Todėl prireikia profesionalų pagalbos. Fasadų ir langų valymo paslaugas teikiančias įmones darbai dažniausiai užgriūva nuo balandžio mėnesio.

Pirkdami butus nepagalvoja

Bendrovės „Vitaresta“ direktorė Rasa Janušienė teigė, kad stiklinių fasadų vis daugėja, todėl jų valymo paslauga irgi populiarėja. Tiesa, dažniausiai langų valytojus samdo įmonės, tačiau pasitaiko ir privačių butų savininkų.

Žmonės, pirkdami būstus viršutiniuose aukštuose, pasak R.Janušienės, apie langų valymą pagalvoja vėliausiai, kai stiklai nebešvarūs. Daug kam tai išties tampa problema, nes ne visuose naujos statybos namuose apgalvota, kaip bus galima iš išorės nuvalyti vitrininius stiklus.

„Vitarestos“ vadovė pasakojo, kad naujuose stiklu kaustytuose daugiabučiuose dažnai varstosi tik nedidelis langas, o likusi stiklinės sienos dalis iš vidaus sunkiai prieinama. Net langų valymo profesionalai nelinkę rizikuoti gyvybe ir dideliame aukštyje persisverti per langą, kad galėtų nuvalyti stiklą.

Nuvalyti stiklinį fasadą arba langą iš pastato išorės kainuoja nepigiai. Ypač jei butas yra ketvirtame aukšte ar dar aukščiau.

Įmonės „Ainava“ Kauno padalinio direktorius Egidijus Kukis tvirtino, kad privatūs asmenys langų valymo paslaugą iš pastato išorės užsisako itin retai. Vienas kitas pasidomi, bet išgirdę kainą profesionalų nesamdo.

Gyvenantiems aukštai ir turintiems didelius vitrininius langus E.Kukis siūlo tik vieną išeitį. Jei bent dalis lango atsidaro, reikėtų prisirišti diržais ir pro jį iškišus šepetį su išsitraukiančiu kotu mėginti nuplauti, paskui nubraukti specialia stiklui valyti skirta gumine juosta. Pasak E.Kukio, toks valymo būdas nebus itin kokybiškas, tačiau geriau, nei visai nevalytas langas.

Kaina kils dėl keltuvų

Langus ir fasadus dideliame aukštyje profesionalai valo įvairiais būdais, tačiau dažniausiai tai priklauso nuo pastato aukščio, formos, privažiavimo galimybės.

„Jei statinys aukštesnis nei šešių aukštų, jokia kėlimo įranga negelbės – stiklus, jei jie nevarstomi, galės išvalyti nebent ant virvių pakibę alpinistai. Ant daugiaaukščio stiklinio statinio turėtų būti pakabintas specialus lopšys, į kurį įlipęs žmogus galėtų nuvalyti bet kokiame aukštyje esančius langus. Tačiau retas kuris daugiaaukštis tokį turi“, – komentavo „Vitarestos“ direktorė.

Jei pastatas nesiekia šešių aukštų, galima naudoti kėlimo įrenginius, pavyzdžiui, automobilinius bokštelius. Tačiau ši paslauga ne kiekvieno kišenei. Tokiu būdu nuvalyti 1 kv. metro stiklą kainuoja nuo 3 iki 5 litų, tačiau papildomai kainuos įrangos nuoma. Automobilinio bokštelio nuomos valanda atsieina apie 50–60 litų. Vadinamojo žirklinio keltuvo nuomos paros kaina yra apie 300 litų.

Pastarasis valymo būdas nėra spartus, nes kėlimo įrangą dažnai reikia perstumti į kitą vietą. Įmonė „Vitaresta“ imtųsi darbo tik tuomet, jei užsakymo vertė būtų ne mažesnė nei 150 litų.

Naudoja ypatingą vandenį

R.Janušienės tikinimu, statinių iki keturių aukštų stiklus bene populiariausia ir pigiausia valyti specialiu jonizuotu vandeniu. Džiūdamas toks vanduo ant stiklo nepalieka pėdsakų. Tad užtenka langą tik nuplauti, sausinti nebereikia. Be to, vėliau prie stiklo nešvarumai nelimpa, lietaus vanduo juos nuplauna.

Valyti naudojami specialūs šepečiai, kurių kotai būna iki 14 metrų ilgio. Jonizuotas vanduo kotu pasiekia šepetį, tad nereikia kaskart šepečio nuleisti žemyn ir mirkyti.

Vienintelis trūkumas – tokios valymo priemonės tinkamos tik ištisiniams stikliniams fasadams. Nuvalyti mažesnius langus gali trukdyti įdubimai, palangė, nes tokiu atveju sunku prieiti prie apatinės jų dalies.

Valyti jonizuotu vandeniu kainuoja nuo 2,5 iki 3 litų už 1 kv. metrą. Darbas atliekamas sparčiai, būsto savininkas sutaupo, nes nereikia mokėti už keltuvus.

Paskutinė viltis

Kai stiklo nuvalyti negalima nei naudojant šepečius ilgais kotais, nei keltuvus, lieka kviestis alpinistus. Bendrovės „Ainava“ atstovas neslėpė, kad dauguma valdymo paslaugas teikiančių įmonių pačios neturi tokių specialistų, o prireikus samdo įmones, kurios specializuojasi šioje srityje.

Bendrovė „Gridins enterprise“ ruošia dideliame aukštyje galinčius dirbti specialistus, ir nors dažniausiai jie samdomi naftos platformoms, laivams ir tiltams prižiūrėti, alpinistai neatsisako valyti ir stiklinių fasadų bei langų.

Atsižvelgiant į fasado konstrukciją, plaunamą paviršių ir pačio statinio formą, ant virvių pakibusių darbuotojų darbas kainuos nuo 6 iki 15 litų ir daugiau. Dažniausiai šią paslaugą užsisako ir įperka aukštus visuomeninės paskirties pastatus administruojančios įmonės.