Tačiau Šveicarijos politikai ir kultūros vertybių apsaugos specialistai baiminasi, kad pilys pateks į Rusijos oligarchų ar arabų rankas. Būgštaujama, kad atlikę neskoningą remontą jie sudarkys kultūros paminklus. Be to, į privačias rankas patekusiuose pilyse nebegalės lankytis turistai.

Šiuo metu kai kurioms Berno kantono pilims yra sukakę jau daugiau nei 1 tūkst. metų. Pilyse įsikūrę muziejai, meno galerijos ir vietos administracija. Tačiau pastatų išlaikymas brangiai atsieina, todėl kai kuriuos jų nuspręsta parduoti. Manoma, kad Berno pavyzdžiu paseks ir kiti Šveicarijos kantonai.

Tačiau valdžios sprendimas parduoti kelias pilis papiktino šveicarus. "Žmonės nerimauja, kad pilis įsigis Rusijos oligarchai, kurie, kaip baiminasi šveicarai, nesuvoks šių pastatų istorinės reikšmės ir vietos gyventojų vertybių", - sakė už kultūros vertybių apsaugą atsakingos Šveicarijos paveldo bendrijos atstovė Monica Sutter.

Šveicarijoje turtingi rusai perka namus tokiuose miestuose, kaip Ciurichas ar Ženeva.

Šveicarijos gyventojų pasipiktinimo banga pasekė ir šalies valdžią. Tačiau valdininkai pabrėžia, kad tokių objektų išlaikymas tapo valstybei per brangus. "Nėra reikalo išlaikyti tiek daug pastatų ir mokėti už jų eksploataciją", - sakė oficialus Berno kantono administracijos atstovas.

Pilys bus parduotos aukcione iki šių metų pabaigos. Pastatų vertė siekia nuo 12 iki 50 mln. Šveicarijos frankų.

Šveicarijoje yra apie 4 tūkst. pilių ir tvirtovių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją