Pernai paskutinįjį ketvirtį įvyko 2794 individualių namų pirkimo-pardavimo sandoriai, o šiemet pirmąjį ketvirtį parduoti 1865 namai.

Tačiau mažėjant sandorių, butų kainoms didelės įtakos tai neturi. Registrų centro duomenimis, šiemet per pirmuosius tris mėnesius senos statybos butų kainos Vilniuje atpigo 3,3 proc., o naujos statybos kilo 15 proc. Visų būstų kainos pirmąjį ketvirtį Vilniuje kilo 2,1 proc.

Registrų centro specialistų manymu, toks naujos statybos būsto kainos šuolis sietinas su nekilnojamojo turto vystytojų siūlomais kokybiniais parduodamo būsto pokyčiais.

2008 m. pirmąjį ketvirtį gyvenamųjų namų sandorių vertė Vilniuje krito šiek tiek daugiau nei 60 proc., o butų sandorių vertė – 11,9 proc. Likusioje Lietuvos teritorijoje bendra sandorių vertė sumažėjo 26 proc.

„Būsto sandorių vertės mažėjimui Lietuvoje turi įtakos aplinkybė, kad iš būsto rinkos palaipsniui traukiasi pirkėjai, kurie būstą pirko kaip investicinį ar pardavimui skirtą objektą, todėl rinkoje lieka tik realiai būstu apsirūpinti siekiantys pirkėjai", - rašoma Registrų centro pranešime.

Lietuvoje mažėjant sandorių skaičiui ir bendrajai sandorių vertei, mažėja ir įsigyto būsto plotas. Palyginti su 2007 m. pirmuoju ketvirčiu, nusipirkto būsto plotas Vilniaus mieste šiais metais vidutiniškai sumažėjo 43 proc., o likusioje šalies teritorijoje – 37 proc.

Daugiausiai namų perkama kaime

Registrų centro Lietuvos būsto rinkos struktūra 2008 m. pirmąjį ketvirtį rodo, kad individualių gyvenamųjų namų rinkoje daugiausiai pinigų išleidžiama namų kaimiškoje vietovėje pirkimui – 55 proc.

Vilniaus miestui teko 10 proc. individualių namų rinkos apyvartos, kitiems didmiesčiams – apie 23 proc., o mažesniems miestams ir miesteliams – 11 proc. visų individualių gyvenamųjų namų pirkimui skirtų lėšų.

Butų rinkoje, priešingai, 46 proc. visų butų pirkimui išleistų pinigų sukoncentruota Vilniuje, beveik 37 proc. – kituose didmiesčiuose, apie 13 proc. – mažesniuose šalies miestuose ir miesteliuose, o butų pirkimas kaimiškoje vietovėje sudarė tik apie 4 proc. visos butų rinkos apyvartos.

J.Rojaka: kainų statistika vėluoja

Banko „DnB Nord“ analitikė Jekaterina Rojaka atkreipia dėmesį, kad Registrų centro duomenys atspindi pakankamai senus skaičius.

„Pavyzdžiui, jūs prieš metus pirkote būstą, kuris dar buvo statomas ir galutinai įforminate dokumentus tik šiandien, tai vis dar galioja praėjusių metų kainos“, – aiškina analitikė.

Pašnekovės duomenimis, oficialios būsto kainos lieka tos pačios, tačiau įskaičiuojant papildomas nuolaidas ar dovanas pirkėjams kainos yra grįžusios į spalio mėnesio lygį – maždaug 8 proc. mažesnės nei 2007 m. pabaigoje.

Tačiau kartu, anot jos, balandžio-gegužės mėnesiais buvo pastebėtas sujudimas nekilnojamojo turto rinkoje, bet kol kas esą sunku pasakyti, ar rinka atsigauna, ar tai yra laikinas atokvėpis.

„Daugybė vartotojų laukė didesnio būsto kainų kritimo ir nesulaukusi paprasčiausiai pradėjo pirkti būstą. Daugumos analitikų nuogąstavimai ir prognozės, kad būsto kainos kris 30 proc. ir daugiau, nepasiteisino“, – sakė J. Rojaka.

Pašnekovė pastebi, kad statytojai kol kas užšaldo šią rinką, todėl pirkėjai, „laukiantys palankiausio momento, jo gali ir nesulaukti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją