Jauna moteris, viena auginanti pusantrų metų mergytę, buto paieškas pradėjo birželio mėnesį. Ji susigundė skelbimu, kad dviejų kambarių bute pietinėje miesto dalyje išnuomojamas vienas kambarys. Paskambinusi nurodytu numeriu Lidija sutarė susitikti su šeimininke ir apžiūrėti butą.

"Ji man pasirodė maloni, tvarkinga, pensinio amžiaus moteris. Sutarėme, kad už kambarį mokėsiu 450 litų", - pasakojo moteris.

Pirmąjį mėnesį viskas atrodė gerai - Lidija nuolat dirbo, dukrytės namie taip pat nebūdavo. O netrukus į ją kreipėsi viena draugė, tuo metu taip pat nutarusi ieškoti pastogės. Sutarus su šeimininke jai buvo leista atsikraustyti į Lidijos kambarį.

"Tačiau buto šeimininkė iš jos paprašė 200 litų, o kai atėjo laikas mokėti man, vėl pareikalavo 450 litų. Kai nesutikau, ji nuleido kainą tik 50 litų", - prisiminė mergina.

Netrukus abiem moterims buvo paskaičiuoti ir komunaliniai mokesčiai, dėl kurių mokėjimo anksčiau nebuvo tartasi. Kartu prasidėjo nesutarimai - šeimininkė savo nuožiūra ėmė tvarkyti nuomininkių daiktus.

Netrukus Lidija išsikraustė, o draugė, sutarusi su buto šeimininke, kad mokės 350 litų ir galės gyventi viena, pasiliko. Tačiau netrukus sugrįžusios į namus jos laukė nemaloni staigmena - kambaryje gyveno nauja mergina.

Kurį laiką pagyvenusi pas savo seserį, Lidija susirado naują nuomojamą butą Kulių Vartų gatvėje. Buvo sutarta, kad už kambario nuomą ji mokės 300 litų, o kitame kambaryje apsigyvenusi draugė - 330 litų, kartu jos įsipareigojo apmokėti ir sąskaitas už komunalinius patarnavimus. Šeimininkei jos paliko 330 litų užstatą.

"Butas nebuvo labai tvarkingas, bet mes susitvarkėme, ir atrodė visai jauku, kol nepradėjo lyti", - prisiminė ji.

Buto savininkė nuomininkėms nesugebėjo pasiūlyti nieko kito, kaip tik padėti indą, neva surinksiantį varvantį vandenį. Netrukus namuose pasklido nepakeliamas kvapas. Jaunos moterys apsigyveno viename kambaryje.

Prasitarus, kad dėl patirtų nepatogumų jos ketina išsikraustyti, merginoms buvo pasiūlyta išsikraustyti kuo greičiau, o sumokėtas užstatas negrąžintas. "Įsitikinau, kad geriau daugiau mokėti, bet jaustis saugiau ir būtinai pasirašyti sutartį", - tikino Lidija.

Po jai nutikusios istorijos moteris įsitikinusi - studentai, iš provincijos atvykusios jaunos šeimos ir vienišos motinos gali tapti potencialiomis nesąžiningų būstus nuomojančių šeimininkų aukomis.

Tą patvirtina ir karčios patirties gavusi viena klaipėdiečių pora. Lina ir jos vaikinas prieš pusę metų iš pažįstamos merginos išsinuomavo dviejų kambarių butą. "Sutarėme, kad kas mėnesį metus mokėsime 600 litų", - prisiminė mergina.

Tačiau nepraėjus nė pusei metų šeimininkė pareikalavo mokėti jau 700 litų ir prasitarė, kad netrukus suma sieks 800 litų. Kai pora nesutiko tiek mokėti, buvo paprašyta kuo greičiau išsikraustyti.

"Dabar intensyviai ieškome buto, bet radę būtinai su šeimininkais pasirašysime sutartį", - žadėjo Lina.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas Raimundas Kontrimas visada pataria nuomos sąlygas numatyti sutartyje. "Žodinis susitarimas - ne argumentas, netrukus viena pusė ims ir viską pamirš", - teigė specialistas.

Jei gyventojas nori verstis nekilnojamojo turto nuoma fiziniams asmenims, Valstybiniame mokesčių inspekcijos teritoriniame skyriuje jis turi įsigyti verslo liudijimą. O jei planuoja nuomoti ir juridiniams asmenims - registruoti individualią veiklą.

Šiais metais Klaipėdos apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija gavo 58 skundus dėl nelegalios butų nuomos. Apie tai dažniausiai pranešama pasitikėjimo telefonu.