1998 metų vasarą pasirašyta jungtinės veiklos sutartis, pagal kurią nuo sovietmečio Kauno centre stovintis turistų viešbutis - monolitinis daugiaaukštis - turėjo būti baigtas ir įrengtas viešbutis, su ja susijusios šalys taip nieko ir nenuveikė. Nors įsipareigota buvo daug, apleistas statinys Kęstučio gatvėje ne vieną dešimtmetį riogso nė kiek nepakitęs. Agituojantys pritarti taikos sutarčiai būtent į tai ir apeliuoja: reikia kuo greičiau išspręsti konfliktą, kad kažkas vis tik pabaigtų statyti tą viešbutį.

Tiesa, ankstesnio mero Arvydo Garbaravičiaus patarėjas, profesorius Algirdas Avižienis tikėjo šiame statinyje kada nors įkurdinsiąs tarptautinius Studentų namus. Bet nuo vizijų iki realybės neprieita. Užtai dabar A. Garbaravičius, jau kaip Kauno miesto tarybos narys, kreipėsi į Antikorupcijos komisiją, tikindamas, kad taikos sutartis verslininkų diktuojamomis sąlygomis savivaldybei bus nuostolinga.

Komisijos vadovo R. Kaminsko teigimu, turto vertinimo ekspertai viešbučio statinį įvertino 8 mln. litų, o jungtinės veiklos partneris teigia patyręs netoli 19 mln. litų nuostolio, nors nieko ten nedarė.

"Kai kurie tarybos nariai siūlo rimčiau pasigilinti į šitą reikalą, ar turtas įvertintas teisingai, ar ankstesnės klaidos dėl jungtinės veiklos sutarties nevykdymo padarytos sąmoningai. Manau, pats meras turėtų atsakyti komisijai į klausimą, ar taikos sutarties pasirašymas nebus pripažinimas, kad "Britanika" yra teisi, o savivaldybė sutinka prarasti savo turtą. Kviesčiau tarybos narius pagalvoti, ar "Britanika", nieko neįdėjusi, gali šiandien reikalauti iš biudžeto milijonų", - sako Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Savo gyvavimo pradžioje individualiame name Prancūzų gatvėje registruota "Britanikos" bendrovė per jungtinę sutartį iš savivaldybės, kurią tuo metu valdė konservatoriai, lengvatinėmis sąlygomis gavo komercines patalpas Vytauto prospekte, kur įsirengė drabužių parduotuvę. Pradėdama bendrai veikti su miesto valdžia dėl nebaigto statyti viešbučio bendrovė netgi žadėjo skirti netoli pusės milijono litų Kauno rotušės fasado remontui. Taip pat kartu su savivaldybe - baigti statyti bei įrengti viešbutį, kurį vėliau valdytų.

Jungtinės veiklos sutartis pasirašyta 1998 m. vasarą, statybos darbai viešbutyje turėjo prasidėti 1999-aisiais. Iki tol "Britanika" iki 56 mln. Lt įsipareigojo padidinti bendros kompanijos įstatinį kapitalą. Savivaldybės daliai būtų tekę penki procentai naujai išleidžiamų akcijų. Viešbučio įkurtuvių tikėtasi po dvejų metų.

"Britanikai" laiku nepradėjus vykdyti savo pažadų, vėliau visi terminai pailginti. Galop 2002 m. savivaldybė paprašė teismo nutraukti jungtinės veiklos sutartį su šia bendrove. Dar tikėjosi prisiteisti iš jos netesybas.

Prieš pat 2004 -uosius Kauno miesto apylinkės teismas atmetė savivaldybės ieškinį ir patenkino „Britanikos" priešieškinį, pagal kurį įpareigojo miesto savivaldybę įsigyti kur kas daugiau (20 proc.) akcijų, perduodant "Britanikai" pastatą, kuris tuo metu "tebuvo vertas" vos 500000 Lt. Kai po devynių mėnesių viešbučio statinį įvertino Registrų centro specialistai, jo vertė šoktelėjo iki 8,5 mln. litų. "Britanikos" ankstesnį įsipareigojimą skirti lėšų Rotušės remontui teismas pasiūlė įteisinti kita sutartimi.

Tiesa, pasikeitus aplinkybėms, "Britanika" viešbučio statybos pabaigtuvių pradžią žadėjo 2005-aisiais, finišą - po dvejų metų nuo darbų pradžios.

Beje, teisme nagrinėjant prašymą pakeisti jungtinės veiklos sutartį,. Savivaldybės administracijos Teisės skyrius, pasak jo vedėjos Rūtos Šimkaitytės, "nepasisakė dėl taikos sutarties ekonominio naudingumo".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją