Šiame fonde sukauptos ir atsinaujinančios lėšos bus skolinamos daugiabučių bendrijoms, norinčioms renovuoti daugiabučius. Į fondą turėtų suplaukti maždaug 300 mln. Lt europinių lėšų, skirtų Lietuvai ir anksčiau EIB paskolintos lėšos.

Po sutarties pasirašymo A. Šemeta sakė, kad ketvirtadienį duotas startas naujai daugiabučių modernizavimo programai.

„Kaip jūs žinote, daugiabučių modernizavimo programa yra labai svarbi verslo skatinimo plano dalis. Dalyvaujant EIB bus užtikrintas skaidrumas, o tai yra labai svarbu tokio masto projektams“, – kalbėjo finansų ministras.

M.Kollatzas-Ahnenas žurnalistams sakė, kad fondo lėšos bus skolinamos per bankus, o dėl jų galės kreiptis tiek gyventojai, tiek juridiniai asmenys. Paskolos esą bus teikiamos 10-iai metų su lengvatinėmis palūkanomis. Naujasis finansavimo modelis, jo teigimu, turėtų prasidėti šiemet.

Tuo tarpu finansų ministras tvirtino, kad paskolos bus išduodamos 10-20 metų.

„Atsižvelgiant į tai, kad visą paskolos terminą ir fiksuotas palūkanas, valstybės parama per visą laikotarpį bus netgi didesnė nei ji sudaro dabar“, – sakė A. Šemeta.

Jo teigimu, projektui įsibėgėjus, bus siekiama renovuoti apie 1000 daugiabučių.

G. Kazlauskas sakė, kad preliminariai skaičiuojama, jog vidutiniam butui daugiabučio renovacija turėtų atsieiti iki 20 tūkst. Lt.

Jis taip pat sako, kad daugiabučiams nereikės visų renovavimo darbų atlikti iškart, pavyzdžiui, jie galės pasiskolinti lėšų tik šiluminio mazgo modernizavimui ir po to spręsti, ar nori investuoti daugiau.

Kontroliuojantis fondas formuojamas įgyvendinant Europos Komisijos, Europos investicijų banko ir Europos plėtros banko tarybos iniciatyvą JESSICA (angl. Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), kuri skirta paremti investicijas į tvarią miestų plėtrą, naudojant finansų inžinerijos priemones.

Lietuvoje JESSICA ketinama pasinaudoti finansuojant daugiabučių gyvenamųjų namų modernizavimo investicinius projektus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją