Teikiami pakeitimai būtų taikomi tik naujai išduodamų paskolų gavėjams. Vyriausybė teigia, kad Finansų ministerija šį klausimą ne vieną kartą aptarė su ekspertais ir įvairių institucijų atstovais.

Prieita išvados, kad nors lengvata būsto paskolų palūkanoms buvo numatyta kaip būsto įsigijimą lengvinanti socialinė priemonė, ji prisidėjo prie spartesnio nekilnojamojo turto kainų augimo. Be to, kito nei gyvenamasis būstas nekilnojamojo turto perleidimo atvejais, minimalų laikotarpį, kurį išlaikius turtą nuosavybės teise pajamos neapmokestinamos, siūloma pailginti nuo 3 iki 5 metų, kartu, supaprastinant sąlygas gyventojams, keičiantiems ar tiesiog perleidžiantiems gyvenamąjį būstą.

LNTAA įsitikinusi, kad ši pataisa siūloma ne laiku ir yra gerokai pavėluota, be to, šiuo metu, kai šalies ekonomikai prognozuojami ne patys geriausi laikai, net ir nesąžininga.

„Finansų ministerija paskaičiavo, kiek biudžetas gautų pajamų, jei būtų panaikinta minėta lengvata ir pailgintas neapmokestinamas būsto pardavimo terminas. Tačiau nėra protinga aklai skaičiuoti būsimas įplaukas į šalies iždą, nes šiuo metu vis mažiau gyventojų įsigyja būstus.

Tai stabdo sugriežtėjusi bankų politika: prašoma didesnio pradinio įnašo, padidėjo palūkanos. Šias pataisas reikėjo daryti tada, kai nekilnojamojo turto rinkoje buvo jaučiamas pakilimas“, - įsitikinusi I. Gocentienė.

LNTAA direktorės teigimu, dėl šių pataisų labiausiai nukentėtų jaunos šeimos - ta visuomenės dalis, kurią Vyriausybė labiausiai turėtų skatinti dirbti, užsidirbti ir gyventi Lietuvoje.

„Jauna šeima, tik įsigijusi būstą, iš dviejų asmenų šeimos per trejus metus gali tapti keturių asmenų šeima. O jei ši šeima negali be nuostolių pasikeisti gyvenamąjį būstą į erdvesnį, ar ji už tai padėkos Vyriausybei?“, - retorinį klausimą užduoda I. Gocentienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją