Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį pradėjo nagrinėti bendrovės „Kristiana“ skundą dėl, pareiškėjo manymu, neteisėtų Trakų rajono savivaldybės administracijos ir Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos sprendimų. Jais savivaldybės administracija atsisakė išduoti B. Gudelio bendrovei priklausančio žemės sklypo Žemaitės g. 1 projektavimo sąlygų sąvadą, o parko direkcija – specialiąsias sąlygas projektavimui.

Savo skunde teismui „Kristianos“ atstovai nurodė, kad dar praėjusių metų vasario 15-ąją parko direkcija išdavė leidimą buvusiame jachtklube atlikti rekonstrukcijos darbus, tačiau dėl pasikeitusios situacijos bendrovė nusprendė pastate atlikti kapitalinio remonto darbus. Dėl specialiųjų leidimų B. Gudelio valdoma bendrovė kreipėsi į valdininkus ir paprašė išduoti tam reikalingus leidimus.

Tačiau tam kategoriškai nepritarė parko direkcija, be kurios išduotų specialiųjų sąlygų projektavimo darbams Trakų rajono savivaldybės administracija negalėjo išduoti projektavimo sąlygų sąvado.

Valdininkų esą neteisėtus veiksmus teismui apskundę „Kristianos“ atstovai aiškino, kad bendrovė nuo 1998-ųjų valdo 1,3838 ha valstybinės žemės sklypą, kurį 100 metų yra išsinuomojusi iš valstybės.

Atlikę kapitalinį remontą Trakų jachtklube naujieji savininkai norėtų įrengti viešbutį – esą po statybos darbų nebūtų pakeistas pastato aukštingumas bei papildomai užstatytas sklypas.

Pasak „Kristianos“ atstovų, parko direkcija aiškina, kad pastatas kelia vizualinę taršą, tačiau esą savininkai kaip tik ir siekia „sutvarkyti fasadą, kad tarša būtų sumažinta“.

„Mes siekiame atkurti pablogėjusias pastatų savybes“, - bendrovės atstovai pabrėžė, kad dėl patiriamų suvaržymų nekilnojamojo turto savininkai esą negali valdyti savo turto.

„Pagrindinė kliūtis yra parko direkcija“, - teisme pabrėžė B. Gudelio vadovaujamai bendrovei atstovavę teisininkai.

Tuo tarpu Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovas G. Abaravičius pabrėžė, kad „Kristianai“ yra leista atlikti rekonstrukcijos darbus, o norint pradėti kapitalinį remontą rekreacinėje zonoje esančiame pastate būtina turėti patvirtintą detalųjį planą.

„Nuosavybę įsigijote su apribojimas ir jūs su tuo sutikote, - antradienį teisme pabrėžė parko vadovas. – Ne kartą su savininkais buvo kalbėta dėl teritorijos vystymo perspektyvų, buvo aptarta, kaip galima mažinti tarybinio laikotarpio destrukcijas – pastatą reikia nugriauti, o naujus statinius statyti toliau nuo ežero - į Varnikų pusiasalio pusę“.

Pasak G. Abaravičiaus, Trakų jachtklubo teritorija turėtų būti pritaikyta buriavimui ar kitoms su vandens pramogoms susijusioms paslaugoms, bet jokiu būdu ne komerciniams tikslams.

„Tarkime, ten kazino negalės atsirasti, - kaip pavyzdį nurodė parko direkcijos vadovas. - Jie teikia projektus, kurie gal ir tinka Žvėryno ar Užupio naikinimui, bet - ne Trakų parkui“.

G. Abaravičius pažymėjo, kad teismo prašys kreiptis į Konstitucinį Teismą ištirti 1993 metų gruodį priimto Vyriausybės nutarimo, kuriuo patvirtinta Trakų istorinio nacionalinio parko planavimo schema, atitiktį Konstitucijai pagal paskelbimo tvarką. Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijos su funkcinėmis zonomis planas yra neatskiriama Trakų istorinio nacionalinio parko planavimo schemos dalis, tačiau jis nebuvo paskelbtas „Valstybės žiniose“.

Kitoje byloje toks prašymas KT jau yra užregistruotas nagrinėti.

DELFI primena, kad prieš trejus metus viešąjį interesą gynusi Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos administraciniame teisme pasiekė, kad būtų panaikintas Vilniaus apskrities viršininko įsakymas, kuriuo „Kristianai“ buvo leista įsigyti Žemaitės gatvėje esantį sklypą. Teismas tada konstatavo, kad B. Gudelio valdoma bendrovė neturi teisės privatizuoti prabangioje vietovėje esančio sklypo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)