Velžio ir Naujamiesčio vaikų darželiuose dar šią vasarą turėjo prasidėti statybos darbai. Tačiau abiejose ikimokyklinio ugdymo įstaigose renovacija nė nekvepia.
„Paradoksali situacija – pinigų yra, o dirbti negalime“, – „Sekundei“ teigė rajono savivaldybės vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas.

Vaikai neremontuotose patalpose bus tol, kol teismas išspręs Savivaldybės ir statybininkų ginčą.

Apskundė teismui

Konkursai abiejų įstaigų renovacijai atlikti įvyko dar gegužės viduryje. Tačiau nė su vienu laimėtoju sutarties valdininkai taip ir nespėjo pasirašyti.

Abiejuose konkursuose dalyvavusi ir nė vieno nelaimėjusi Panevėžio bendrovė Ekonomiškos statybos centras Panevėžio apygardos teismui apskundė savivaldybės pasirinkimą.

Abiejų konkursų komisijoms vadovavęs Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Lunskis pripažino, kad Ekonomiškos statybos centras vieną iš darželių renovuoti buvo pasisiūlęs už mažesnę kainą nei Savivaldybės pasirinktas nugalėtojas.

„Mes negalėjom nugalėtoją nustatyti vien pagal pateiktų pasiūlymų kainą. Mūsų sprendimą apskundusi bendrovė nepateikė konkursui kvalifikacinių dokumentų, todėl laikantis įstatymų jos pasiūlymą turėjome atmesti“, – aiškino E.Lunskis.
Valdininkas įsitikinęs, kad laimės Savivaldybė, o ne savo interesus teisme ginanti statybų bendrovė.

Abiem ikimokyklinėms įstaigoms atnaujinti buvo numatyta skirti apie 4 mln. litų. Konkurso nugalėtojai darbus atlikti pasisiūlė už mažesnę kainą, todėl, sutaupiusi beveik milijoną litų, savivaldybė ketino renovuoti ir Dembavos vaikų darželį.
„Kažkoks įstatymų netobulumas. Teisės aktuose reikėtų numatyti, kad, nors konkursas ir apskųstas, darbai vis tiek galėtų vykti. Dabar tik laikas gaištamas“, – piktinosi V.R.Gritėnas.

Mina teismų slenksčius

Rajono savivaldybės skelbiami konkursai statybos darbams atlikti teismams apskundžiami gana dažnai.

Valdininkams kone pusmetį su pralaimėjusia statybų organizacija teko bylinėtis dėl Ramygalos pramonės zonos įrengimo, teisme savo interesus gynė ir konkurso Miežiškių pagrindinės mokyklos rekonstrukcijai atlikti nelaimėjusi panevėžiečių statybinė įmonė. Abiem kartais teismai Savivaldybės klaidų neįžvelgė ir skundai nebuvo patenkinti.

„Statybininkų skundai – sunkmečio pasekmė. Kiekviena bendrovė nori darbą pagriebti. O anksčiau mokykloms renovuoti rangovų nebuvo įmanoma rasti – su tokiomis smulkmėmis statybų organizacijos nė prasidėti nenorėdavo“, – pažymėjo V.R.Gritėnas.

Kvailina statybininkus

Vis dėlto net ir gavusios užsakymą bendrovės negali būti garantuotos, kad už atliktus darbus laiku sulauks pinigų. Rajono Savivaldybės vadovai suka galvas, iš kokių lėšų atsiskaitys su Miežiškių pagrindinę mokyklą renovuojančia vilniečių bendrove „Pireka“.

Iš valstybės biudžeto švietimo įstaigos rekonstrukcijai buvo numatyta skirti apie 3 mln. litų. Savivaldybė buvo spėjusi techninį rekonstrukcijos projektą parengti, sutartį su rangovu pasirašyti, bet prasidėjus sunkmečiui pinigų valstybės ižde mokyklai neliko.

„Dabar pažadėta, kad gausime Europos Sąjungos paramą, bet tie pinigai kol kas tik popieriuje, kada realiai jų sulauksime, neaišku. Rangovai jau prašo sudaryti atsiskaitymo terminą. Į kvailą padėtį statybininkus statom“, – pripažino V.R.Gritėnas.
Miežiškių pagrindinės mokyklos rekonstrukcija kainuos 3,7 mln. Lt. Darbus numatyta baigti rugpjūčio antroje pusėje.

Vėluoja ir parama

1926 m. statyta švietimo įstaiga kapitalinio remonto dar nėra mačiusi, tik 1954-aisiais prie mokyklos pristatytas priestatas, o aštuntajame dešimtmetyje jis apmūrytas. Miežiškių pagrindinės mokyklos mokiniai iki šiol naudojosi lauko tualetu, o vandenį semdavo iš šulinio.

Devyniasdešimt mokinių lankančią švietimo įstaigą numatoma apšiltinti, įvesti vandentiekį, įrengti higienos patalpas ir neįgaliesiems pritaikytą keltuvą.
Rekonstrukciją atliekančios „Pirekos“ vadovas Linas Piliponis neslepia, kad finansinė nežinomybė itin apsunkina įmonės padėtį.

„Esame priversti imti kreditus, o bankai dabar į statybininkus žiūri kaip į pirmos kategorijos rizikos įmones. Nusiuntėme Savivaldybei raštą, kad nurodytų, kokios pinigų sumos bent jau šiemet galime tikėtis“, – teigė L.Piliponis.

Pasak jo, per pastarąjį pusmetį užsakymų statybos darbams atlikti sumažėjo apie 30 proc. Statybininkams greito atlygio nebegarantuoja dar visai neseniai užsakovus laiku pasiekdavusi Europos Sąjungos parama. L.Piliponio teigimu, net ES finansuojamuose projektuose atsiskaitymai vėluoja bent tris mėnesius.