Bijo pažvelgti žmonėms į akis

Buvę įmonės vadovai – dabartinis aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas ir jo patarėjas Arūnas Zabulėnas, paklausti apie darbą bendrovėje „Constructus“, iškart mėtė telefono ragelį. Tokia reakcija rodo, kad šie žmonės visiškai nelinkę prisiimti bent menkiausios atsakomybės už tai, kas įvyko tą šaltą sausio vakarą.

Laikrodis rodė 21 val. 19 min. Staiga su didžiausiu trenksmu krito trijų aukštų namo su palėpe siena. Gyventojus apėmė siaubas. „Tas garsas priminė žemės drebėjimą“, – vėliau apie įvykį pasakojo nukentėję žmonės. Laimei, niekas nebuvo sužalotas. Nugriuvus namo sienai, pastate dingo elektra, vanduo, dujos. Ugniagesiai iš aplinkinių gyvenamųjų namų evakavo 45 persigandusius gyventojus.

Namas, šalia kurio darbus vykdė „Constructus“ bendrovė, sugriuvo per kelias minutes. Tą akimirką „Constructus“ darbuotojai – Gediminas Kazlauskas ir Arūnas Zabulėnas – nėrė į krūmus – užėmė poziciją, kad kaltas kažkas kitas. Kas tas kitas, taip ir neįvardijo. G.Kazlauskas ėmė nuolat tvirtinti tik viena – neva jo pareigos ir darbas nebuvo susijęs su nelaime Šiaulių gatvėje. Tačiau jo geram draugui, dabartiniam aplinkos ministro patarėjui Ramūnui Zabulėnui, buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl bendrovės galimai padarytos nusikalstamos veikos – turto sunaikinimo arba sugadinimo dėl neatsargumo.

Sugriovę pabėgo nuo atsakomybės

Verslininkė Eglė Kauneckienė šiandien su siaubu prisimena tą naktį, kai subyrėjo namas, kuriame buvo įrengtas „Ajurvedos centras“. „Laimė, kad nežuvo žmonės. Gyventojai, patalpų savininkai patyrė milžiniškų nuostolių. Ramūnas Zabulėnas visiems daug žadėjo, kad reikalai pajudės ir bus kažkas daroma. Vyko diskusijos su gyventojais, kurios tuo metu teikė vilčių. Pavyzdžiui, mes kalbėjome, kad bus apmokėtas statybininkų darbas mūsų naujame projekte. Deja, tai liko tik pažadai – vienas po kito keitėsi direktoriai ir vadovai, kurie viską pamiršdavo“, – neslėpė apmaudo jauna verslininkė.

Moteris jau nebetiki, kad tragedijos kaltininkai prisiims atsakomybę ir atlygins žalą. Eglė Kauneckienė nustebusi, nes šiandien bendrovės žmonės įsikūrę ministerijoje: „Valdžioje turėtų būti žmonės, kurie tesi savo žodį. Nesuprantu, kaip jie, nesugebėję sutvarkyti namo griūties padarinių, gali valdyti valstybę. Tegul Dievas jiems atlygina“.

Žinomas verslininkas ir lenktynininkas Aurelijus Petraitis sugriuvus namui patyrė didžiulių nuostolių. Vyras iki šiol negavo nei draudimo išmokos, nei aiškaus pažado, kada namas bus atstatytas. „Nebematau jokių perspektyvų. Dabar imta kalbėti, kad galbūt bus atstatyta namo išorė. Manau, tuo suinteresuoti šalia esančio pastato savininkai, norintys matyti gražų fasadą. Žmonės niekam nerūpi. Optimizmo nebeliko“, – apmaudo neslėpė žymus Dakaro ralio lenktynininkas.

Aurelijus Petraitis negailėjo karčių žodžių nuo atsakomybės pabėgusiems „Constructus“ vadovams bei šiuo metu į Aplinkos ministeriją „sulindusiems“ Gediminui Kazlauskui ir Arūnui Zabulėnui: „Tie negarbingi verslininkai, pabėgę nuo atsakomybės, dabar valdo valstybę. Ar galima tokiais žmonėmis pasitikėti?“

Nukentėjusio verslininko nuomone, garbingi žmonės būtų namą atstatę, pasistengę, kad nuostoliai būtų kompensuoti. „Pasitikėjimo nebeliko, kai tie „Constructus“ žmonės ėmė neigti tai, ką žadėjo. Su jais buvo aptartos sąlygos, suderėti pagrindiniai dalykai, rengiamos sutartys. Manau, jie tempė laiką, skubėdami suslapstyti galus“, – nepasitenkinimo buvusiais „Constructus“ vadovais neslėpė Aurelijus Petraitis.

Nėščia moteris žadėto naujo būsto negavo

Tai, kad buvę „Constructus“ vadovai gudravo ir mulkino žmones, rodo daug faktų ir aplinkybių. Sugriuvusiame name buto neteko Laura Balčiūnienė-Taraškienė, gyvenusi su seneliais Vytautu Gražiu ir Vladislava Gražiene. Tuo metu, kai įvyko nelaimė, moteris laukėsi kūdikio. Nėščia moteris patyrė didžiulį stresą. Pirmieji kontaktai su „Constructus“ vadovais suteikė vilčių. Moteriai buvo pažadėta, kad jai bus atlyginta nekilnojamuoju turtu. Susitikimuose, kuriuose dalyvaudavo ir Arūnas Zabulėnas, buvo rekomenduotas vienos nekilnojamojo turto agentūros vadybininkas. Laurai Balčiūnienei-Taraškienei buvo aprodyti keli butai, namas Pavilnyje.

„Tačiau po dviejų mėnesių įtariau, kad kažkas ne taip. Nusprendžiau dar kartą pasikalbėti su „Constructus“ valdžia. Sutiko labai šaltai, pasakė, kad nieko nebeatlygins. Net viso gero nepasakė, – įspūdžiais dalijosi moteris. – Po tokios apgaulės bet kokie nauji pažadai pasitikėjimo nebekelia“.

Senutė mirė po patirto streso

Po tragedijos Laura Balčiūnienė-Taraškienė kartu su seneliais buvo įkelta į savivaldybės socialinį būstą Pilaitėje. Tuo metu po patirto streso Vladislavos Gražienės sveikata stipriai pablogėjo. Senolė taip ir nesugebėjo atsigauti, adaptuotis naujoje vietojoje – mirė prabėgus vos daugiau kaip metams po namo griūties.

„Nauja aplinka, stresas turėjo įtakos močiutės sveikatai. Ji mirė netekusi savo namų. Nemanau, kad žmonės iš „Constructus“ jaučia atsakomybę. Skaičiau vieną interviu, kur ministras G.Kazlauskas sakė, kad „Constructus“ „ne prie ko“. Jie išėjo į ministeriją nenorėdami prisiminti, kas įvyko. Manau, teismas įrodys, kas kaltas“, – vis dar teisingumu tiki būsto netekusi Laura Balčiūnienė-Taraškienė.

Baudžiamąją bylą dėl sugriuvusio namo nagrinėja Vilniaus trečiasis apylinkės teismas. Kaltuosius dėl įvykusios tragedijos bandys nustatyti net trys pirmosios instancijos teismo teisėjai. Butų ir patalpų savininkams atstovaujantis advokatas Laimonas Judickas sako, kad tai labai retas atvejis: „Byla sudėtinga. Įtariamaisiais yra patraukti net šeši žmonės, pradedant „Constructus“ statybos aikštelės vadovu, baigiant Vilniaus apskrities administracijos atstovu, išdavusiu statybos leidimą“.

Advokatas nesiryžo vertinti buvusių „Constructus“ vadovų, šiuo metu įsitaisiusių Aplinkos ministerijoje, veiklos: „ Jums viską pasakė nukentėję žmonės“.