Prastesnių butų nuomoti ieško dirbti į Panevėžį iš apskrities pakraščių atvykusieji, o prabangius išgraibsto šalies ir užsienio verslininkai. Kai kurie iš pastarųjų į Panevėžį atvažiuoja tik kaip sekso turistai.

Kainas augina deficitas

Kaip potenciali darbo rinka, Panevėžys vėl tampa traukos centru – vis daugiau žmonių iš apskrities pakraščių atvažiuoja į Aukštaitijos sostinę ieškotis darbo ir čia dažnas pasilieka. Apie 20 tūkstančių panevėžiečių išvykus dirbti į Ispaniją, Airiją ir Angliją, miesto darbo rinkoje atsirado vakuumas, jį sėkmingai ir užpildo atvykėliai iš Kupiškio, Pasvalio, Rokiškio ir Biržų rajonų.

Jų srautą fiksuoja ne tik pramonės, prekybos įmonės, bet ir nekilnojamojo turto rinka. „Verslo vartai“ jau rašė, kad šiemet būsto rinkoje kaip niekada ypač aktyvūs ūkininkai. Milijonai ES struktūrinių fondų išmokų ūkininkams jau nusėdo Panevėžio nekilnojamojo turto rinkoje.

Kaip teigia nekilnojamojo turto agentūros, tai dar nėra masinė kaimo žmonių emigracija į apskrities centrą, tačiau vis daugiau jų iš periferijos ryžtasi kraustytis į Panevėžį. Pirmieji truktelėjo šį „vežimą“ ūkininkų artimiausi giminaičiai.

Šie atvykėliai gerokai įsiūbavo ir būsto nuomos verslą. Manoma, kad kaimiečiai gali sudaryti net trečdalį visų būsto nuomininkų.

„Pagrindiniai mūsų klientai – į ilgalaikes ar trumpalaikes komandiruotes atvykstantys įvairių įmonių specialistai ir darbo ieškoti į Panevėžį atvažiavę žmonės, – sako būsto nuomos tarpininkės paslaugas teikiančios įmonės savininkė Daiva Vildžiūnienė. – Modernus butai laikinu prieglobsčiu pasitarnauja namus besistatantiems firmų savininkams, administracijos vadovams, vadybininkams ir užsieniečiams.“

Dabar buto nuomos pasiūla yra beveik du kartus mažesnė už paklausą. Todėl tinkamo būsto nuomininkams kartais tenka ieškoti kelis mėnesius. Dėl pasiūlos ir paklausos žirklių, kitaip tariant – būsto deficito, nuomos kainos Panevėžyje per dvejus metus išaugo 100 procentų. Prieš metus vidutinė būsto nuomos kaina buvo 150 litų, o dabar jau 350 litų per mėnesį.

Nuomoja ir sekso turistai

Vidutinė nuomos kaina artimesnė žemiausios kokybės būsto nuomos kainai. Taip yra dėl to, kad Panevėžyje dar nėra išplėtotas specialiai nuomai įrengtų būstų verslas. Nors moderniai įrengto būsto nuomos paklausa nuolat auga ir tokių rinkoje ypač trūksta, toks verslas sunkiai įsibėgėja.

„Greitai ir daug buvo galima uždirbti perparduodant būstą ir jo nuomos verslas neatrodė toks patrauklus. Dabar situacija keičiasi – spekuliacinės prekybos nekilnojamuoju turtu verslo pelningumas krenta, todėl nemažai tokių verslininkų ėmė dairytis į nuomos rinką, – „Verslo vartams“ tikino ne vienas nekilnojamuoju turtu prekiaujantis verslininkas. – Net ir apskaičiavus, kad investicija atsipirks per 10-15 metų, galimybė „įdarbinti pinigus“ (dažnai skolintus) yra viliojanti. Kai tinkamai investuotas kreditas pats „susimoka“ bankui, galima ramiai dairytis pirkėjo.“

Dažniausiai kitomis akimis į būsto nuomos verslą pasižiūrėję verslininkai dirba užsienio klientams. Šiuo metu Panevėžyje labai paklausūs modernūs 1-2 kambario butai, kainuojantys nuo 1000-2000 litų per mėnesį. Ypač šiuos būstus pamėgo pramonės parką steigiantys Norvegijos verslininkai. Jie ne tik nuomoja būstą, bet ir perka namų šeimininkių paslaugas. Už virėjos, skalbėjos ir valytojos paslaugas mokama atskirai.

Tokius būstus pamėgo ir sekso turistai iš Skandinavijos. Tiesa, neoficialiais šaltiniais remiantis, jų yra labai nedaug, kad būtų galima kalbėti apie įtaką šiai rinkai.

„Šiems vyrams patogiau iš anksto būti pasirūpinusiems jaukiu lizdeliu, juolab kad kainos jiems nesikandžioja. Dažniausiai tokiuose būstuose iki atvyksta nuomininkas šeimininkauja jo meilužė, – pasakojo „Verslo vartams“ vienas iš nuomotojų. – Yra ir tikresnių sekso turistų, kurių laukia ne meilužės.“

Moka už komfortą

Samdiniais į verslininkų įmones atvykusieji įsidarbinti krašto žmonės ieško paprastesnio ir pigesnio būsto. Apšnerkštas bendrabučio tipo butelis nuomininko laikinu prieglobsčiu gali tapti kas trisdešimt dienų mokant vos 200-250 litų.

„Tai naujos šiais metais nusistovėjusios minimalios kainos, – pasakoja Daiva Vildžiūnienė. – Kambarių skaičius nuomos kainai turi minimalios įtakos. Pagrindiniai kainą lemiantys kriterijai – būsto būklė ir patogumai.“

Į suremontuotą butą su gerais baldais galima įsikraustyti sumokėjus 700 litų nuomos mokestį. Trumpalaikė nuoma ( iki trijų mėnesiu) kainuoja dvigubai. Mokestis už moderniai įrengto (šiuolaikiškas vonios kambarys, virtuvė, buitinė technika ir baldai) – nuo 1000 litų.

Žvaigždutėmis nepažymėtų viešbučio tipo butų mėnesio nuomos mokestis siekia iki 2000 litų.

Pernai populiariausi buvo 2 kambarių butai, o šiemet, anot pašnekovės, vieno kambario butai. Labiausiai trokštami nuomininkų mikrorajonai – Kniaudiškės ir Molainiai. Ypač paklausūs butai ir miesto centrinėje dalyje.

Brangiausias – 3000 litų

Panevėžiečiai, anot D.Vildžiūnienės, nelabai, linkę nuomotis namus. Tai sunkiai paaiškinama, nes išlaidos nuomotis namą ir butą dažnai būna vienodos.

Šiuo metu senos statybos mediniai namai be patogumų nuomojami už 400 litų per mėnesį, su patogumais – už 800-1500 litų. Modernūs šiuolaikiški namai nuomininkams kainuoja mažiausiai 2000 litų per mėnesį.

„Brangiausiai namas Panevėžyje, tarpininkaujant mano įmonei, buvo išnuomotas už 3000 litų per mėnesį“, – teigė D.Vildžiūnienė.

Daugėja verslininkų

Galimybė gerokai papildyti savo pajamas nuomojant būstą verčia panevėžiečius atsisakyti įpročio tai daryti nelegaliai. Juolab kad verslo liudijimas metams tekainuoja 200 litų.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Gyventojų aptarnavimo poskyrio specialistai skelbia, kad šiuo metu legaliai besiverčiančių šiuo verslu yra 121 fizinis asmuo.

„Būsto nuomos verslo liudijimus turi 108 panevėžiečiai. Dar 13 miestiečių yra įregistravę individualią veiklą“, – praneša Panevėžio AVMI viešųjų ryšių atstovė Rita Skavičienė.

Per dvejus pastaruosius metus legalų gretas papildė tik 47 žmonės.

Nėra problemų su modernius būstus nuomojančiais panevėžiečiais pro, nes jų požiūris į verslą jau šiuolaikiškas. Legalių komercinių santykių su nuomotojais pageidauja ir turtingi nuomininkai, nes jiems reikia deklaruoti savo išlaidas.

VMI Operatyvios kontrolės skyrius per pusantrų metų sulaukė trylikos skundų ir už nelegalų nuomos verslą nubaudė du panevėžiečius. Kiekvienam buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir skirta 300 litų bauda. Apskritai baudos svyruoja iki 1000 litų, o už pakartotinius nusikaltimus jau baudžiami nuo 1000 iki 2000 litų bauda. Dažniausiai nelegalus, anot pašnekovės, skundžia giminaičiai.

„Pernai daugiausia dėmesio skyrėme fiziniams asmenis, nuomojantiems nekilnojamąjį turtą įmonėms, šiuo metu griežčiau imsim kontroliuoti ir nelegalią būsto nuomos rinką, – sako Panevėžio AVMI viršininko pavaduotojas Vidas Osipovas. – Kaupiama informacija. Stebimi būstus nuomojantys, bet veiklos neregistravę panevėžiečiai. Jeigu pavasarį jie nedeklaruos pajamų ir nesumokės mokesčių, bausime.“