„Vieną dieną žmonės pradėjo žymėti netoli nuo mūsų esančią teritoriją, - pasakojo „Combo“ klubo vadovas Rimas Kišonas. – Iš jų sužinojome, kad kaimynystėje bus įrengta atliekų aikštelė.“

Verslininkus šie planai papiktino.

„Nei mūsų kas klausė, nei atsižvelgė į tai, kad greta išaugs didelis gyvenamasis kvartalas“, – sakė R.Kišonas.

Nemuno ir Neries santakoje Vilijampolės link per trejus metus iškils nauji namai maždaug 10 tūkstančių kauniečių.

Pabrėžia vietos išskirtinumą

Naują kvartalą statysiantys investuotojai stebisi, kad leidžiama įrengti atliekų aikšteles netoli planuojamų gyvenamųjų pastatų.

„Mūsų ir bendrovės „Domus“ projektas 2004 metais buvo pristatytas Kanų (Prancūzija) nekilnojamojo turto parodoje MIPIM, analizuotas architektų pleneruose. Jei iš tikrųjų kažkas ketina kaimynystėje įrengti atliekų saugyklą, suprantama, tam visiškai nepritariu“, - teigė bendrovės „M2 invest“ nekilnojamojo turto plėtros direktorius Robertas Staskevičius.

Pasak jo, teritorija prie upės kranto visiškai netinkama atliekų aikštelei. „Ten juk bus gyvenamieji namai, viešosios erdvės, todėl prieš nusprendžiant tokius dalykus reikėtų rimčiau apsvarstyti“, - įsitikinęs R.Staskevičius.

Jis neabejojo: nė vienas žmogus nenorės pro savo langus matyti atliekų saugyklos. Dėl nepriimtinos kaimynystės gali nuvertėti ir jų būstai.

Įžvelgia tik patogumus

Miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė patvirtino, kad stambių atliekų aikštelė iš tikrųjų suplanuota Raudondvario plente.

„Bet tai ne mūsų, o Kauno regiono atliekų tvarkymo centro projektas“, – atsikirto tarnautoja.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Juozas Yla tikino, kad įstatymams nenusižengęs. „Gavome leidimus iš kaimynystėje įsikūrusių „Kauno autobusų“, kitų įmonių, o „Combo“ klubas nepatenka į tą zoną, kur mums reikėtų gauti pritarimą“, – aiškino J.Yla.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro vadovo žodžiais, gyventojams būsią dar geriau, kai šalia jų bus stambių atliekų saugojimo aikštelė. „Senų spintų, langų, šaldytuvų ir kitų buitinių atliekų jiems nereikės vežti į kitą miesto galą“, – šiukšlyno kaimynystės gerąsias puses vardijo J.Yla.

Priims ir padangas

Atliekų tvarkytojai tikina gavę reikiamus leidimus iš Kauno visuomenės sveikatos centro, aplinkosaugininkų ir savivaldybės. Kaune jau yra dvi aikštelės, kuriose kaupiamos stambios buitinės atliekos. Viena jų yra Aleksote, kita – Eiguliuose.

„Šimtui tūkstančių gyventojų turėtų tekti bent viena tokia aikštelė, todėl Kaune ketiname įrengti dar dvi“, - kalbėjo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro vadovas J.Yla.

Be Raudondvario plento Vilijampolėje, atliekų aikštelė bus ir Petrašiūnuose. Jų įrengimas kainuos apie vieną milijoną litų, o lėšas skirs Europos Sąjunga.

J.Yla pripažino, kad į aikštelę Raudondvario plente žmonės galės vežti ne tik senus šaldytuvus, bet ir pavojingesnes atliekas: padangas, įvairias talpyklas nuo dažų, lempas.

Plėtros strategas stebisi

Atliekų tvarkytojų planai papiktino ir valstybės įmonės „Vidaus vandens kelių direkcija“ generalinį direktorių, Kauno miesto tarybos narį Gintautą Labanauską.

„Kodėl šie atliekų tvarkytojai neatsiklausia net artimiausių kaimynų?“ - stebėjosi G.Labanauskas. Jis irgi tik iš „Kauno dienos“ sužinojo, kad šalia prieplaukos – būsimųjų pagrindinių Kauno vandens vartų - planuojama atliekų saugojimo vieta.

„Ką pagalvos žmonės, atvyksiantys ne tik į „Combo“ klubą, bet ir į prieplauką, kurioje švartuosis keleiviniai laivai“, - stebėjosi G.Labanauskas.

Į modernią prieplauką ketinama investuoti apie 5 milijonus litų.

Kauno miesto vicemeras Rimantas Mikaitis, atsakingas už miesto plėtrą, tik stebėjosi, kad šalia gyvenamųjų namų suplanuota atliekų aikštelė. „Stambios atliekos gal ir nesmirdės gyventojams, bet vieta aikštelei galėjo būti parinkta ir kita, - svarstė R.Mikaitis. – Galbūt ji buvo suplanuota tada, kai niekas nekalbėjo apie gyvenamąjį projektą.“

Vicemeras žadėjo pasidomėti, ar įmanoma aikštelės vietą numatyti kitur suplanuoti kitur.