Kadaise linų auginimu garsėjusio Upytės krašto žmonės nutarė, kad laikas imtis naujos veiklos. Upytės bendruomenė pradėjo vykdyti unikalų projektą. Tikimasi, kad jis prikels iš užmaršties senąjį namų statybos iš šiaudų amatą.

Projektą „Kaimo verslumo ugdymas Upytėje populiarinant linininkystę ir statybą iš šiaudų“ sutiko paremti Pasaulio aplinkos fondas, Žemės ūkio ministerija ir Panevėžio rajono savivaldybė. Šiai idėjai įgyvendinti skirta 400 tūkstančių litų.

„Linininkystė šiame projekte lieka podukros vietoje, nes šis verslas šalyje, ko gero, jau sužlugdytas negrįžtamai. Todėl linininkystei, bent jau kol kas, lemta atgimti bendruomenės namų muziejuje, – „Verslo vartams“ prisipažįsta projekto vadovas ir bendruomenės pirmininkas Audrius Zalatoris. – O štai statybos iš ekologiškų medžiagų rinkoje tik populiarės.“

Todėl didžioji dalis visos paramos bus skirta naujiems bendruomenės namams iš šiaudų statyti. Statyba bus parodomoji, o vėliau ir pats statinys – „stendinis“. Pirmąjį Panevėžio rajone šiaudinį namą šiame tūkstantmetyje statys patys bendruomenės nariai. Mokys, kaip reikia dirbti, ir darbus prižiūrės patyrę kviestiniai specialistai iš kitų šalies regionų.

„Pinigų darbo jėgai samdyti neskirta, todėl statybose dirbs talkininkai savanoriai. Tai ir yra viena iš projekto idėjų: ne tik parodyti, kaip tokie namai statomi, bet ir išmokyti tą darbą dirbti, – sako A.Zalatoris. – Stebėti statybas ir mokytis seminaruose tokio amato bus kviečiami ne tik Upytės krašto, bet ir visos Panevėžio apskrities gyventojai.“

Projekto vadovas tikisi, kad ateityje kas nors iš projekto dalyvių imsis šiaudinių ekologiškų namų statybos verslo.

„Nežinau, ar pasibaigus projektui atsiras norinčiųjų toliau tobulinti tokios statybos įgūdžius ir net imtis tokio verslo. Viliuosi, kad taip bus, – teigė A.Zalatoris. – Tikimybė, kad Panevėžio apskrityje atsiras įmonė ar amatininkai, galintys statyti namus iš šiaudų, nemenka.“

Ateityje naudos iš projekto gali tikėtis ir žemdirbiai. Aišku, jeigu šiaudinių namų poreikis būsto rinkoje bus išaugęs. Šiaudais būtų prekiaujama ir kaip statybos medžiaga.

Namas rodys „vidurius“

Šiaudinį namą Upytės gyventojai pagal projekto reikalavimus privalo pasistatyti per 15 mėnesių. Vieno aukšto su mansarda, maždaug 240 kvadratinių metrų ploto namas turi būti priduotas eksploatuoti iki 2009 metų sausio.

„Tai bus karkasinis namas, jo užpildas – rugių šiaudai, tiksliau sakant – kietai suspausti šiaudų briketai. Sienos bus tinkuojamos arba drebiamos moliu. Stogas taip pat bus šiaudinis, – statybą apibūdino „Verslo vartų“ pašnekovas. – Tokie namai gana populiarūs JAV, Kanadoje, Vokietijoje.“

Pirmasis šalyje visuomeninės paskirties namas iš šiaudų bus statomas po kitų metų javapjūtės. Tiesa, statybose bus panaudota ir dalis šių metų šiaudų. Tai leis darbą pradėti anksčiau – 2008-ųjų pavasarį.

Numatyta, kad būsimojo Upytės bendruomenės namo vienoje iš sienų bus stiklinė vitrina, kad būtų matyti, kaip atrodo pati siena iš vidaus.

„Sienos sudėtis bus kaip ant delno, todėl tikimės, kad pamatyti tokio stendo gali norėti ne vienas šiaudinį namą geidžiantis pasistatyti žmogus“, – sakė A.Zalatoris.