Drauge jis patikino, kad imant lengvatines paskolas užstatyti butų gyventojams nereikės, nes riziką per pusę dalinsis bankai ir specialiai sukurtas fondas, į kurį plauks Lietuvos Vyriausybės skiriamos lėšos bei Europos investicijų banko (EIB) pinigai.

„Užstato jokio iš tikro nereikės, nes riziką pasidalins fondas ir bankai. Tarkime ne vien bankai galvos, kaip prisiimti riziką, bet bankams talkins pats fondas, prisiimdamas riziką“, - sakė A. Vitkauskas.

DELFI primena, kad Vyriausybė patvirtino būstų renovacijos schemą, kuria nustatė, jog gyventojams nutarus apšiltinti namą 15 proc. sumos prie projekto prisidės valstybė, o likusius 85 proc. turės sukrapštyti patys gyventojai, susibūrę į bendrijas. Be to, valstybė įsipareigojo sukurti specialų fondą, kuris gyventojams suteiks lengvatines paskolas su 3 proc. palūkanomis.

Remiantis Finansų ministerijos skaičiavimais, paskola realiai apsimokės, jeigu ji bus paimta ne trumpesniam nei 20 metų laikotarpiui. Tokiu atveju visą paskolos grąžinimo laikotarpį būtų mokama beveik ta pati suma, kaip ir už šilumą nerenovuotame bute.

Ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus teigimu, visa programa pradės veikti nuo liepos mėnesio vidurio – planuojama, kad būtent tuo metu gyventojams jau bus sudarytos sąlygos teikti paraiškas būstų apšiltinimui. Sutartį su EIB ketinama pasirašyti birželį.

A. Vitkauskas sako, kad programai startuojant gyventojai bus informuojami viešai paskelbus telefono numerį, kuriuo paskambinus būtų galima gauti visą informaciją apie tai, ko reikia norint apšiltinti savo namus: „Ką gyventojai turės daryti bus paskelbta. Ko gero, žmonėms bus pasakyta, kad štai, paskambinkite tokiu telefonu ir gausite išsamią konsultaciją. Galbūt, atsiras ir skambučių centras“, - svarstė Finansų ministerijos sekretorius.

Jo tvirtinimu, šiuo metu yra ruošiamas elektroninis katalogas, kur bus galima nusipirkti rangovo siūlomas paslaugas elektroninio aukciono būdu. Anot A. Vitkausko, šiuo metu yra paskelbtas tarptautinis viešųjų pirkimų konkursas, kuriuo bus atrinkti rangovai, vėliau galėsią teikti savo siūlymus elektroniniam aukcione.

DELFI primena, kad Vyriausybė yra užsibrėžusi šiais metais renovuoti 500 daugiabučių namų, vėliau kasmet norima apšiltinti po 2 tūkst. namų. Lietuvoje iš viso yra per 30 tūkst. renovuotinų daugiabučių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją