Paanalizavus sausio 12 d. „Verslo žinioms“ atsiųstus bankų būsto paskolų palūkanų dydžius, akivaizdu, kad rinkoje bankų atsiriekiama marža nuo paskolų siekia nuo 2,3 proc. iki 5 proc. per metus, nors prieš 1,5 metų rinkoje dar buvo galima pasiskolinti taikant 1 proc. ir mažesnę banko maržą. Todėl metinės būsto paskolų palūkanos eurais bankuose dabar siekia 5–7,8 proc., o litais – 11,2–13,7 proc.

Anot Dariaus Jasinskio, „Danske” banko Produktų valdymo departamento direktoriaus, „anksčiau skolindavome 90 proc. būsto vertės, o dabar šis santykis tėra 70–75 proc., perkančiajam būstą reikia daugiau savų lėšų. Be to, reikalaujama, kad finansiniams įsipareigojimams tvarkyti nebūtų skiriama daugiau nei 40 proc. šeimos pajamų. Tai negalioja, kai šeimos pajamos yra didelės – jei vienam šeimos nariui per mėnesį lieka ne mažiau kaip 2500 Lt, visą likusią dalį galima skirti paskoloms tvarkyti.“

Jūratė Gumuliauskienė, „Swedbanko“ Finansavimo departamento direktorė, taip pat teigia, kad standartiniu atveju paskolos sumos ir įkeičiamo turto rinkos vertės santykis neturėtų viršyti 70 proc., tačiau jei paskola papildomai yra draudžiama UAB „Būsto paskolų draudimas“ (BPD), bankas gali paskolinti iki 95 proc. įkeičiamo turto rinkos vertės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją