Turi kitų rūpesčių

Jungtinės architektų dirbtuvės (JAD) jau daugiau nei metus gyventojams žada pristatyti Naujamiesčio dalies, esančios tarp Aguonų, Mindaugo, Kauno ir Šaltinių gatvių, viziją.

Pagal ją bendrovės „Kartonas“ gamybinės patalpos, priklausančios teisėsaugos akiratyje atsidūrusiai V.Uspaskicho šeimai, bus sulygintos su žeme. Vietoj jų iškils prabangūs daugiabučiai namai ir aukščiausios klasės verslo patalpos. Kėdainių caru vadinamam politikui priklauso ir žemės sklypas, kuriame stovi buvusi „Kartono“ gamykla.

Kadangi V.Uspaskicho valdos plyti šalia sostinės Senamiesčio, prie jo turi būti priderinti ir teritorijoje iškilsiantys pastatai. Jų aukštis svyruos nuo 3 iki 7 aukštų. Iš viso planuojama užstatyti 40 proc. buvusios „Kartono“ gamyklos teritorijos, po ja įrengti požemines automobilių stovėjimo vietas. Preliminariais V.Uspaskicho skaičiavimais, grandiozinės statybos jam atsieis apie 200 mln. litų.

Tiesa, kada prasidės statybų darbai, – nežinia. Mat pusantrų metų Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugos slapstęsis V.Uspaskichas būsimomis permainomis nesidomėjo. Politikas ir dabar neturi laiko rūpintis šia teritorija. V.Uspaskichui skirtas namų areštas, jis Kėdainuose laukia, kol prokurorai perduos teismui bylą, kurioje šio vadovaujama Darbo partija įtariama finansinėmis machinacijomis.

Laukia geresnių laikų

Prestižinio sostinės kvartalo detalusis planas visuomenei turėjo būti pristatytas dar praėjusių metų vasarą. Taip skelbia metus kabanti blyški iškaba ant bendrovės „Kartonas“ sienos. Kalbama, kad V.Uspaskicho planus sujaukė nepalanki politinė situacija.

Šiuo metu „Kartono“ patalpos nuomojamos įvairioms bendrovėms. Jose plušantys darbuotojai tikina apie būsimas statybas nieko negirdėję. Esą savininkai apie iškraustymą taip pat vangiai šneka. Galbūt teks naujų patalpų ieškoti tik kitais metais. O gal ir ne.

„Vilniaus diena“ apie būsimas statybas bandė pasikalbėti su bendrovės „Kartonas“ generaliniu direktoriumi Antanu Kairaičiu. Tačiau žurnalistę, vos praėjusią pro vartus, sustabdė priešiškai nusiteikusi budėtoja. Išgirdusi, kad sulaukė svečių iš žiniasklaidos, moteris atrėžė, jog direktoriaus nėra ir nežinia, kada jis bus.

Kur kas draugiškesnis pasirodė nepanoręs prisistatyti bendrovės administratorius. Jis surengė ekskursiją po apšiurusias „Kartono“ valdas. Administratorius tikino, kad visi gamybiniai pastatai bus griaunami, tačiau negalėjo pasakyti, kada prasidės darbai. Gal po pusmečio, gal po metų. Esą tai nesvarbu. Mat visi „Kartono“ patalpų nuomininkai bus įspėti dėl kraustymosi likus trims mėnesiams iki statybų pradžios.

Lydi skandalinga praeitis

Vaiduoklį primenančios gamyklos patalpos gerai žinomos ne tik vilniečiams, bet ir teisėsaugos pareigūnams. Prieš keletą metų buvo tiriama, ar įmonėje „Kartonas“ nepadaryta finansinių pažeidimų, susijusių su šešėlinės buhalterijos tvarkymu, ar nebuvo pinigų plovimo požymių šią įmonę privatizuojant ir perparduodant iš vienų rankų į kitas. Tuomet teisėsauga nerado pakankamai nusikalstamos veikos įrodymų.

Įžymybe tapo ir tuometis „Kartono“ direktorius Romas Ruškulis, vadinamas V.Uspaskicho patikėtiniu. Jis saugumo buvo įvardytas galimos darbiečių pinigų plovimo schemos koordinatoriumi. Esą būtent R.Ruškulis sugalvojęs planą steigti konsultavimo firmas, kurios rengtų ES finansuojamus projektus. Spaudoje rašyta, kad iki 20 proc. šių projektų vertės esą turėjo atitekti Darbo partijai.

Sostinėje neliks „Kablio“

Permainos laukia ir šalia „Kartono“ patalpų esančių Geležinkelininkų rūmų. Bendrovės „Žibosa“ vadovė Rada Matulevičienė tvirtino, kad pastatas, vilniečiams labiau žinomas „Kablio“ vardu, turės daug funkcijų. Pirmame aukšte planuojama įrengti alaus daryklą-barą. Kituose aukštuose planuojami biurai ir prabangūs butai.

Po pastatu bus dviaukštė požeminė automobilių aikštelė. Vietos transporto priemonėms turėtų atsirasti ir šalia rūmų. Tiesa, R.Matulevičienė atskleidė, kad sovietinį pastatą gali tekti ir nugriauti. Mat požeminę aikštelę po jau stovinčiu objektu įrengti labai sudėtinga. Jeigu rūmų griauti neleis Vilniaus savivaldybė, iš dabartinio statinio teliks išorinės sienos su frontonu. Vidinės pertvaros bus keičiamos kardinaliai.

Šalia gyvenamųjų patalpų ir biurų liks stovėti Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, tik ji po statybos darbų bus aukštu aukštesnė. Prie buvusios gamyklos drieksis skveras, skirtas mirusios rašytojos Jurgos Ivanauskaitės atminimui.

Viso kvartalo, užimančio 4,5 ha plotą, detalusis planas pagal trišalę sutartį su Vilniaus savivaldybe privalo būti parengtas ir su visuomene suderintas ne vėliau kaip iki šių metų lapkričio. Tačiau be kitų metų statybų vargu ar galima tikėtis. Mat detaliajam kvartalo planui dar turės pritarti Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Gydytojo išbandymas elektra;

Kas iš tiesų švenčiama Kaziuko mugėje?

Rinkimai be pasirinkimo.