Kiti rinkos dalyviai pripažįsta, kad norinčiųjų visiškos apdailos daugėja, tačiau tvirtina, kad šie pirkėjai nėra dominuojantys.

„Dabar yra tik viena galimybė parduoti naują būstą, jį suremontuoti", – DELFI sakė LTVA prezidentas ir Registrų centro Rinkos tyrimų ir rinkos analizės skyriaus vedėjas S. Deveikis.

Jo teigimu, iš rinkos pasitraukus spekuliantams, pirkėjams reikia pabaigto produkto, o ne parduodamos svajonės. Geriausiai perkami esą būtų mažesni jau įrengti butai.

„Jeigu būtų šiek tiek lankstesnis išpardavimas, o būtų parduodami jau pastatyti butai, tai niekas čia niekur nesloptų, nes žmonėms gi reikia būsto", – mano S. Deveikis.

Statybų bendrovės „YIT Kausta" generalinis direktorius Antanas Butkus pritaria S. Deveikiui, tvirtindamas, kad prieš keletą metų net nepradėjus statyti namo ir tik išliejus pamatus jau buvo pardavinėjami butai. Dabar esą klientai pageidauja ne tik pastatyto namo, bet ir butų su apdaila.

Tai yra likę nuo senų sovietinių laikų, kai nespėdavo daryti apdailų, todėl buvo įteisinta, kad žmonės patys galėtų jas užbaigti arba dėl kokybės perdarydavo. Manau, kad laikas tai išgydys, juk prekę normalią turi pirkti", – sakė A. Butkus.

Jis tvirtina, kad įrengtą butą pirkti yra gerokai patogiau, be to, niekur kitur Europoje, išskyrus Latviją, Lietuvą ir Rusiją, neįrengti butai nepardavinėjami.

Pašnekovas skaičiuoja, kad įvertinus visas laiko, organizavimo ir darbo sąnaudas, vargu, ar pačiam imtis įsirengti butą būtų pigiau.

Tokie pirkėjai nedominuoja

„Lietuvoje pasakyčiau, kad pusiau. Pusė nori, pusė nenori (visiškai įrengto buto - DELFI). Tai labai priklauso nuo segmento. Greičiausiai tai aktualiausia būtų vidutiniam segmentui, nes ekonominiame žmonės ypač taupo, o pasiturintys užsisako individualius interjerus", – svarsto statybų bendrovės „Hanner" valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Jo teigimu, didesnis butų su visiškai baigta apdaila poreikis jaučiamas kaimyninėje Latvijoje, kur bendrovė parduoda butus ir su pilna, ir su daline apdaila.

„Ten iš tikrųjų tokios tendencijos ateina", – pripažino jis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI sakė, kad išties padaugėjo norinčiųjų įrengto buto, tačiau šie pirkėjai nėra dominuojantys.

„Yra labai įvairių pirkėjų ir negalima sakyti, kad neįrengti butai yra visiškai nepaklausūs, tačiau pastebima tendencija, kad yra vis daugiau norinčiųjų įrengto buto, prieš kokius penkerius metus jų buvo gerokai mažiau", – pripažino jis.

DELFI primena, kad Registrų centro duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniuje iš viso parduota apie 32,3 tūkst. kvadratinių metrų senos statybos, ir per 26 tūkst. kv. m. naujos statybos butų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją