„Buvo labai sunku apsispręsti dėl geriausio projekto, nes Tauro kalnas – labai svarbi Vilniuje vieta, todėl ypač atidžiai rinkome pasiūlymą-laimėtoją, pagal kurį ateityje bus formuojama šio kalno aplinka“,- sako Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas. Jis džiaugiasi, kad šis konkursas buvo vienas iš aktyviausių pastaruoju metu.

„Buvo pateikta labai įvairių darbų, kai kurie jų buvo ypač originalūs, bet tikrovėje dėl įvairių priežasčių neįgyvendinami“, - komentavo G. Blažiūnas.

Geriausiam Tauro kalno sutvarkymo projektui išrinkti skirtas urbanistinis – architektūrinis konkursas buvo paskelbtas dar šių metų birželio pabaigoje. Kaip ant kalno esančius buvusius Profsąjungų rūmus rekonstruoti ir paversti į visuomeninės paskirties daugiafunkcinį centrą, pritaikytą visuomeninei ir komercinei veiklai, konkurso organizatoriams pasiūlė net 20 dalyvių – ir pavieniai architektai, ir architektūros paslaugas teikiančios įmonės.

Pasak Lietuvos architektų sąjungos pirmininko G. Blažiūno, konkursą laimėjusiam projektui pirma vieta buvo skirta už tai, kad pasiūlyme yra išlaikytas geriausias santykis tarp pastato kūrybiško eksterjero ir jo funkcionalumo. „Nors novatorišką pastato išvaizdos idėją reikės dar vystyti, dėl šiam projektui skirtos pirmos vietos mūsų nuomonė buvo beveik vieninga, nes pastate yra optimaliai suplanuota ir visuomeninė, ir komercinė dalis“,- teigė jis. Projektas taip pat siūlo patrauklų aplinkos sutvarkymą, kuriant darną tarp pastato, kalno bei aplinkinių teritorijų.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas ir Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys sako, kad sostinė turi pagaliau atsikratyti jokios architektūrinės vertės neturinčių buvusių Profsąjungų rūmų.

“Tai tėra tik sovietmečio kartotinio projekto pastatas, virstantis griuvėsiais. Be to, kartu su apleistu pastatu nyksta ir visa kalno aplinka“,- teigia A. Blotnys. Pasak jo, dabartinio pastato rekonstrukcija bus kartu ir viso Tauro kalno tvarkymo pradžia – paraleliai ketinama ruošti visos kalno teritorijos detalųjį planą, spręsti buvusių evangelikų –liuteronų kapinių problemą.

Pasak A. Blotnio, šis urbanistinis-architektūrinis konkursas parodė, jog tam, kad Tauro kalnas liktų dominante Pamėnkalnio, Sierakausko, Čiurlionio ir Tauro gatvių sankirtoje, ant jo iškilsiančio būsimo pastato tūris negali būti ženkliai didesnis už dabartinį. Be to, būsimas pastatas turi būti monumentalesnis, vientisesnio tūrio, nei greta pastatyti gyvenamieji namai“, - sako jis.

Iškils daugiafunkcinis kompleksas

Remiantis nugalėtojo projektu, ant Tauro kalno bus pastatytas modernus, visuomeninės paskirties daugiafunkcinis kompleksas, kuriame įsikurs koncertų ir parodų salės, bibliotekos, mokymo įstaigos bei bus vystoma komercinė veikla. Ateityje, tęsiant kalno sutvarkymo projektą, svarstoma galimybė čia įkurti dar daugiau visuomeninės paskirties patalpų.

„Mūsų tikslas yra Vilniuje sukurti „gyvą“ daugiafunkcinį traukos centrą, todėl pasirinkome tokią projekto idėją, kuri po vienu stogu darniai suvienija visuomeninę ir komercinę funkcijas, tačiau kartu ir palieka architektūrinę takoskyrą tarp jų“, - teigia konkursą rengusios bendrovės „VIPC Vilnius“ direktorius D. Vilčinskas.

Nekilnojamo turto vystytojas teigė, kad pasirinktas nugalėtojo projektas leis įgyventi keletą turimų idėjų, kurios suteiks pridėtinę visuomeninę vertę būsimam pastatui, sukurs įdomią aplinką bei bus patrauklios sostinės gyventojams.

Pasak D. Vilčinsko, laikantis susitarimo su Vilniaus Savivaldybe, netrukus turėtų prasidėti derybos del dabartinėje pastato rekonstrukcijos programoje numatytų visuomeninių - viešųjų plotų administravimo, kuriuose galėtų įsikurti „Tautos namai“ arba „Bendruomenių rūmai“.

VIPC bendrovės direktorius pridūrė, jog dabar prasidėsiantis pastato projektavimo etapas gali užtrukti apie 7-9 mėnesius.

Jo metu galutinai taps aišku, kaip atrodys pastato eksterjeras ir kaip būsimajame komplekse išsidėstys konkrečios visuomeninės ir komercinės erdvės.

Tauro kalno urbanistinės plėtros konkursą rengė ir finansavo buvusius Profsąjungų rūmus valdanti bendrovė „VIPC Vilnius“, organizacinius konkurso darbus vykdė Lietuvos architektų sąjunga, o konkursą koordinavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Pagal nugalėjusį projektą bus ne tik tvarkomas Tauro kalnas, bet jo autorius gaus 77 tūkst. litų premiją.

Taip pat bus apdovanoti ir kiti prizininkai – antrosios vietos laimėtojas gaus 57 tukst. litų premiją, trečiosios vietos laimėtojas - 27 tūkst.litų, paskatinamosios premijos – po 7 tūkst. Litų.

Pirma vieta: UAB „Vilniaus architektūros studija“;

Antra vieta: UAB „Processoffice“;

Trečia vieta: UAB „L&G projektai”;

Paskatinamųjų premijų numeriai: UAB “Regroup projektavimas” ir UAB “Jungtinės architektų dirbtuvės” (A.Nasvyčio grupė).

DELFI primena, kokie darbai buvo pateikti konkursui

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją