Užuot ketvertą penketą metų krovę nemažus pinigus į būstų nuomininkų kišenę, vis daugiau studentų, padedami tėvų, ryžtasi įsigyti nuosavą kampą.

Svarbu ir balkonas

Daugiabučių statytojų ir nekilnojamojo turto pardavėjų nuomone, tokie pirkėjai dažniausiai dairosi nedidelio ploto vieno kambario butų.

Bendrovės „YIT Kausta būstas“ rinkodaros vadybininkė Laura Narbutaitytė tikino, kad neseniai šios įmonės Klaipėdos centre pastatytame daugiaaukštyje apsigyvens ne vienas studentas. Jaunuoliai rinkosi pačius mažiausius – 35 kv. metrų ploto – vieno kambario būstus, kurių kaina su visa apdaila siekia iki 200 tūkst. litų. Tik prasidėjus namo statyboms butai buvo siūlomi ir už gerokai mažesnę kainą.

„Manau, kad vienam žmogui toks plotas – pakankamas. Tiesa, pirkėjai pageidaudavo, kad būstas būtų su balkonu, nes tai šiek tiek praplečia erdvę. Studentai, jų tėvai buvo patenkinti ir tuo, kad galėjo nupirkti jau visiškai įrengtus butus. Jiems tereikia atvežti baldus ir pakabinti užuolaidas“, – komentavo L.Narbutaitytė.

Pašnekovės nuomone, šiandien išlaidos buto nuomai mažai kuo skiriasi nuo bankui už būsto kreditą mokamų įmokų.

„Tėvams labiau apsimoka imti paskolą, mokėti įmokas ir turėti nuosavą butą, nei nuomotis ir mokėti pinigus už svetimą turtą. Be to, studentui tai gera paspirtis, nes jis, baigęs mokslus, gali likti gyventi viename ar kitame mieste, susirasti čia darbą“, – svarstė L.Narbutaitytė.

Parduoti tikisi brangiau

Pašnekovės manymu, naujos statybos butai patrauklūs ir kaip investavimo priemonė – jei baigus studijas būstą tektų parduoti, jo vertė jau būtų išaugusi.

Kiek kitokios nuomonės laikosi nekilnojamojo turto agentūros „Būsto linija“ direktorė Renata Lupan.

Jos tvirtinimu, uostamiestyje studijuojančioms atžaloms tėvai dažniausiai dairosi pigesnių senesnės statybos būstų. Tačiau bet kokiu atveju pirkėjai stengiasi įsigyti tokį butą, kurį, jei prireiktų, galėtų parduoti brangiau, nei įsigijo.

Vieni svarbiausių pageidavimų, kad būstas būtų kuo arčiau mokymosi įstaigos ir kuo mažesnis. Panašūs kriterijai taikomi ir nuomojam būstui, tačiau šiuo atveju itin aktualu, kad butas būtų su baldais.

R.Lupan duomenimis, vieno kambario buto nuoma uostamiestyje atsieitų nuo 400 iki 700 litų per mėnesį, tačiau tokių pasiūlymų pasitaiko retai. Už 1000 litų per mėnesį ir brangiau nuomojamų būstų Klaipėdoje nestinga, tačiau šie variantai studentų nevilioja.

Pasitelkia bendraskolininkius

„Hansabanko“ Būsto finansavimo departamento direktorė Žana Kovšova reiškinį, kai tėvai studijuojantiems vaikams perka butus, o ne nuomoja, pastebėjo jau prieš kelerius metus.

„Kai bankai ėmė siūlyti būsto paskolas jauniems žmonėms, pasitelkiant bendraskolininkius, pastebėjome, kad sukruto mažesnių miestų ir rajonų gyventojai, vaikus išleidę studijuoti į didmiesčius. Kadangi tokių kreditų sąlygos – išties palankios, tėvai moka įmokas tol, kol studentai patys pajėgia tą daryti“, - pasakojo Ž.Kovšova.

Jos teigimu, Panevėžyje būsto paskolų portfelis išaugo būtent dėl šios rūšies kreditų. Panaši situacija ir kituose mažesniuose miestuose.

„DnB NORD“ banko Klaipėdos regiono mažmeninės bankininkystės vadovo Vaido Vyšniausko manymu, tendencija pirkti būstus studijuojantiems vaikams pastebimai ryškėja.

Uostamiesčio bankininkai sulaukia klientų iš Mažeikių, Tauragės, Plungės, Telšių, kiek rečiau – iš artimesnių Klaipėdos miestelių.

„Dažniausiai tai pasiturintys žmonės – verslininkai ar šiaip aukštas pareigas einantys darbuotojai, neretai imantys tik dalį kredito ir gerokai trumpesniam laikotarpiui, nei paprastai renkasi jauni žmonės. Vidutinis tokių klientų paskolų laikotarpis – 18-20 metų“, – komentavo V.Vyšniauskas.

Bendrabučiai šiurpina

Prieš penkerius metus studijas Klaipėdos universitete pabaigusi Renata Mažeikaitė prisiminė, jog jos tėvų sprendimas nupirkti ir padovanoti butą ketvirtakursei studentei nustebino nemažai bendramokslių – tada tokia praktika nebuvo populiari.

Maždaug prieš septynerius metus už 30 tūkst. litų pirktas dviejų kambarių butas netoli miesto centro šiandien kainuotų mažiausiai dešimteriopai brangiau. Tačiau pirkti būstą uostamiestyje studentės tėvus paskatino ne šie motyvai – tokio pabrangimo tąsyk vargiai buvo galima tikėtis.

„Tuo metu kaip tik pradėjau dirbti ir apsisprendžiau, kad tapsiu klaipėdiete. Tėvai turėjo galimybę man padėti, o ir nusižiūrėtas butas pasitaikė labai patrauklus“, – pasakojo R.Mažeikaitė.

Pasak jos, dabar, kai tokios palankios sąlygos gauti būsto kreditą, nenuostabu, kad tėvai studijuojantiems vaikams perka butus, nes mokėti bankui – vos ne pigiau, nei nuomotis.

„Gauti kambarį bendrabutyje – taip pat nemaža problema, juolab kad kai kuriuose jų gyvenimo sąlygos – pasibaisėtinos“, – teigė pašnekovė.