Dangoraižiai tarsi liudija, kad beribė yra architektų fantazija, galimybės ir kad žmonės paprasčiausiai trokšta stiebtis aukštyn, į žvaigždes.

Čikagos dangoraižių senamiesčio grožio vertė - ne jų senumas, o moderniosios architektūros statinių originalumas. Nuo tada, kai 1885 metais čia išdygo pirmasis dangoraižis (jis buvo 10 aukštų, tačiau tais laikais tai jau buvo daug), ne vienas garsus pasaulio architektas trokšta čia palikti savo kūrybos pėdsaką.

Aukščiausias JAV

1974 metais pastatytas aukščiausias Čikagos dangoraižis "Sears Tower" (110 aukštų, 442 m aukščio ), 2001 metais rugsėjo 11-ąją teroro akto metu sugriovus "Bokštus Dvynius", patapo aukščiausiu pastatu JAV ir trečiu pasaulyje. Tačiau Čikaga didžiuojasi ne vien šiuo dangoraižiu, jų čia gana daug. Tarp 20 aukščiausių JAV pastatų net 7 yra Čikagoje. Dėl dangoraižių gausos ir jų įvairovės šis miestas yra pripažintas JAV architektūros centru. Čia stovi daugiau kaip 200 pastatų, kurių aukštis yra per 100 metrų. Beje, šiame mieste įsikūrusi ir gausiausia JAV lietuvių bendruomenė.

Čikaga nuolat patenka į įtakingiausių pasaulio miestų dešimtuką. Tad nekeista, kad ji laimėjo JAV nominaciją varžytis dėl galimybės rengti 2016 metų Olimpiadą.

Dar aukščiau

Nors Čikagoje ir stovi aukščiausias šalyje dangoraižis, ji nemano sustoti, tuo labiau, kad ir pasaulyje nuolat daugėja vis aukštesnių pastatų. Ypač tai aktualu Azijos šalims, kur sparčiai gausėja gyventojų (Čikagos "Sears Tower" lenkiantys dangoraižiai - taip pat yra Azijoje).

Nors po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristinio išpuolio keletą metų buvo nepopuliaru statyti dangoraižius, architektus vėl pagavo šių lenktynių azartas. Pernai vasarą Čikagoje pradėtas statyti 150 aukštų, 610 m aukščio spiralės formos dangoraižis "Chicago Spire" (architektas - ispanas Santiago Calatrava). Planuojama jį baigti statyti 2010 metais, šis gigantas turėtų gerokai aplenkti 442 m aukščio "Sears Tower" ir šiuo metu Niujorke vietoj Pasaulio prekybos centro kylantį 541 m aukščio "Freedom Tower" dangoraižį. Naujasis Čikagos statinys taps ne tik aukščiausiu Šiaurės Amerikoje, bet ir aukščiausiu gyvenamuoju namu pasaulyje.

Tačiau ir to architektams negana. Šiandien jau projektuojami dangoraižiai, kurių su dabartine technika apskritai neįmanoma pastatyti. Turės praeiti dar nemažai metų, kad pastatus būtų galima statyti aukštesnius nei 700 m aukščio. Norint įgyvendinti šias toli siekiančias architektų svajones, architektūros konstrukcijų, medžiagų žinias reikės papildyti ir biotechnologijos žiniomis.

Atspindintis dangoraižius

Turistus Čikagoje traukia dangoraižių apsuptyje stovintis vienas ambicingiausių ir brangiausių viešųjų parkų Vakarų pasaulyje - "Millenium" parkas, dar vadinamas Čikagos tūkstantmečio parku. Parke savaitgaliais apsilanko po 3 mln. žmonių.

Viena įspūdingiausių parko skulptūrų - aplinkinius dangoraižius atspindintis burbulas "Cloud Gate" (Debesų vartai), vietinių vadinamas pupa. Kūrinio autorius, Londone gyvenantis architektas Anishas Kapooras sumanė sukurti tokią skulptūrą, į kurią visi žiūrėtų ne kaip į meno kūrinį, o tokią, kuri žmonių dėmesį nukreiptų kitur - į šalia esančius istorinius dangoraižius. Vadinamoji pupa - milžiniškas, 110 tonų sveriantis išgaubtas trimatis veidrodis - atspindi ne tik dangoraižius, bet ir šalia vaikštančius žmones, dangumi plaukiančius debesis. Tad šis meno kūrinys - nuolat keičiantis savo išvaizdą. Tuo jis ir ypatingas.

"Millenium" parkas buvo įrengtas privačių asmenų lėšomis, todėl daugiausia prie šio projekto prisidėjusio verslininko ir filantropo Jay Pritzker šeimos garbei atsirado jo vardo paviljonas. Šis statinys primena fantastišką augalą milžiniškais lapais. Paviljone vykstantys renginiai garsėja puikia akustika, nors scena įrengta lauke, šalia triukšmingų gatvių.

Kas išgelbės Mičiganą?

Iš dangoraižių atsiveria milžiniškas Mičigano ežeras (58 000 kv. km ploto), vienas iš penkių Didžiųjų ežerų ir didžiausias JAV gėlavandenis ežeras. Pastaruoju metu Ilinojaus valstijos valdžia vėl svarsto naują šių ežerų gelbėjimo planą, nes jie baisiai užteršti ir atrodo visai ne taip, kaip tuomet, jai jų valymo darbus organizavo dabartinis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, praeityje 30 metų dirbęs JAV aplinkos apsaugos administracijoje. Matyt, nelengva ežerus išlaikyti švarius, kai vien Mičigano ežero pakrančių miestuose gyvena apie 12 mln. žmonių.

Čikagos dangoraižiai dar labiau žavi ir stebina, kai sužinai, jog visa tai išdygo pelkėtose vietose. Vietos indėnai šią vietovę vadino "checagon" - laukinis svogūnas. Šis augalas, matyt, buvo paplitęs tose pelkėse.