Todėl šio namo gyventojai Elvyra Abloževičienė, Kęstutis Kazlauskas, Vytautas Tubis su šeimomis kasdien iš namų išeina kaip į karą. Nežinia, bus sužaloti ar ne, o gal ir visai negrįš.
Vandens bokštas, kaip ir namas, kažkada priklausė bendrovei „Aukštaitijos vandenys“. Po privatizacijos ir vienas, ir kitas tapo privatūs. Gyventojai namą susitvarkė, o bokštą įsigijęs statybų verslu užsiimančios bendrovės „Takas“ vadovas Virginijus Dromantas jį apleido.

Kaip „Sekundei“ sakė E.Abloževičienė, ji su kaimynais negali priversti bokšto savininko pasirūpinti statinio stogu ir trupančiomis sienomis. Gyventojai tikino prieš porą metų prašę miesto Savivaldybės pagalbos, bet viskas liko kaip buvę.

„Pavargome gyventi jausdami nuolatinę baimę dėl savo ir artimųjų gyvybės ir sveikatos“, – skundėsi V.Tubis. Jo teigimu, rudenį lietūs ir stiprūs vėjai dar labiau ardys bokštą, kieme skraidyte skraidys tinko ir skardos atplaišos.

Bokšto savininkui V.Dromantui atrodo, kad gyventojai labai negeranoriški, smarkiai perdeda bokšto keliamą pavojų, tačiau jis pažadėjo pasirūpinti jų saugumu – statinį aptverti tvora. Gyventojams toks rūpestis kelia juoką. Pasak jų, čia nepadės nė dvimetrinė tvorą, nes bokštas mažiausiai keliolikos metrų aukščio.

Išdaužė automobilio langą

E.Abloževičienė pasakojo, kad prieš kelerius metus bokštas pavojaus nekėlė ir gyventojams nekliuvo. Savininkui leidus, netgi tarnavo kaip sandėlis įvairiems rakandams susidėti. Tačiau bėgant laikui nuo bokšto ėmė luptis tinkas, suskilo skardinė stogo danga. Pastaruosius dvejus trejus metus, anot gyventojų, bokštas ėmė kelti pavojų jų gyvybei.

„Neseniai dirbau šiltnamyje, kai tinko gabalas trenkėsi ir praardęs plėvelę įkrito į vidų. Laimei, kad nepataikė“, – rodydama tebegulinti tinko gabalą pasakojo moteris.

V.Tubis sakė, kad prieš kurį laiką nuo bokšto krintanti atplaiša išdaužė kieme pastatyto jo kaimyno K.Kazlausko automobilio stiklą. Tą kartą bokšto savininkas V.Dromantas atlygino nuostolį. Tačiau dabar esą ir vėl tas pats. V.Tubis žurnalistams parodė, kad automobilio priekinis stiklas įskeltas.
„Stengiuosi savo automobilį laikyti gatvėje, bet pats juk nenakvosiu gatvėje“, – kalbėjo vyras.

E.Abloževičienė ir V.Tubis tikino, kad įvairios atplaišos nuo bokšto krenta net vasarą, esant geriems orams, o papūtus vėjui apskritai geriau nosies pro duris nekišti. Pasak jų, tuomet skraido skardos gabalai. Vieną kartą stipraus vėjo nešamas skardos gabalas nuskriejo net į gretimo, Vaižganto 9-ojo namo kiemą ir vos nenukirto šuniui galvos. Šiame name gyvenanti Milda Storastienė patvirtino, kad kaimynai neperdeda, iš tiesų taip buvo.

„Mes su vyru niekam nesiskundėm. Mums bokštas tokio didelio pavojaus, kaip kaimynams, nekelia. Tačiau neįsivaizduoju, kaip jiems reikia gyventi“, – sakė moteris,

E.Abloževičienė prisipažino labai nerimaujanti dėl savo anūkų. Močiutė jiems draudžia išeiti į kiemą, bet vaikų nenulaikysi.

„Mes norime tik vieno – kad V.Dromantas sutvarkytų bokštą ir jis nebekeltų mums pavojaus“, – teigė Vaižganto gatvės gyventojai.

Norėjo kurti sveikatingumo centrą

Bokšto savininkas V.Dromantas „Sekundei“ sakė nemaloniai nustebintas gyventojų elgesio.
„Tikrai nesu abejingas. Jeigu bokštas kelia pavojų žmonėms, tiesą sakant, tuo labai abejoju, aš pasiruošęs spręsti problemą. Tačiau gyventojai pirmiausia užsipuola su grasinimais, reikalauja nupirkti jų butus nerealiai aukštomis kainomis. Todėl ir sunku susišnekėti“, – tvirtino bendrovės „Takas“ vadovas.

Jis sakė, kad nusipirktą bokštą planavo paversti sveikatingumo ir poilsio centru, tačiau vėliau tokių planų atsisakė. Bokštas taip ir liko stovėti nenaudojamas. Statybų verslu užsiimantis V.Dromantas neslėpė dabar negalintis normaliai sutvarkyti bokšto, nes tam reikėtų didelių investicijų. Verslininkas pažadėjo užtversiantis tvorą. Paklaustas, ar jis mano, kad tvora apsaugos gyventojus, juk statinys labai aukštas, atsakė manantis, jog taip. Bokšto savininkas sutiko, kad reikėtų sutvarkyti ir stogą.

„Gyventojams sakiau, kad atvažiuosiu, kartu apžiūrėsim ir nutarsim, ką daryti, bet jie nenori laukti, reikalauja, kad prisistatyčiau tą pačią minutę. O aš esu užsiėmęs žmogus“, – kalbėjo bendrovės „Takas“ vadovas.

Vaižganto g. 11-ojo namo gyventojai sakė V.Dromantui savo bėdas jau dėstantys ne pirmi metai, bet jis nieko nedaro.

Savininkas bus įpareigotas sutvarkyti

Panevėžio apskrities teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vyresnioji specialistė Giedrė Misiūnienė sako, k savininkas bus įpareigotas sutvarkyti bokštą.

„Vandens bokštas Vaižganto gatvėje į ypatingų objektų sąrašą įtrauktas praėjusiais metais. Statinio būklės mes dar neįvertinome, tai ketinome padaryti šių metų spalį, tačiau dabar nuvažiuosime apžiūrėti artimiausiomis dienomis, - sakė ji. - Mes turime teisę bokšto savininką įpareigoti sutvarkyti statinį. Jis neturi kelti pavojaus aplinkiniams. Jei pastatų savininkai nevykdo reikalavimų, jiems gresia piniginės baudos. Kai yra pavojus, kad statinys gali griūti, jo savininkas gali būti nubaustas iki penkių tūkstančių litų bauda. Kai tokio pavojaus nėra, bauda svyruoja nuo 200 iki tūkstančio litų."