Pradžią salų pirkimo bumui davė legendinis Holivudo aktorius Marlonas

Brando. Prieš 40 metų pamilęs gražuolę iš Taičio jis už 300 tūkst. JAV dolerių įsigijo Tetiaroa salą Prancūzijos Polinezijoje. Vandenyno skalaujamoje saloje aktorius jautėsi kaip Robinzonas Kruzas. „Čia viskas savo vietose: kokosų riešutai ant palmių, žuvys vandenyje. Nori valgyti – eik ir pasiimk“, – apie gyvenimą toli nuo civilizacijos pasakodavo M.Brando.

Skaitydamas knygą apie Robinzoną Kruzą apsigyventi negyvenamoje saloje užsimanė ir kitas Holivudo aktorius Johnny Deppas. Prieš kelerius metus jis įsigijo Atlanto vandenyno skalaujamą Little Hall's Pond Cay salą Bahamuose.

Už dangiško grožio žemės lopinėlį su 6 paplūdimiais, palmėmis ir kita egzotiška augmenija aktorius nepagailėjo 3,6 mln. JAV dolerių. Pasak J.Deppo, sala tikrai verta šių pinigų, nes tai vienintelė vieta žemėje, kur jis ramia sąžine gali pasikrapštyti nosį ar kurią kitą kūno vietą.

Rojų žemėje turi ir daugiau milijonierių. Aktorius Melas Gibsonas atostogauti skuba į nuosavą Mago salą Fidžyje, jo kolegoms Julia Roberts ir Robinui Williamsui priklauso salos Bahamuose.

Europoje pati garsiausia privati sala – Skorpios, kurioje palaidotas ją nusipirkęs Graikijos laivų magnatas Aristotelis Onassis. Netoli gimtosios Prancūzijos krantų salą turi Alainas Delonas, o šalia Sardinijos yra įsikūrusi Sofia Loren.

Brangiausia sala

Negyvenamą salą galima įsigyti bet kuriame pasaulio kampelyje. Pagrindinės salų pardavėjos yra Karibų jūros valstybės ir kelios Europos šalys. Bahamai, Jamaika, Antigva, Graikija, Kroatija, Turkija – vienos daugiausia salų siūlančių valstybių. Nuo jų neatsilieka ir Fidžis, Maršalo salos, Argentina, Brazilija, JAV, Filipinai, Malaizija, Italija, Norvegija, Vokietija. Pirkti salas siūlo ir Afrikos šalys – Kenija, Mozambikas, Tunisas bei Uganda.

Tačiau Afrika turtuolių nevilioja. Geidžiamiausios salos driekiasi šalia Bahamų, Kroatijos ir Graikijos krantų. Įsikurti Bahamuose milijonierius vilioja patogus susisiekimas su JAV, ištisus metus šviečianti saulė, balti paplūdimiai ir perregimas vanduo. Dalmatininė Kroatijos pakrantė yra vadinama naująja Rivjera, o Graikijos salos gundo Antikos palikimu.

Negyvenamos salos kaina, priklausomai nuo jos dydžio, geografinės padėties, susisiekimo su žemynu ir komunikacijų, svyruoja nuo keliasdešimties tūkstančių iki keliolikos milijonų JAV dolerių.

Viena iš brangiausiai šiuo metu įsigyti siūlomų salų – šalia Egipto krantų esanti Siva sala, parduodama už 3 mln. JAV dolerių. Tiek pat prašoma ir už 95 akrų Linari (Lihnari) salą netoli Graikijos. Bahamuose esanti Omaro sala (Lobster Cay) parduodama už 2,75 mln. JAV dolerių. Vienos pigiausių – Kanadai priklausančios negyvenamos salos. Už šiuo metu parduodamą Jemzie salą prašoma 30 tūkst. JAV dolerių.

Prabangos ženklas

Neseniai apie ketinimus parduoti kelias salas pranešė ir Estija bei Latvija. Už 4,8 ha Linnusita salą Baltijos jūroje, netoli Saremos, Estija norėtų gauti 550 tūkst. litų. Gautus pinigus šalis ketina investuoti į daugiabučių statybą. Nuo pernai ieškoma pirkėjo ir Pihalaid salai. 6,7 ha žemės lopinėlį Baltijos jūroje galima įsigyti už 1,3 mln. litų.

Estijos pavyzdžiu seka ir kaimynė Latvija. Šalis parduoda 3,2 ha dydžio Apvaliąją salą Raznos ežere. Už šį 1,85 ha žemės sklypą prašoma beveik 3 mln. litų.

Latvijos nekilnojamojo turto agentūros skelbia, kad pastaraisiais metas itin išaugo salų paklausa. Jomis dažniausiai domisi turtingi bankininkai ir verslininkai.

Tačiau šalies kaimynės turtuolių pavyzdys lietuvių neužkrėtė. Lietuvos nekilnojamojo turto agentūros kol kas nėra pardavusios nė vienos salos. Pasak nekilnojamojo turto agentūros „Ober house“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovo Sauliaus Vagonio, mūsų šalyje nejaučiama salų paklausos. „Tikrai nėra taip, kad lietuviai puola pirkti salas. Tai nėra būtiniausias dalykas“, – „Panoramai“ sakė S.Vagonis.

Kaip vieną iš priežasčių, kodėl lietuviai nesidomi galimybėmis įsigyti negyvenamą salą, ekspertas nurodo tai, kad mūsų šalyje trūksta agentūrų, kurios specializuotųsi šioje srityje. Kol kas lietuviai daugiau žino tik apie Baltijos jūroje parduodamas salas, o apie negyvenamas šiltųjų kraštų salas jie kol kas turi ne itin daug informacijos.

Nekilnojamojo turto eksperto nuomone, šiuo metu pasaulyje negyvenamos salos yra itin paklausios, nes jos – prabangos ir išskirtinumo ženklas. „Nusipirkti gerą automobilį gali kiekvienas turtingas žmogus, o štai turėti nuosavą salą – išskirtinumo ir prabangos ženklas“, – sakė S.Vagonis.

Apie salas nesvajoja

Turtingiausių Lietuvos žmonių negyvenamosios salos negundo. Išskirtiniais pirkiniais garsėjantis vienas pagrindinių Ūkio banko akcininkų Vladimiras Romanovas niekada negalvojo apie galimybę įsigyti salą. Verslininkas, kurio turtas vertinimas 700 mln. litų turi futbolo klubą Škotijoje, pernai nusipirko povandeninį laivą, kuriame tarnavo.

Pasak V.Romanovo, pinigų salai įpirkti jam užtektų, tačiau nebūtų laiko joje būti. „O kam pirkti salą? Nematau prasmės, nes nebūtų laiko joje ilsėtis“, – sakė V.Romanovas.

Nekilnojamojo turto Venesuelai priklausančioje Margaritos saloje turintis televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas taip pat negalvoja apie nuosavą salą. Pasak jo, apie tai jis pasvajodavo tik jaunystėje, skaitydamas apie Robinzoną Kruzą. „Kol kas salos nereikia. Norint pailsėti užtenka nusipirkti kelionės bilietą“, – „Panoramai“ sakė A.Valinskas.

Tačiau televizijos laidos vedėjas tikina suprantantis žmones, kurie išleidžia milijonus saloms įsigyti. „Vieni nori pabėgti, kiti taip investuoja pinigus ar susikuria rojų žemėje. Čia nieko keista, kad kažkas perka povandeninius laivus ar stato kosminius aparatus. Kiekvienas savaip iš proto kraustosi“, – šyptelėjo A.Valinskas.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją