas.