Šių metų gegužę susikūrusios daugiabučio namo savininkų bendrijos "Prie ąžuolo" valdybos pirmininkas Renaldas Akulauskas LŽ pasakojo, kad įregistruoti bendriją ir sutvarkyti reikiamus dokumentus jiems kainavo apie tūkstantį litų. "Ne kartą buvome girdėję, kad miesto savivaldybė šimtu procentų dengia šias išlaidas, tik jas reikia pagrįsti dokumentais. Tačiau šių niekas savivaldybės administracijoje nepriėmė, nors buvau siuntinėjamas iš vieno kabineto į kitą", - skundėsi R.Akulauskas.

Neturėdamas kitos išeities, bendrijos "Prie ąžuolo" valdybos pirmininkas išsiuntė dokumentus valdininkams paštu. Neseniai jis gavo atsakymą, kad gauti kompensacijos nepavyks, nes daugiabučių bendrijų rėmimo fonde nėra pinigų, o kada jų bus - neaišku.

"Nesuprantu, kam reikia erzinti žmones? Jei savivaldybė negali paremti, tegul atšaukia tarybos sprendimą!" - piktinosi R.Akulauskas. Jis pridūrė, kad politikams veikiausiai nenaudinga viešai pranešti miesto visuomenei nemalonią žinią, tad jie liepia klerkams atsirašinėti interesantams.

Daugiabučių namų savininkų bendrijų rėmimo fondo tarybos pirmininkė Rimutė Prievelienė LŽ patvirtino, kad žadėtoji parama šiemet apskritai dar nedalyta ir nežinia, kada tai bus daroma. Mat metų pradžioje rėmimo fondui skirti 400 tūkst. litų nusprendusi savivaldybės taryba nevykdo savo įsipareigojimų. "Teoriškai pinigai skirti, praktiškai - jų nėra. Ar yra tikimybė, kad bendrijos žadėtos paramos negaus? Nenorėčiau tuo tikėti, bet tikrai esu įsitempusi", - sakė Kauno politikė.

Jos teigimu, tarybos sprendime, įpareigojančiame kompensuoti daugiabučių namų savininkų bendrijų steigimą, nėra nurodyta, per kiek laiko išlaidų turėję asmenys privalo kreiptis dėl jų kompensavimo. "Senaties termino nėra, todėl kai tik lėšos pasieks mūsų fondo sąskaitą, iškart viešai paskelbsime apie jų skirstymą", - tikino ji.

Anot R.Prievelienės, pernai ir užpernai miesto bendrijoms remti buvo skirta po 0,5 mln. litų. "Nors pinigų nėra, atšaukti sprendimo remti bendrijas neketiname. Jų nariams tiesiog reikia palaukti", - sakė ji.

R.Prievelienės tvirtinimu, prašymai kompensuoti išlaidas bus priimami tik gavus lėšų.

"Prašymai bus priimami centrinio savivaldybės administracijos pastato 312 kabinete", - aiškino ji, pamiršusi, kad paprasti mirtingieji į šį kabinetą niekada nepateks, nes neturi leidimų, atveriančių pastato viduje įrengtus metalinius vartelius. Tad gyventojams tenka bendrauti su priimamojo referentėmis, kurios apie rėmimo fondo veiklą nieko nežino.