Investuos 2 milijardus litų


„Akropolio“ dydžio statinys (plotas – apie 200 tūkst. kv. metrų) turėtų būti pastatytas Naugarduko gatvės pabaigoje, ties naujuoju pietiniu aplinkkeliu.

Apie 12 aukštų centre daugiausia ploto užims konferencijų salės, kino teatras, biurai. Komplekse planuojama įrengti prekybos centrą, restoranų, 300 kambarių viešbutį, skirti vietos apartamentams, universitetui, kuriame bus galima studijuoti nuotoliniu būdu, ir privačiai ligoninei.

Pirmasis Baltijos šalyse PPC turėtų iškilti 2010 m. Jo projekto vertė – bemaž 2 mlrd. litų.

Penkiakampio, vadinamojo pentagono, formos statinys žvelgiant nuo gatvės primins arką, apgobiančią aplinkkelį. Iš viršaus centras atrodys kaip milžiniškas skruzdėlynas, sulipdytas iš mažesnių pastatų, tarp kurių bus įsiterpusios žaliosios zonos, išvagotos daugybės takų ir aikštelių. Sprendžiant iš parengto maketo, stiklinis pastatas naktį turėtų nušvisti vaivorykštės spalvomis.

Gali susidaryti spūsčių

Lietuvių architektūros ir urbanistikos ekspertai neskuba pritarti danų parengtam projektui. Lietuviai pasigedo informacijos, kaip PPC statytojai žada spręsti transporto srautų problemas Vilkpėdės ir Gerosios Vilties gatvėse. Taip pat užkliuvo planuojamų pastatų aukštingumas, neaišku, kaip šie derės su miestovaizdžiu.

Bet pačiai PPC architektūrinei koncepcijai, kurią sukūrė Ole Schröderis iš kompanijos „Bjarke Ingels Group“, lietuvių ekspertai iš esmės pritarė. Statinio projektą jie įvertino kaip originalų, netradicinį ir turintį estetinės vertės miestui. Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ direktoriaus Mindaugo Pakalnio teigimu, investuotojai turėtų skirti labai daug lėšų infrastruktūrai tobulinti, nes į gatvių tinklą įsiliejęs statinys sukeltų dar didesnes eismo spūstis.

„Dabar numatytas automobilių skaičius (4–5 tūkst.) – daugiau nei pusantro karto didesnis, nei yra vietų dabartinėje „Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelėje“, – pastebėjo M.Pakalnis.

„Turėtų būti rengiamas atskiras projektas įvertinant platesnį miesto teritorijų ir gatvių tinklą“, – tokios nuomonės laikosi architektas Rolandas Palekas.

Pastatai per aukšti

Danų bendrovė „World Trade Centers Vilnius“ norėtų statyti 48 metrų (15 aukštų) statinius. Pagal dabartinį Vilniaus miesto planą, aukštybinių pastatų statybos zonos yra tik dvi. Aukštesni nei 35 metrų (10 aukštų) statiniai iškilti gali dešiniajame Neries krante ir T.Narbuto gatvėje, prie Spaudos rūmų.

Teritoriją, kurioje norima statyti PPC, sudaro du sklypai. Viename jų (2,2, hektaro) leidžiama statyti iki 20 aukštų, kitame (0,68 hektaro) – tik triaukščius pastatus. Todėl atsižvelgiant į danų projektuotojų pasiūlymus, bus koreguojamas bendrasis miesto planas, kad abejose teritorijose būtų galima statyti 35 metrų aukščio pastatus. Architektų ir urbanistų tarybos ekspertai siūlo nestatyti aukštybinių pastatų. „Jei pastatai pažemėtų iki 35 metrų, jų neigiamas poveikis miestovaizdžiui būtų mažesnis“, – tvirtino M.Pakalnis.

Jei investuotojai nesutiktų su šia rekomendacija, dar kartą turėtų būti peržiūrėtas bendrasis miesto planas, kitos aukštybinių pastatų išdėstymo zonos sostinėje.

Atsižvelgs į pastabas

Kad uždegtų PPC projektui žalią šviesą, lietuvių specialistams pritrūko ir informacijos, kaip daugiafunkcis statinių kompleksas įsilies į aplinką. Architektų autoritetu laikomas Algimantas Nasvytis danų projektuotojams siūlė paieškoti sprendimų, kaip statinį įkomponuoti į aplinką, kad šis pernelyg neišsiskirtų.

Investuotojai į ekspertų pastabas žada atsižvelgti. „Jie mato ir pažįsta Vilniaus miestą. Sutinkame su tuo, kad jiems trūko informacijos. Tačiau rengiant detalųjį teritorijos planą bus rastas geriausias sprendimas“, – sakė „World Trade Centers Vilnius“ direktorė Danguolė Gailevičiūtė.

PPC Vilniuje reikalingumu neabejoja ir projektą patobulinti liepę specialistai. „Šioje vietoje reikėtų pakelti architektūros ir dizaino lygį, nes aplinka labai prasta. O tokio statinio atsiradimas būtų geras postūmis“, – įsitikinęs R.Palekas.

Pasaulyje prekybos centrus statanti bendrovė, žinoma kaip Niujorko dvynių autorė, darbus Vilniuje tikisi pradėti dar šiemet. Planuojama, kad statybos užtruks porą metų.

Atkartojo senamiesčio gatves

Danų architektas O.Schröderis pasakojo, jog šis modernus statinių kompleksas, išdėstytas ant tiltą primenančio lanko, turi sąsajų su Vilniaus senamiesčiu. Ambicingo projekto autorius, remdamasis istoriniais šaltiniais, naujajame PPC atkartojo iš paukščio skrydžio matomą senamiesčio gatvių tinklą. Todėl žvelgiant į iškilusį statinių kompleksą ant stogo būtų matyti analogiškai susikertančios gatvės.

O.Schröderio nuomone, bet koks naujas objektas turi išaugti iš vietos architektūros. Ne veltui projektuodamas PPC jis ieškojo ryšių su miesto istorija, besikeičiančiu architektūriniu veidu ir gamta.

Todėl statinio stogą architektas nusprendė apželdinti, įrengti žaliųjų vejų, alėjų, kad centro lankytojai ir gyventojai turėtų, kur leisti laiką.

Iš pradžių svarstyta prekybos centrą įkurdinti Seimo ir „Vilniaus vartų“ pašonėje, kur dabar yra automobilių aikštelė. Kitas variantas – Šnipiškės, ties Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankirta. Tačiau bendrovei labiausiai patiko Naugarduko gatvės pabaiga, kur sklypą skrodžia pietinis aplinkkelis, garantuosiantis gerą kelią privažiuoti ir priviliosiantis daugiau lankytojų.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Politika įkandama ne visiems

Trakų ežerų bangas skrodžia naujas laivas

Ar galima palyginti mokyklas?