Pastatas labiau tiktų sukti siaubo filmų siužetus, nei komercinę veiklą vykdyti. Nebent tai būtų autoservisų dirbtuvės, automobilių plovykla ar laužynas. Šie verslai senajame taksi parke klestėte klesti.

Sandėlius primenančias patalpas išnaudoja ir dažasvydžio žaidėjai. Jie kariauja, apsiginklavę pneumatiniais šautuvais, užtaisytais mažais želatininiais rutuliukais. Šie būna pripildyti dažų. Žaidimo pabaigoje teritorija būna nusėta dažų dėmėmis, todėl apleistos patalpos dažasvydininkams tinka idealiai: niekam nereikia rūpintis, kaip išsaugoti švarią aplinką.

Išdygs komercinis kompleksas

Tiek taksi parke įsikūrusių autoservisų, tiek dažasvydžio mėgėjų dienos šiame pastate – suskaičiuotos. Netrukus bus rengiamas statinio griovimo projektas. Kitais metais senojo taksi parko vietoje planuojama lieti naujo modernaus pastato pamatus.

Komercinės paskirties šešių aukštų komplekse turėtų būti prekybos centras ir viešbutis. Dalyje patalpų įsikurs biurai, bankų filialai.

Vienos iš senojo taksi parko pastato savininkių bendrovės „Vilniaus žemės grupės komercija“ direktorius Andrejus Trofimovas „Vilniaus dienai“ išreiškė viltį, kad projektas bus baigtas ne vėliau kaip 2010 m. pabaigoje.

Derėjosi dėl kiekvienos pėdos

Merdintį taksi parko pastatą griauti norėta jau seniai. Tačiau statinio savininkai ilgai nesutarė tarpusavyje. Derėtasi dėl kiekvieno kvadratinio metro.

„Kada kaimynai ar savininkai lengvai dalijosi turtą? Kai kalba sukasi apie numatomą pelno dydį, kovojama dėl kiekvienos žemės pėdos. Be to, Vilniuje atsiranda nauja verslo forma – trukdymas. Kas nors įsigyja kelis pastato kvadratinius metrus ir pradeda reketuoti tuos, kurie ruošiasi į pastatą investuoti. Pastebima tokia tendencija. Nesakau, kad taip buvo ir šiuo atveju“, – miglotai kalbėjo architektas Tauras Paulauskas. Jis su kolegomis rengė teritorijos, kurioje stovi senojo taksi parko pastatas, detalaus plano konceptualiąją dalį.

„Miesto Plėtros departamentas prašė, kad parengtume ne vieno sklypo planą, bet į visą teritoriją pažiūrėtume plačiau. Tai ir padarėme. Pavyzdžiui, siūlome sujungti Algirdo ir Pelesos gatves. Tai techniškai įmanoma – lieka tik juridiniai ir finansiniai klausimai“, – pasakojo T.Paulauskas.

Pasikeis Naujininkų veidas

Kada ir ar apskritai bus įgyvendinti architektų siūlymai dėl gatvių sujungimo, kol kas neaišku. Tai bus padaryta nebent tolimoje ateityje. Pirmiausia reikia parengti detalųjį taksi parko sklypo planą. Po to sulaukti dar ir miesto valdžios palaiminimo.

„Visiems aišku, kad pastatą, koks yra dabar, laikyti ekonomiškai nenaudinga. Juk jis stovi netoli miesto centro, visai pakeliui į oro uostą. Dabar apleisti Naujininkai miesto plėtros kontekste yra labai perspektyvi verslui vieta. Ši miesto dalis anksčiau ar vėliau atgis ir suklestės“, – įsitikinęs architektas.

Naujininkų seniūnas Vilius Nalivaika džiaugėsi jo valdomose apylinkėse numatomais pokyčiais.

„Privačios investicijos visada gerai. Būtų puiku, jei naujajame pastate rastųsi vietos ir laisvalaikiui praleisti, praverstų ir maitinimo įstaigos. Nugriovus senąjį taksi parko pastatą ir vietoj jo iškilus moderniam statiniui labai pasikeistų estetinis mikrorajono veidas. Pagaliau atsigręžta ir į Naujininkus“, – projektą laimino seniūnas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Pilietiškumas pabrango triskart

Į Vilnių dirbti, į Kauną – nakvoti

Valdžios masalas medikų nežavi