Tai rodo verslo naujienų portalo Verslosavaite.lt užsakymu atliktas rinkos tyrimų kompanijos „Synopticom“ tyrimas.

Net 41 proc. apklaustųjų „laisvus“ pinigus šiuo metu investuotų į nekilnojamąjį turtą. Antroje vietoje likęs variantas „padėti indėlį banke“ surinko tik 18 proc.

Pigiau jau nebus?

NT projektų vystymo bendrovės „GB Group“ Marketingo projektų vadovės Inesos Dūdienės toks pasirinkimas nestebina.

„Po paleistos „anties“ apie bankų griūtį pakankamai daug žmonių iš jų atsiėmė pinigus ir juos nori kažkur investuoti, nes, esant infliacijai, laikyti pinigus namuose tikrai neverta“, – Verslosavaite.lt sakė I. Dūdienė.

Pasak jos, šiuo metu yra itin geras laikas investuoti laisvus pinigus į NT.

„Daugelis NT projektų vystytojų jau yra kardinaliai sumažinę kainas, o pirkėjai kainų sumažinimo žemiau savikainos panašu, jog gali ir nesulaukti. Taip yra todėl, kad žvelgiant iš daugelio NT vystytojų pusės yra geriau „užšaldžius“ projektą pagyventi porą metų, laukiant kainų augimo, nei pusvelčiui parduoti“, – aiškino NT vystymo bendrovės atstovė.

I. Dūdienė pastebi, kad lyginant su vasara, interesantų bei potencialių pirkėjų domėjimasis NT objektais smarkiai išaugo.

Reikia atidžiai stebėti rinką

UAB „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis mano, kad tikimybė, jog artimiausiu metu NT kainos augs, yra itin maža.

„Labiausiai tikėtinas yra turto pigimo variantas, todėl laukti, kol NT kainos pasieks „dugną“ – galbūt ir prasminga. Krizės metu pasiūla pasipildo tikrai gerais kokybiško NT pasiūlymais, kurių stabilios ar augančios rinkos metu vargu ar tiek būtų“, – Verslosavaite.lt sakė S. Vagonis.

NT specialistas perspėja, kad rinkoje gali atsirasti itin pigių, tačiau abejotinos kokybės ir patrauklumo NT variantų, kadangi nemažai statytojų, siekdami gauti kuo mažesnę pardavimo kainą, įvairiais būdais bandys sumažinti statomo turto savikainą.

„Noriu pabrėžti, kad potencialiam investuotojui dabar itin svarbu sekti rinką, nes patrauklių pasiūlymų gali atsirasti bet kuriuo metu. Investuoti į NT dera bet kurioje krizės fazėje, ypač jei parduodamo NT kaina yra akivaizdžiai žemesnė nei jo tikroji vertė“, - aiškino S. Vagonis.

Tinka ilgalaikei investicijai

„Nekilnojamasis turtas yra viena saugiausių ir patraukliausių investicijų, ypač jei kalbame apie ilgalaikį investavimą“, – įsitikinęs nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės atstovas.

Pasak jo, šiandienis nuomos ir NT įsigijimo kainos santykis leidžia tikėtis, kad gyvenamosios paskirties NT atsiperkamumas siektų 15–20 metų.

„Labai tikėtina, kad ateityje konkretaus turto atsiperkamumo terminas trumpės, nes ilgalaikėje perspektyvoje NT vertė vis tiek auga. Taigi, investuojant į NT, gaunamos nuomos pajamas (šiuo metu – apie 5–6 proc. grąža nuo turto įsigijimo kainos), o jo turto vertė irgi auga“, – sakė S. Vagonis.

Jis pastebi, kad kritus turto likvidumui pardavimo rinkoje, nuomos kainos nemažėja, nes dalis potencialių pirkėjų, nebegalinčių įsigyti būsto, priversti jį nuomotis.