Kadaise įspūdingais turtais nevengdavęs viešai pasigirti buvęs kandidatas į šalies prezidentus Australijos lietuvis Juozas Edvardas Petraitis šiandien daug kuklesnis. Tokį būti verčia ne tik įvairūs skandalai, į kuriuos yra patekęs verslininkas, bet ir akis badančios kone dešimtmetį trunkančios statybos – niekaip neužbaigiamas erdvus pastatas P. Vileišio gatvėje Antakalnyje.

Kodėl įstrigo seniai pradėti darbai, smalsu ne tik kasdien pro šalį praeinantiems Antakalnio gyventojams, bet ir statybas plėtojantiems verslininkams. Visiems norisi pamatyti, kaip atrodys ištaigingas ir erdvus, rūmus primenantis statinys.

Verslininkas ir jo žmona Giedra Petraitienė apie statybų įšaldymo priežastis kalbėti nelinkę. „Vilniaus dienai“ pavyko susisiekti tik su G. Petraitiene, tačiau iš lakoniško pokalbio maža kas tepaaiškėjo. „Statybos vyksta ir toliau, statome. Kodėl klausiate, ar yra kokių problemų“, – skubiai nutraukė pokalbį moteris.

Vilniaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Aurelijus Kuisys irgi nedavė atsakymo į smalsuolius dominantį klausimą. Jis tikino, jog inspektoriai J.Petraičiui dėl namo statybų sankcijų ar baudų netaikė, statybų nesustabdė. „Iš mūsų pusės nebuvo jokių apribojimų, tai paties būsto statytojo reikalas. Galbūt pinigų pritrūko“, – spėliojo A.Kuisys.

Pralenkė Valdovų rūmai

Tuo metu statybas plėtojantys verslininkai apie pernelyg ilgai užsitęsusias statybas kalba su šypsena.

Vienos didžiausių nekilnojamojo turto agentūrų „Ober-Haus“ vadovas Vytas Zabilius tvirtino, jog rekonstruojant seną statinį sunkiausia gauti leidimus ir suderinti projektus su paveldo specialistais. „Paveldo tyrimai ir statinio projekto rengimas gali užtrukti ilgai, tačiau, jei viskas vyksta tvarkingai, leidimai gauti, projektai suderinti, net ir didžiulį statinį galima pastatyti per metus, pusantrų, ilgiausiai – per dvejus“, – aiškino statybų subtilybes V. Zabilius.

Kaip pavyzdį jis pateikė Gedimino pr. 22 numeriu pažymėto namo rekonstrukciją, kur šiuo metu įsikūrusios žinomų prekių ženklų parduotuvės. Tai projektas, kuris buvo greitai įgyvendintas. Be to, ir ilgai trunkančios Valdovų rūmų statybos jau prie pabaigos.

Verslininko manymu, jei statybos užtrunka ilgiau, vadinasi, kliūtys slypi kitur. „Galbūt pats valdytojas turi bėdų, gal pinigų pritrūko, gal niekaip negali apsispręsti, kaip turėtų atrodyti namas, gal kamuoja kitokie filosofiniai klausimai. Tiesiog amžiaus statybos“, – šmaikštavo V. Zabilius.

Statybų bendrovės „YIT Kausta“ plėtros vadovas Darius Vilkas buvo griežtesnis. „Ilgai trunkančios statybos sukelia nepatogumų aplinkiniams, miestiečiams. Apleisti ir niekaip nebaigiami statyti individualūs namai tikrai nepuošia miesto. Europoje taip pat yra pavyzdžių, kai statoma visą gyvenimą, tačiau pradėjus statyti reikia ir užbaigti“, – dalijosi patirtimi specialistas.

D. Vilkas pridūrė, jog pastatyti erdvų 1000 kv.metrų gyvenamąjį namą galima per metus ar pusantrų. O per ilgesnį laiko tarpsnį – visą pastatų kompleksą.

Užsakovas – įnoringas

Užsukus į privačias milijonieriaus valdas, kur stūkso nebaigti statyti rūmai, pasitinka tyla. Nematyti nei zujančių statybininkų mašinų, nei triukšmingai dirbančių žmonių, kaip įprasta sparčiai kylančiuose gyvenamųjų namų kvartaluose sostinėje. Nemaišomas ir betonas, nors maišyklė erdvaus kiemo viduryje ir laukia darbo.

Atsiveria tik įspūdingas įstrigusių statybų vaizdas. Priekinį pastato fasadą puošia aukštos masyvios kolonos, atsiveria erdvus įėjimas į kelių aukštų statinį.

Pasižvalgius po patį pastatą paaiškėjo, kad šis tas vis dėlto vyksta – viduje sukiojosi keli statybininkai, dirbantys pagal verslo liudijimą. Vienas darbininkas bandė drausminti žurnalistus. „Ko jums čia reikia? Negalima vaikščioti viduje. Bet kada gali atvažiuoti šeimininkas, o jis griežtas. Geriau eikite iš čia. Jei nebijote, pasivaikščiokite aplink, po kiemą“, – patarė statybininkas.

Vėliau darbininkai prasitarė, jog užsakovas labai kaprizingas. „Dirbame kasdien, mūsų yra dešimt, ir viską turime perdaryti po kelis kartus. Tai laiptų pakopos, tai sienos neįtinka“, – pasakojo vyrai.

Jų teigimu, ir mediniai pastoliai ne šiaip sau stovi. „Šeimininkas norėjo kuo pigiau viską padaryti, tačiau ant jų niekas nelips. Pažiūrėkite, kaip nesaugiai jie atrodo, jie jau dvejus metus čia“, – tikino vienas darbininkas.

Statybininkas prasitarė, jog turtuolis planuoja įsirengti oranžeriją, didžiulį židinį, keletą garažų, galbūt ir baseiną, tačiau negalėjo pasakyti, kada numatyta senokai trunkančias statybas užbaigti.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Metinio pranešimo dėlionė

Gruzijos opozicijos niekas negirdi

Lukiškių aikštės rebusas